SAFETY FIRST

Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο.

Το σύστημα έχει εξελιχθεί από το Ινστιτούτο Fraunhofer IOSB στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι το πρώτο παγκοσμίως που έχει τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για τη δραστηριότητα του οδηγού, χρησιμοποιώντας δεδομένα από στιγμιαίες φωτογραφίες.

Ουσιαστικά, με βάση αυτές τις εικόνες, το σύστημα θα διαπιστώνει κατά πόσο ο οδηγός έχει πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, ανάλογα με τη θέση των χεριών του στο τιμόνι (ή μακριά από αυτό), ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα διαπίστωσης, ακόμη και αν ο ίδιος έχει αποκοιμηθεί.

Οι κάμερες αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων, αφού σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση αισθητήρων, συμβάλλουν στη διαμόρφωση λειτουργίας των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Πολλά από αυτά τα συστήματα διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, επιτρέποντας στο κεντρικό σύστημα να παίρνει, σε ορισμένα σημεία, τον έλεγχο και αναφέρονται ως συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης.

Άλλωστε, στόχος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρεται πως είναι η επίτευξη της αυτόνομης οδήγησης, αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 90%) των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Με βάση τα παραπάνω, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που είναι εξοπλισμένο με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, λειτουργεί με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence).

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να έχει τη δυνατότητα κατανόησης όσων συμβαίνουν τόσο εντός, όσο και εκτός αυτού.

Στην πρώτη περίπτωση, το εκάστοτε σύστημα ελέγχει την κατάσταση εντός του οχήματος, προτείνοντας για παράδειγμα στον οδηγό να κάνει στάση για ξεκούραση, εφόσον ανιχνεύσει πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση για περισσότερες από δύο ώρες χωρίς παύση.

Στη δεύτερη περίπτωση, αναφερόμαστε στην κατάσταση της κίνησης, αφού για παράδειγμα το σύστημα lane assist μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι αλλάζει λωρίδα χωρίς χρήση φλας και άρα, πιθανώς κατά λάθος, ασκώντας ακόμη και επιπλέον δύναμη στο σύστημα διεύθυνσης, για επιστροφή στη σωστή λωρίδα.

"Η τεχνολογία μας δεν επιτρέπει απλά να αναγνωρίζουμε χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά και τη στάση του σώματος οδηγού και επιβατών", δήλωσε ο Michael Voit, διευθυντής στο Franhofer IOSB. "Από αυτές τις στάσεις του σώματος, μπορούμε να ορίσουμε τι κάνουν ο οδηγός και οι επιβάτες".

Η ανάλυση των δεδομένων από τις εικόνες, βασίζεται σε ανάπτυξη αλγορίθμων και διαδικασιών οι οποίες έχουν ως βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Οι αλγόριθμοι αναλύουν τα δεδομένα από την κάμερα σε πραγματικό χρόνο, "διαπιστώνοντας" αν ο οδηγός μιλάει στο τηλέφωνό του, κοιτάζει το κινητό του συνοδηγού ή το δρόμο.

Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς το σύστημα απομονώνει τις εικόνες οδηγού και επιβατών κάθε στιγμή, διαμορφώνοντας έναν ψηφιακό σκελετό για τις πιθανές κινήσεις του κάθε ανθρώπου, ανά πάσα στιγμή.

"Οι αλγόριθμοι μπορούν να "πουν" αν κάποιος κοιμάται, κοιτάζει στο δρόμο, πόσο έχει αποσπαστεί η προσοχή του και σε πόσο χρόνο θα μπορέσει να εστιάσει ξανά στο δρόμο", εξηγεί περαιτέρω ο Voit.

Το σύστημα του Fraunhofer IOSB υποστηρίζει παραδοσιακές κάμερες, κάμερες υπερύθρων και 3D, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της απόστασης ανάμεσα στο εκάστοτε αντικείμενο (ή άτομο) και την κάμερα.

Για την ολοκλήρωση του project, οι άνθρωποι του Ινστιτούτου έχουν συνεργαστεί με εταιρείες όπως οι Bosch και Continental, ενώ οι προσπάθειές τους έχουν από το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, το Υπουργείο Οικονομικών Θεμάτων και Ενέργειας ή το Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας.

Όπως τονίζεται από τους ανθρώπους του Fraunhofer IOSB, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι για αυτούς προτεραιότητα.

Για να συμβεί αυτό, τα δεδομένα από την κάμερα υπόκεινται σε στιγμιαία επεξεργασία, ωστόσο δεν σώζονται κάπου και δεν βγαίνουν από το όχημα, ενώ δεν υπάρχουν και εξατομικευμένα δεδομένα προς ανάλυση.

Τέλος, να αναφέρουμε πως οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν τη σημασία της ανίχνευσης της ανθρώπινης δραστηριότητας, αφού η παρακολούθηση του οδηγού θα γίνει υποχρεωτική για τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το επίπεδο αυτοματοποίησης των συστημάτων της.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo Credits: M. Zentsch/Fraunhofer IOSB

Περισσότερα Safety First

Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)

S5 Box