SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος.

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός IAM RoadSmart, που πραγματοποιεί πολύ συχνά έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εκείνη για τους λόγους που οι νέοι δεν οδηγούν, προχώρησε σε ακόμη μία, αναφορικά με τα προαιρετικά αξεσουάρ που προτιμούν οι οδηγοί στα νέα τους οχήματα.

Ιδιαίτερα στη περίοδο που διανύουμε, τα ηλεκτρονικά συστήματα και κυρίως, τα gadgets στο σύστημα συνδεσιμότητας, φαίνεται πως έχουν έρθει σε πρώτο πλάνο.

Πόσο αληθές είναι όμως αυτό; Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της έρευνας του IAM Roadsmart, οι οποίοι διενεργήθηκε σε πάνω από 1000 οδηγούς ηλικίας 17-24 ετών, το αξεσουάρ που βρίσκεται στην κορυφή για τους υποψήφιους αγοραστές, είναι οι αισθητήρες παρκαρίσματος.

Αυτό φαντάζει ιδιαίτερα λογικό, αφού ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους οδηγούς.

Αφενός, η διαδικασία στάθμευσης σε μικρούς χώρους, οι οποίοι συναντώνται πολύ συχνά στις αστικές μετακινήσεις, γίνεται πιο εύκολη.

Αφετέρου, η πιθανότητα ύπαρξης ζημιάς, έστω και μικρής έκτασης, μειώνεται και αυτό είναι σημαντικό, αφού ακόμη και ένα μικρό ποσό είναι σαφώς δυσβάσταχτο για τους νέους, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Μέσω της έρευνας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να κατατάξουν από το 1 έως το 10 με αύξουσα σειρά σημαντικότητας, τα προαιρετικά αξεσουάρ που προσφέρονται στα νέα αυτοκίνητα.

Οι αισθητήρες στάθμευσης βρέθηκαν στην κορυφή με μέσο όρο 7,55, ενώ ακολούθησαν το Bluetooth (7,23) και η πλοήγηση μέσω Δορυφόρου (7,19).

Ενδιαφέρον, έως και έκπληξη, παρουσιάζει το γεγονός ότι το Android Auto εντάχθηκε μετά βίας στη δεκάδα, με μέσο όρο 5,32.

"Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή κινητών τηλεφώνων και κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα ηλικίας 17-24 ετών έχουν αγκαλιάσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να κάνει τις καθημερινές αποφάσεις και δραστηριότητες πιο εύκολες και σαφώς, δεν υπάρχει διαφορά όταν χρειάζεται να βρεθεί μέσα σε γραμμές ή να στριμωχτεί σε στενούς χώρους", δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Το σημαντικότερο είναι πως οι αισθητήρες παρκαρίσματος καθιστούν τους δρόμους της Μ. Βρετανίας  πιο ασφαλείς, καθώς αυτοκίνητα που δεν έχουν σταθμεύσει σωστά ή προεξέχουν, μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα ή να περιορίζουν την κινητικότητα των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου".

Βέβαια, όπως τονίζει ο Neil Greig και είναι λογικό, κανείς δεν πρέπει να βασίζεται πλήρως στα εκάστοτε τεχνολογικά συστήματα, τα οποία υποβοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν, τους οδηγούς.

"Οι αισθητήρες δεν λειτουργούν πάντα και συνεχίζει να απαιτείται η υποστήριξη κοιτώντας το περιβάλλον γύρω μας, ελέγχοντας τους καθρέπτες, βγάζοντας φλας και αναμένοντας το απρόοπτο", πρόσθεσε ο Greig.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Neil Greig ανέφερε: "Η τεχνολογία θα παίξει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια, οπότε είναι εξαιρετικό να βλέπουμε πως οι νέοι οδηγοί αναζητούν χαρακτηριστικά που έμμεσα ή άμεσα, κάνουν τους δρόμους της Βρετανίας πιο ασφαλείς.

"Πάντα να αγοράζετε το πιο σύγχρονο αυτοκίνητο που αντέχετε οικονομικά, ώστε να είστε βέβαιοι πως δρέπετε τους καρπούς των πρόσφατων μηχανολογικών επιτευγμάτων ασφαλείας.

"Όλοι θεωρούμε πως είμαστε οδηγοί 5 αστέρων, όμως ένα αυτοκίνητο 5 αστέρων μπορεί να σώσει τη ζωή σας όταν κάνετε ένα σημαντικό λάθος".

Τα 10 πιο σημαντικά προαιρετικά αξεσουάρ, όπως προέκυψαν από την έρευνα του IAM RoadSmart:

Αξεσουάρ - Μ.Ο. (με άριστα το 10)

Αισθητήρες παρκαρίσματος - 7,55

Bluetooth - 7,23

Πλοήγηση μέσω δορυφόρου - 7,19Σύστημα αυτόνομης πέδησης - 6,85

Σημείο ταχείας φόρτισης (USB) - 6,63

Θερμαινόμενα καθίσματα - 6,20

Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας - 6,13

Apple CarPlay - 6,04

Ηλιοροφή - 5,78

Android Auto - 5,32

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)

S5 Box