SAFETY FIRST

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εταιρικά τους αυτοκίνητα και στους υπαλλήλους-οδηγούς.


Το συγκεκριμένο βραβείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρέπει να αναφερθεί πως η χρήση των δρόμων με αφορμή την εργασία, αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών που συνδέονται με την ανθρώπινη εργασία. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται πως 6 από τα 10 εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε θάνατο, είναι τροχαία ατυχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι διαδρομές από και προς το χώρο εργασίας. Σύμφωνα με δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαδρομές που αφορούν την εργασία των ατόμων αποτελεί το 30% των συνολικών διαδρομών που γίνονται στους δρόμους, ενώ μπορούν να φτάσουν στο 50%, αν υπάρχει περίπτωση μετεπιβίβασης, όπως π.χ. αλλαγή Μέσου Μαζικής Μεταφοράς ή αλλαγή αυτοκινήτου. Έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας έχει δείξει πως οι άνθρωποι που κινούνται προς ή από το χώρο εργασίας τους, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητας να εμπλακούν σε σύγκρουση.

SafetyFirst Praise201602

Praise Awards...
To Project του ETSC, που φέρει την ονομασία PRAISE (Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees) εξετάζει όλες τις παραμέτρους της οδήγησης, από και προς αλλά και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Σκοπός είναι η προάγει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές, ώστε να βοηθήσει τις Επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς τους. Την ευθύνη συντονισμού του Praise έχει το ETSC, ενώ ενεργοί υποστηρικτές είναι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Γερμανίας (DVR), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Βελγίου (IBSR-BIVV), το Ίδρυμα Drager στη Βόρεια Γερμανία και το Ισπανικό Ίδρυμα MAPFRE.

Τα βραβεία της φετινής χρονιάς απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στις 19 Οκτωβρίου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε σχετικά: "Σήμερα αναγνωρίζεται η προσπάθεια εταιρειών και οργανισμών, που επιδεικνύουν υπευθυνότητα στον τομέα της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Ευελπιστούμε το παράδειγμά τους να εμπνεύσει και άλλες εταιρείες, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, ώστε να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην προσπάθεια μείωσης των τροχαίων. Αυτές οι σημαντικές προσπάθειες σημαίνουν λιγότερους θανάτους ή τραυματισμούς, καθώς επίσης και λιγότερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις και συνολικά, μείωση του κόστους. Η Οδική Ασφάλεια είναι πραγματικά καλή για τις επιχειρήσεις, από κάθε άποψη."

Τα βραβεία χωρίζονται σε 3 Κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος ή τον τύπο των επιχειρήσεων-οργανισμών απονεμήθηκαν ως εξής:
Βραβείο Μεγάλης Επιχείρησης: Johnson & Johnson (με κύκλο εργασιών σε περισσότερες από 60 χώρες, 126.5000 εργαζόμενους και 33.000 αυτοκίνητα).
Βραβείο Μικρομεσαίας Επιχείρησης: O’Donovan Waste Management, Ηνωμένο Βασίλειο (από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, με περισσότερα από 140 άτομα για προσωπικό)
Βραβείο Δημόσιας Αρχής: Υπουργείο Άμυνας Βελγίου

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)

S5 Box