SAFETY FIRST

Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο.

Το σύστημα έχει εξελιχθεί από το Ινστιτούτο Fraunhofer IOSB στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι το πρώτο παγκοσμίως που έχει τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για τη δραστηριότητα του οδηγού, χρησιμοποιώντας δεδομένα από στιγμιαίες φωτογραφίες.

Ουσιαστικά, με βάση αυτές τις εικόνες, το σύστημα θα διαπιστώνει κατά πόσο ο οδηγός έχει πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, ανάλογα με τη θέση των χεριών του στο τιμόνι (ή μακριά από αυτό), ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα διαπίστωσης, ακόμη και αν ο ίδιος έχει αποκοιμηθεί.

Οι κάμερες αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων, αφού σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση αισθητήρων, συμβάλλουν στη διαμόρφωση λειτουργίας των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Πολλά από αυτά τα συστήματα διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, επιτρέποντας στο κεντρικό σύστημα να παίρνει, σε ορισμένα σημεία, τον έλεγχο και αναφέρονται ως συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης.

Άλλωστε, στόχος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρεται πως είναι η επίτευξη της αυτόνομης οδήγησης, αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 90%) των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Με βάση τα παραπάνω, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που είναι εξοπλισμένο με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, λειτουργεί με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence).

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να έχει τη δυνατότητα κατανόησης όσων συμβαίνουν τόσο εντός, όσο και εκτός αυτού.

Στην πρώτη περίπτωση, το εκάστοτε σύστημα ελέγχει την κατάσταση εντός του οχήματος, προτείνοντας για παράδειγμα στον οδηγό να κάνει στάση για ξεκούραση, εφόσον ανιχνεύσει πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση για περισσότερες από δύο ώρες χωρίς παύση.

Στη δεύτερη περίπτωση, αναφερόμαστε στην κατάσταση της κίνησης, αφού για παράδειγμα το σύστημα lane assist μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι αλλάζει λωρίδα χωρίς χρήση φλας και άρα, πιθανώς κατά λάθος, ασκώντας ακόμη και επιπλέον δύναμη στο σύστημα διεύθυνσης, για επιστροφή στη σωστή λωρίδα.

"Η τεχνολογία μας δεν επιτρέπει απλά να αναγνωρίζουμε χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά και τη στάση του σώματος οδηγού και επιβατών", δήλωσε ο Michael Voit, διευθυντής στο Franhofer IOSB. "Από αυτές τις στάσεις του σώματος, μπορούμε να ορίσουμε τι κάνουν ο οδηγός και οι επιβάτες".

Η ανάλυση των δεδομένων από τις εικόνες, βασίζεται σε ανάπτυξη αλγορίθμων και διαδικασιών οι οποίες έχουν ως βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Οι αλγόριθμοι αναλύουν τα δεδομένα από την κάμερα σε πραγματικό χρόνο, "διαπιστώνοντας" αν ο οδηγός μιλάει στο τηλέφωνό του, κοιτάζει το κινητό του συνοδηγού ή το δρόμο.

Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς το σύστημα απομονώνει τις εικόνες οδηγού και επιβατών κάθε στιγμή, διαμορφώνοντας έναν ψηφιακό σκελετό για τις πιθανές κινήσεις του κάθε ανθρώπου, ανά πάσα στιγμή.

"Οι αλγόριθμοι μπορούν να "πουν" αν κάποιος κοιμάται, κοιτάζει στο δρόμο, πόσο έχει αποσπαστεί η προσοχή του και σε πόσο χρόνο θα μπορέσει να εστιάσει ξανά στο δρόμο", εξηγεί περαιτέρω ο Voit.

Το σύστημα του Fraunhofer IOSB υποστηρίζει παραδοσιακές κάμερες, κάμερες υπερύθρων και 3D, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της απόστασης ανάμεσα στο εκάστοτε αντικείμενο (ή άτομο) και την κάμερα.

Για την ολοκλήρωση του project, οι άνθρωποι του Ινστιτούτου έχουν συνεργαστεί με εταιρείες όπως οι Bosch και Continental, ενώ οι προσπάθειές τους έχουν από το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, το Υπουργείο Οικονομικών Θεμάτων και Ενέργειας ή το Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας.

Όπως τονίζεται από τους ανθρώπους του Fraunhofer IOSB, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι για αυτούς προτεραιότητα.

Για να συμβεί αυτό, τα δεδομένα από την κάμερα υπόκεινται σε στιγμιαία επεξεργασία, ωστόσο δεν σώζονται κάπου και δεν βγαίνουν από το όχημα, ενώ δεν υπάρχουν και εξατομικευμένα δεδομένα προς ανάλυση.

Τέλος, να αναφέρουμε πως οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν τη σημασία της ανίχνευσης της ανθρώπινης δραστηριότητας, αφού η παρακολούθηση του οδηγού θα γίνει υποχρεωτική για τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το επίπεδο αυτοματοποίησης των συστημάτων της.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo Credits: M. Zentsch/Fraunhofer IOSB

Περισσότερα Safety First

3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Euro NCAP: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα ανά κατηγορία για το 2024
Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε μια λίστα με τα αυτοκίνητα της κάθε κατηγορίας, που απέδωσαν καλύτερα στα τεστ πρόσκρουσης κατά τη διάρκεια του 2024. ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Αύξηση 25% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα
Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)

S5 Box