SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος.

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός IAM RoadSmart, που πραγματοποιεί πολύ συχνά έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εκείνη για τους λόγους που οι νέοι δεν οδηγούν, προχώρησε σε ακόμη μία, αναφορικά με τα προαιρετικά αξεσουάρ που προτιμούν οι οδηγοί στα νέα τους οχήματα.

Ιδιαίτερα στη περίοδο που διανύουμε, τα ηλεκτρονικά συστήματα και κυρίως, τα gadgets στο σύστημα συνδεσιμότητας, φαίνεται πως έχουν έρθει σε πρώτο πλάνο.

Πόσο αληθές είναι όμως αυτό; Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της έρευνας του IAM Roadsmart, οι οποίοι διενεργήθηκε σε πάνω από 1000 οδηγούς ηλικίας 17-24 ετών, το αξεσουάρ που βρίσκεται στην κορυφή για τους υποψήφιους αγοραστές, είναι οι αισθητήρες παρκαρίσματος.

Αυτό φαντάζει ιδιαίτερα λογικό, αφού ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους οδηγούς.

Αφενός, η διαδικασία στάθμευσης σε μικρούς χώρους, οι οποίοι συναντώνται πολύ συχνά στις αστικές μετακινήσεις, γίνεται πιο εύκολη.

Αφετέρου, η πιθανότητα ύπαρξης ζημιάς, έστω και μικρής έκτασης, μειώνεται και αυτό είναι σημαντικό, αφού ακόμη και ένα μικρό ποσό είναι σαφώς δυσβάσταχτο για τους νέους, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Μέσω της έρευνας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να κατατάξουν από το 1 έως το 10 με αύξουσα σειρά σημαντικότητας, τα προαιρετικά αξεσουάρ που προσφέρονται στα νέα αυτοκίνητα.

Οι αισθητήρες στάθμευσης βρέθηκαν στην κορυφή με μέσο όρο 7,55, ενώ ακολούθησαν το Bluetooth (7,23) και η πλοήγηση μέσω Δορυφόρου (7,19).

Ενδιαφέρον, έως και έκπληξη, παρουσιάζει το γεγονός ότι το Android Auto εντάχθηκε μετά βίας στη δεκάδα, με μέσο όρο 5,32.

"Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή κινητών τηλεφώνων και κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα ηλικίας 17-24 ετών έχουν αγκαλιάσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να κάνει τις καθημερινές αποφάσεις και δραστηριότητες πιο εύκολες και σαφώς, δεν υπάρχει διαφορά όταν χρειάζεται να βρεθεί μέσα σε γραμμές ή να στριμωχτεί σε στενούς χώρους", δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Το σημαντικότερο είναι πως οι αισθητήρες παρκαρίσματος καθιστούν τους δρόμους της Μ. Βρετανίας  πιο ασφαλείς, καθώς αυτοκίνητα που δεν έχουν σταθμεύσει σωστά ή προεξέχουν, μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα ή να περιορίζουν την κινητικότητα των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου".

Βέβαια, όπως τονίζει ο Neil Greig και είναι λογικό, κανείς δεν πρέπει να βασίζεται πλήρως στα εκάστοτε τεχνολογικά συστήματα, τα οποία υποβοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν, τους οδηγούς.

"Οι αισθητήρες δεν λειτουργούν πάντα και συνεχίζει να απαιτείται η υποστήριξη κοιτώντας το περιβάλλον γύρω μας, ελέγχοντας τους καθρέπτες, βγάζοντας φλας και αναμένοντας το απρόοπτο", πρόσθεσε ο Greig.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Neil Greig ανέφερε: "Η τεχνολογία θα παίξει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια, οπότε είναι εξαιρετικό να βλέπουμε πως οι νέοι οδηγοί αναζητούν χαρακτηριστικά που έμμεσα ή άμεσα, κάνουν τους δρόμους της Βρετανίας πιο ασφαλείς.

"Πάντα να αγοράζετε το πιο σύγχρονο αυτοκίνητο που αντέχετε οικονομικά, ώστε να είστε βέβαιοι πως δρέπετε τους καρπούς των πρόσφατων μηχανολογικών επιτευγμάτων ασφαλείας.

"Όλοι θεωρούμε πως είμαστε οδηγοί 5 αστέρων, όμως ένα αυτοκίνητο 5 αστέρων μπορεί να σώσει τη ζωή σας όταν κάνετε ένα σημαντικό λάθος".

Τα 10 πιο σημαντικά προαιρετικά αξεσουάρ, όπως προέκυψαν από την έρευνα του IAM RoadSmart:

Αξεσουάρ - Μ.Ο. (με άριστα το 10)

Αισθητήρες παρκαρίσματος - 7,55

Bluetooth - 7,23

Πλοήγηση μέσω δορυφόρου - 7,19Σύστημα αυτόνομης πέδησης - 6,85

Σημείο ταχείας φόρτισης (USB) - 6,63

Θερμαινόμενα καθίσματα - 6,20

Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας - 6,13

Apple CarPlay - 6,04

Ηλιοροφή - 5,78

Android Auto - 5,32

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)

S5 Box