SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος.

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός IAM RoadSmart, που πραγματοποιεί πολύ συχνά έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εκείνη για τους λόγους που οι νέοι δεν οδηγούν, προχώρησε σε ακόμη μία, αναφορικά με τα προαιρετικά αξεσουάρ που προτιμούν οι οδηγοί στα νέα τους οχήματα.

Ιδιαίτερα στη περίοδο που διανύουμε, τα ηλεκτρονικά συστήματα και κυρίως, τα gadgets στο σύστημα συνδεσιμότητας, φαίνεται πως έχουν έρθει σε πρώτο πλάνο.

Πόσο αληθές είναι όμως αυτό; Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της έρευνας του IAM Roadsmart, οι οποίοι διενεργήθηκε σε πάνω από 1000 οδηγούς ηλικίας 17-24 ετών, το αξεσουάρ που βρίσκεται στην κορυφή για τους υποψήφιους αγοραστές, είναι οι αισθητήρες παρκαρίσματος.

Αυτό φαντάζει ιδιαίτερα λογικό, αφού ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους οδηγούς.

Αφενός, η διαδικασία στάθμευσης σε μικρούς χώρους, οι οποίοι συναντώνται πολύ συχνά στις αστικές μετακινήσεις, γίνεται πιο εύκολη.

Αφετέρου, η πιθανότητα ύπαρξης ζημιάς, έστω και μικρής έκτασης, μειώνεται και αυτό είναι σημαντικό, αφού ακόμη και ένα μικρό ποσό είναι σαφώς δυσβάσταχτο για τους νέους, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Μέσω της έρευνας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να κατατάξουν από το 1 έως το 10 με αύξουσα σειρά σημαντικότητας, τα προαιρετικά αξεσουάρ που προσφέρονται στα νέα αυτοκίνητα.

Οι αισθητήρες στάθμευσης βρέθηκαν στην κορυφή με μέσο όρο 7,55, ενώ ακολούθησαν το Bluetooth (7,23) και η πλοήγηση μέσω Δορυφόρου (7,19).

Ενδιαφέρον, έως και έκπληξη, παρουσιάζει το γεγονός ότι το Android Auto εντάχθηκε μετά βίας στη δεκάδα, με μέσο όρο 5,32.

"Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή κινητών τηλεφώνων και κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα ηλικίας 17-24 ετών έχουν αγκαλιάσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να κάνει τις καθημερινές αποφάσεις και δραστηριότητες πιο εύκολες και σαφώς, δεν υπάρχει διαφορά όταν χρειάζεται να βρεθεί μέσα σε γραμμές ή να στριμωχτεί σε στενούς χώρους", δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Το σημαντικότερο είναι πως οι αισθητήρες παρκαρίσματος καθιστούν τους δρόμους της Μ. Βρετανίας  πιο ασφαλείς, καθώς αυτοκίνητα που δεν έχουν σταθμεύσει σωστά ή προεξέχουν, μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα ή να περιορίζουν την κινητικότητα των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου".

Βέβαια, όπως τονίζει ο Neil Greig και είναι λογικό, κανείς δεν πρέπει να βασίζεται πλήρως στα εκάστοτε τεχνολογικά συστήματα, τα οποία υποβοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν, τους οδηγούς.

"Οι αισθητήρες δεν λειτουργούν πάντα και συνεχίζει να απαιτείται η υποστήριξη κοιτώντας το περιβάλλον γύρω μας, ελέγχοντας τους καθρέπτες, βγάζοντας φλας και αναμένοντας το απρόοπτο", πρόσθεσε ο Greig.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Neil Greig ανέφερε: "Η τεχνολογία θα παίξει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια, οπότε είναι εξαιρετικό να βλέπουμε πως οι νέοι οδηγοί αναζητούν χαρακτηριστικά που έμμεσα ή άμεσα, κάνουν τους δρόμους της Βρετανίας πιο ασφαλείς.

"Πάντα να αγοράζετε το πιο σύγχρονο αυτοκίνητο που αντέχετε οικονομικά, ώστε να είστε βέβαιοι πως δρέπετε τους καρπούς των πρόσφατων μηχανολογικών επιτευγμάτων ασφαλείας.

"Όλοι θεωρούμε πως είμαστε οδηγοί 5 αστέρων, όμως ένα αυτοκίνητο 5 αστέρων μπορεί να σώσει τη ζωή σας όταν κάνετε ένα σημαντικό λάθος".

Τα 10 πιο σημαντικά προαιρετικά αξεσουάρ, όπως προέκυψαν από την έρευνα του IAM RoadSmart:

Αξεσουάρ - Μ.Ο. (με άριστα το 10)

Αισθητήρες παρκαρίσματος - 7,55

Bluetooth - 7,23

Πλοήγηση μέσω δορυφόρου - 7,19Σύστημα αυτόνομης πέδησης - 6,85

Σημείο ταχείας φόρτισης (USB) - 6,63

Θερμαινόμενα καθίσματα - 6,20

Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας - 6,13

Apple CarPlay - 6,04

Ηλιοροφή - 5,78

Android Auto - 5,32

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)

S5 Box