SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος.

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός IAM RoadSmart, που πραγματοποιεί πολύ συχνά έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εκείνη για τους λόγους που οι νέοι δεν οδηγούν, προχώρησε σε ακόμη μία, αναφορικά με τα προαιρετικά αξεσουάρ που προτιμούν οι οδηγοί στα νέα τους οχήματα.

Ιδιαίτερα στη περίοδο που διανύουμε, τα ηλεκτρονικά συστήματα και κυρίως, τα gadgets στο σύστημα συνδεσιμότητας, φαίνεται πως έχουν έρθει σε πρώτο πλάνο.

Πόσο αληθές είναι όμως αυτό; Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της έρευνας του IAM Roadsmart, οι οποίοι διενεργήθηκε σε πάνω από 1000 οδηγούς ηλικίας 17-24 ετών, το αξεσουάρ που βρίσκεται στην κορυφή για τους υποψήφιους αγοραστές, είναι οι αισθητήρες παρκαρίσματος.

Αυτό φαντάζει ιδιαίτερα λογικό, αφού ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους οδηγούς.

Αφενός, η διαδικασία στάθμευσης σε μικρούς χώρους, οι οποίοι συναντώνται πολύ συχνά στις αστικές μετακινήσεις, γίνεται πιο εύκολη.

Αφετέρου, η πιθανότητα ύπαρξης ζημιάς, έστω και μικρής έκτασης, μειώνεται και αυτό είναι σημαντικό, αφού ακόμη και ένα μικρό ποσό είναι σαφώς δυσβάσταχτο για τους νέους, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Μέσω της έρευνας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να κατατάξουν από το 1 έως το 10 με αύξουσα σειρά σημαντικότητας, τα προαιρετικά αξεσουάρ που προσφέρονται στα νέα αυτοκίνητα.

Οι αισθητήρες στάθμευσης βρέθηκαν στην κορυφή με μέσο όρο 7,55, ενώ ακολούθησαν το Bluetooth (7,23) και η πλοήγηση μέσω Δορυφόρου (7,19).

Ενδιαφέρον, έως και έκπληξη, παρουσιάζει το γεγονός ότι το Android Auto εντάχθηκε μετά βίας στη δεκάδα, με μέσο όρο 5,32.

"Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή κινητών τηλεφώνων και κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα ηλικίας 17-24 ετών έχουν αγκαλιάσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να κάνει τις καθημερινές αποφάσεις και δραστηριότητες πιο εύκολες και σαφώς, δεν υπάρχει διαφορά όταν χρειάζεται να βρεθεί μέσα σε γραμμές ή να στριμωχτεί σε στενούς χώρους", δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Το σημαντικότερο είναι πως οι αισθητήρες παρκαρίσματος καθιστούν τους δρόμους της Μ. Βρετανίας  πιο ασφαλείς, καθώς αυτοκίνητα που δεν έχουν σταθμεύσει σωστά ή προεξέχουν, μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα ή να περιορίζουν την κινητικότητα των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου".

Βέβαια, όπως τονίζει ο Neil Greig και είναι λογικό, κανείς δεν πρέπει να βασίζεται πλήρως στα εκάστοτε τεχνολογικά συστήματα, τα οποία υποβοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν, τους οδηγούς.

"Οι αισθητήρες δεν λειτουργούν πάντα και συνεχίζει να απαιτείται η υποστήριξη κοιτώντας το περιβάλλον γύρω μας, ελέγχοντας τους καθρέπτες, βγάζοντας φλας και αναμένοντας το απρόοπτο", πρόσθεσε ο Greig.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Neil Greig ανέφερε: "Η τεχνολογία θα παίξει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια, οπότε είναι εξαιρετικό να βλέπουμε πως οι νέοι οδηγοί αναζητούν χαρακτηριστικά που έμμεσα ή άμεσα, κάνουν τους δρόμους της Βρετανίας πιο ασφαλείς.

"Πάντα να αγοράζετε το πιο σύγχρονο αυτοκίνητο που αντέχετε οικονομικά, ώστε να είστε βέβαιοι πως δρέπετε τους καρπούς των πρόσφατων μηχανολογικών επιτευγμάτων ασφαλείας.

"Όλοι θεωρούμε πως είμαστε οδηγοί 5 αστέρων, όμως ένα αυτοκίνητο 5 αστέρων μπορεί να σώσει τη ζωή σας όταν κάνετε ένα σημαντικό λάθος".

Τα 10 πιο σημαντικά προαιρετικά αξεσουάρ, όπως προέκυψαν από την έρευνα του IAM RoadSmart:

Αξεσουάρ - Μ.Ο. (με άριστα το 10)

Αισθητήρες παρκαρίσματος - 7,55

Bluetooth - 7,23

Πλοήγηση μέσω δορυφόρου - 7,19Σύστημα αυτόνομης πέδησης - 6,85

Σημείο ταχείας φόρτισης (USB) - 6,63

Θερμαινόμενα καθίσματα - 6,20

Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας - 6,13

Apple CarPlay - 6,04

Ηλιοροφή - 5,78

Android Auto - 5,32

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box