SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ.

Η Οδική Ασφάλεια παραμένει ένα από τα φλέγοντα ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν σκεφτούμε πως μόνο πέρυσι χάθηκαν περισσότεροι από 20.000 συνάνθρωποί μας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν πεζοί και δικυκλιστές, όμως σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός που προαναφέραμε, απέχει πάρα πολύ από τον στόχο της μείωσης των θανάτων στο μισό έως το 2030 και του εκμηδενισμού τους, μέσω του περίφημου "Vision Zero", έως το 2050.

Στο πλαίσιο προτάσεων για περαιτέρω αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα για τους νέους οδηγούς.

Αυτό δε συμβαίνει τυχαία, αφού με βάση τα στατιστικά δεδομένα, 2 στις 5 (40%) περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων περιλαμβάνει εμπλοκή ανθρώπου κάτω των 30 ετών, παρόλο που οι οδηγοί αυτής της ηλικιακής ομάδας αποτελούν μόλις το 8% του συνόλου.

Καθώς η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ αποτελεί, ιδιαίτερα για τους νέους, μια διαδεδομένη κακή συνήθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη θέσπιση μηδενικού ορίου ανοχής, εφόσον ο οδηγός διαθέτει άδεια οδήγησης για χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, από την ημερομηνία της επιτυχούς εξέτασης.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνονται για αυτόνομη  περαιτέρω δραστηριοποίηση όσον αφορά στους νέους οδηγούς, με ενέργειες όπως μείωση δυνατότητας οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ακόμη, έμφαση δίνεται στην καθολικότητα των ποινών, αφού μεταξύ των προτάσεων είναι μια ποινή στέρησης άδειας οδήγησης να ισχύει σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, στη χώρα όπου καταγράφηκε η παράβαση.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσεται η αύξηση των παραβάσεων οι οποίες τιμωρούνται, ακόμη και εφόσον ο οδηγός δεν είναι κάτοικος της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι 40% των παραβάσεων σε χώρες από τις οποίες οι οδηγοί δεν κατάγονταν, παρέμεινε «ανώνυμο», είτε επειδή οι παραβάτες δεν ταυτοποιήθηκαν, είτε επειδή τα προβλεπόμενα πρόστιμα δεν πληρώθηκαν.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχές της κάθε χώρας θα έχουν πρόσβαση και στα αρχεία με κατόχους εθνικών διπλωμάτων, ενώ για αυτόν τον σκοπό, σχεδιάζεται και η ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ των αρχών της εκάστοτε χώρας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα μπορούν να ανιχνευθούν διασυνοριακά παραβάσεις όπως κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, μη διατήρηση απόστασης ασφαλείας, επικίνδυνη προσπέραση, οδήγηση σε αντίθετο ρεύμα, οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), υπερφορτωμένο όχημα κ.α.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)

S5 Box