SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ.

Η Οδική Ασφάλεια παραμένει ένα από τα φλέγοντα ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν σκεφτούμε πως μόνο πέρυσι χάθηκαν περισσότεροι από 20.000 συνάνθρωποί μας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν πεζοί και δικυκλιστές, όμως σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός που προαναφέραμε, απέχει πάρα πολύ από τον στόχο της μείωσης των θανάτων στο μισό έως το 2030 και του εκμηδενισμού τους, μέσω του περίφημου "Vision Zero", έως το 2050.

Στο πλαίσιο προτάσεων για περαιτέρω αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα για τους νέους οδηγούς.

Αυτό δε συμβαίνει τυχαία, αφού με βάση τα στατιστικά δεδομένα, 2 στις 5 (40%) περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων περιλαμβάνει εμπλοκή ανθρώπου κάτω των 30 ετών, παρόλο που οι οδηγοί αυτής της ηλικιακής ομάδας αποτελούν μόλις το 8% του συνόλου.

Καθώς η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ αποτελεί, ιδιαίτερα για τους νέους, μια διαδεδομένη κακή συνήθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη θέσπιση μηδενικού ορίου ανοχής, εφόσον ο οδηγός διαθέτει άδεια οδήγησης για χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, από την ημερομηνία της επιτυχούς εξέτασης.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνονται για αυτόνομη  περαιτέρω δραστηριοποίηση όσον αφορά στους νέους οδηγούς, με ενέργειες όπως μείωση δυνατότητας οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ακόμη, έμφαση δίνεται στην καθολικότητα των ποινών, αφού μεταξύ των προτάσεων είναι μια ποινή στέρησης άδειας οδήγησης να ισχύει σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, στη χώρα όπου καταγράφηκε η παράβαση.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσεται η αύξηση των παραβάσεων οι οποίες τιμωρούνται, ακόμη και εφόσον ο οδηγός δεν είναι κάτοικος της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι 40% των παραβάσεων σε χώρες από τις οποίες οι οδηγοί δεν κατάγονταν, παρέμεινε «ανώνυμο», είτε επειδή οι παραβάτες δεν ταυτοποιήθηκαν, είτε επειδή τα προβλεπόμενα πρόστιμα δεν πληρώθηκαν.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχές της κάθε χώρας θα έχουν πρόσβαση και στα αρχεία με κατόχους εθνικών διπλωμάτων, ενώ για αυτόν τον σκοπό, σχεδιάζεται και η ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ των αρχών της εκάστοτε χώρας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα μπορούν να ανιχνευθούν διασυνοριακά παραβάσεις όπως κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, μη διατήρηση απόστασης ασφαλείας, επικίνδυνη προσπέραση, οδήγηση σε αντίθετο ρεύμα, οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), υπερφορτωμένο όχημα κ.α.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)

S5 Box