SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ.

Η Οδική Ασφάλεια παραμένει ένα από τα φλέγοντα ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν σκεφτούμε πως μόνο πέρυσι χάθηκαν περισσότεροι από 20.000 συνάνθρωποί μας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν πεζοί και δικυκλιστές, όμως σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός που προαναφέραμε, απέχει πάρα πολύ από τον στόχο της μείωσης των θανάτων στο μισό έως το 2030 και του εκμηδενισμού τους, μέσω του περίφημου "Vision Zero", έως το 2050.

Στο πλαίσιο προτάσεων για περαιτέρω αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα για τους νέους οδηγούς.

Αυτό δε συμβαίνει τυχαία, αφού με βάση τα στατιστικά δεδομένα, 2 στις 5 (40%) περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων περιλαμβάνει εμπλοκή ανθρώπου κάτω των 30 ετών, παρόλο που οι οδηγοί αυτής της ηλικιακής ομάδας αποτελούν μόλις το 8% του συνόλου.

Καθώς η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ αποτελεί, ιδιαίτερα για τους νέους, μια διαδεδομένη κακή συνήθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη θέσπιση μηδενικού ορίου ανοχής, εφόσον ο οδηγός διαθέτει άδεια οδήγησης για χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, από την ημερομηνία της επιτυχούς εξέτασης.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνονται για αυτόνομη  περαιτέρω δραστηριοποίηση όσον αφορά στους νέους οδηγούς, με ενέργειες όπως μείωση δυνατότητας οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ακόμη, έμφαση δίνεται στην καθολικότητα των ποινών, αφού μεταξύ των προτάσεων είναι μια ποινή στέρησης άδειας οδήγησης να ισχύει σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, στη χώρα όπου καταγράφηκε η παράβαση.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσεται η αύξηση των παραβάσεων οι οποίες τιμωρούνται, ακόμη και εφόσον ο οδηγός δεν είναι κάτοικος της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι 40% των παραβάσεων σε χώρες από τις οποίες οι οδηγοί δεν κατάγονταν, παρέμεινε «ανώνυμο», είτε επειδή οι παραβάτες δεν ταυτοποιήθηκαν, είτε επειδή τα προβλεπόμενα πρόστιμα δεν πληρώθηκαν.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχές της κάθε χώρας θα έχουν πρόσβαση και στα αρχεία με κατόχους εθνικών διπλωμάτων, ενώ για αυτόν τον σκοπό, σχεδιάζεται και η ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ των αρχών της εκάστοτε χώρας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα μπορούν να ανιχνευθούν διασυνοριακά παραβάσεις όπως κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, μη διατήρηση απόστασης ασφαλείας, επικίνδυνη προσπέραση, οδήγηση σε αντίθετο ρεύμα, οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), υπερφορτωμένο όχημα κ.α.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)

S5 Box