SAFETY FIRST

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εταιρικά τους αυτοκίνητα και στους υπαλλήλους-οδηγούς.


Το συγκεκριμένο βραβείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρέπει να αναφερθεί πως η χρήση των δρόμων με αφορμή την εργασία, αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών που συνδέονται με την ανθρώπινη εργασία. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται πως 6 από τα 10 εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε θάνατο, είναι τροχαία ατυχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι διαδρομές από και προς το χώρο εργασίας. Σύμφωνα με δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαδρομές που αφορούν την εργασία των ατόμων αποτελεί το 30% των συνολικών διαδρομών που γίνονται στους δρόμους, ενώ μπορούν να φτάσουν στο 50%, αν υπάρχει περίπτωση μετεπιβίβασης, όπως π.χ. αλλαγή Μέσου Μαζικής Μεταφοράς ή αλλαγή αυτοκινήτου. Έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας έχει δείξει πως οι άνθρωποι που κινούνται προς ή από το χώρο εργασίας τους, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητας να εμπλακούν σε σύγκρουση.

SafetyFirst Praise201602

Praise Awards...
To Project του ETSC, που φέρει την ονομασία PRAISE (Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees) εξετάζει όλες τις παραμέτρους της οδήγησης, από και προς αλλά και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Σκοπός είναι η προάγει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές, ώστε να βοηθήσει τις Επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς τους. Την ευθύνη συντονισμού του Praise έχει το ETSC, ενώ ενεργοί υποστηρικτές είναι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Γερμανίας (DVR), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Βελγίου (IBSR-BIVV), το Ίδρυμα Drager στη Βόρεια Γερμανία και το Ισπανικό Ίδρυμα MAPFRE.

Τα βραβεία της φετινής χρονιάς απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στις 19 Οκτωβρίου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε σχετικά: "Σήμερα αναγνωρίζεται η προσπάθεια εταιρειών και οργανισμών, που επιδεικνύουν υπευθυνότητα στον τομέα της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Ευελπιστούμε το παράδειγμά τους να εμπνεύσει και άλλες εταιρείες, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, ώστε να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην προσπάθεια μείωσης των τροχαίων. Αυτές οι σημαντικές προσπάθειες σημαίνουν λιγότερους θανάτους ή τραυματισμούς, καθώς επίσης και λιγότερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις και συνολικά, μείωση του κόστους. Η Οδική Ασφάλεια είναι πραγματικά καλή για τις επιχειρήσεις, από κάθε άποψη."

Τα βραβεία χωρίζονται σε 3 Κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος ή τον τύπο των επιχειρήσεων-οργανισμών απονεμήθηκαν ως εξής:
Βραβείο Μεγάλης Επιχείρησης: Johnson & Johnson (με κύκλο εργασιών σε περισσότερες από 60 χώρες, 126.5000 εργαζόμενους και 33.000 αυτοκίνητα).
Βραβείο Μικρομεσαίας Επιχείρησης: O’Donovan Waste Management, Ηνωμένο Βασίλειο (από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, με περισσότερα από 140 άτομα για προσωπικό)
Βραβείο Δημόσιας Αρχής: Υπουργείο Άμυνας Βελγίου

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)

S5 Box