SAFETY FIRST

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εταιρικά τους αυτοκίνητα και στους υπαλλήλους-οδηγούς.


Το συγκεκριμένο βραβείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρέπει να αναφερθεί πως η χρήση των δρόμων με αφορμή την εργασία, αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών που συνδέονται με την ανθρώπινη εργασία. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται πως 6 από τα 10 εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε θάνατο, είναι τροχαία ατυχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι διαδρομές από και προς το χώρο εργασίας. Σύμφωνα με δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαδρομές που αφορούν την εργασία των ατόμων αποτελεί το 30% των συνολικών διαδρομών που γίνονται στους δρόμους, ενώ μπορούν να φτάσουν στο 50%, αν υπάρχει περίπτωση μετεπιβίβασης, όπως π.χ. αλλαγή Μέσου Μαζικής Μεταφοράς ή αλλαγή αυτοκινήτου. Έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας έχει δείξει πως οι άνθρωποι που κινούνται προς ή από το χώρο εργασίας τους, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητας να εμπλακούν σε σύγκρουση.

SafetyFirst Praise201602

Praise Awards...
To Project του ETSC, που φέρει την ονομασία PRAISE (Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees) εξετάζει όλες τις παραμέτρους της οδήγησης, από και προς αλλά και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Σκοπός είναι η προάγει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές, ώστε να βοηθήσει τις Επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς τους. Την ευθύνη συντονισμού του Praise έχει το ETSC, ενώ ενεργοί υποστηρικτές είναι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Γερμανίας (DVR), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Βελγίου (IBSR-BIVV), το Ίδρυμα Drager στη Βόρεια Γερμανία και το Ισπανικό Ίδρυμα MAPFRE.

Τα βραβεία της φετινής χρονιάς απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στις 19 Οκτωβρίου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε σχετικά: "Σήμερα αναγνωρίζεται η προσπάθεια εταιρειών και οργανισμών, που επιδεικνύουν υπευθυνότητα στον τομέα της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Ευελπιστούμε το παράδειγμά τους να εμπνεύσει και άλλες εταιρείες, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, ώστε να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην προσπάθεια μείωσης των τροχαίων. Αυτές οι σημαντικές προσπάθειες σημαίνουν λιγότερους θανάτους ή τραυματισμούς, καθώς επίσης και λιγότερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις και συνολικά, μείωση του κόστους. Η Οδική Ασφάλεια είναι πραγματικά καλή για τις επιχειρήσεις, από κάθε άποψη."

Τα βραβεία χωρίζονται σε 3 Κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος ή τον τύπο των επιχειρήσεων-οργανισμών απονεμήθηκαν ως εξής:
Βραβείο Μεγάλης Επιχείρησης: Johnson & Johnson (με κύκλο εργασιών σε περισσότερες από 60 χώρες, 126.5000 εργαζόμενους και 33.000 αυτοκίνητα).
Βραβείο Μικρομεσαίας Επιχείρησης: O’Donovan Waste Management, Ηνωμένο Βασίλειο (από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, με περισσότερα από 140 άτομα για προσωπικό)
Βραβείο Δημόσιας Αρχής: Υπουργείο Άμυνας Βελγίου

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)

S5 Box