SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος.

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός IAM RoadSmart, που πραγματοποιεί πολύ συχνά έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εκείνη για τους λόγους που οι νέοι δεν οδηγούν, προχώρησε σε ακόμη μία, αναφορικά με τα προαιρετικά αξεσουάρ που προτιμούν οι οδηγοί στα νέα τους οχήματα.

Ιδιαίτερα στη περίοδο που διανύουμε, τα ηλεκτρονικά συστήματα και κυρίως, τα gadgets στο σύστημα συνδεσιμότητας, φαίνεται πως έχουν έρθει σε πρώτο πλάνο.

Πόσο αληθές είναι όμως αυτό; Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της έρευνας του IAM Roadsmart, οι οποίοι διενεργήθηκε σε πάνω από 1000 οδηγούς ηλικίας 17-24 ετών, το αξεσουάρ που βρίσκεται στην κορυφή για τους υποψήφιους αγοραστές, είναι οι αισθητήρες παρκαρίσματος.

Αυτό φαντάζει ιδιαίτερα λογικό, αφού ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους οδηγούς.

Αφενός, η διαδικασία στάθμευσης σε μικρούς χώρους, οι οποίοι συναντώνται πολύ συχνά στις αστικές μετακινήσεις, γίνεται πιο εύκολη.

Αφετέρου, η πιθανότητα ύπαρξης ζημιάς, έστω και μικρής έκτασης, μειώνεται και αυτό είναι σημαντικό, αφού ακόμη και ένα μικρό ποσό είναι σαφώς δυσβάσταχτο για τους νέους, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Μέσω της έρευνας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να κατατάξουν από το 1 έως το 10 με αύξουσα σειρά σημαντικότητας, τα προαιρετικά αξεσουάρ που προσφέρονται στα νέα αυτοκίνητα.

Οι αισθητήρες στάθμευσης βρέθηκαν στην κορυφή με μέσο όρο 7,55, ενώ ακολούθησαν το Bluetooth (7,23) και η πλοήγηση μέσω Δορυφόρου (7,19).

Ενδιαφέρον, έως και έκπληξη, παρουσιάζει το γεγονός ότι το Android Auto εντάχθηκε μετά βίας στη δεκάδα, με μέσο όρο 5,32.

"Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή κινητών τηλεφώνων και κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα ηλικίας 17-24 ετών έχουν αγκαλιάσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να κάνει τις καθημερινές αποφάσεις και δραστηριότητες πιο εύκολες και σαφώς, δεν υπάρχει διαφορά όταν χρειάζεται να βρεθεί μέσα σε γραμμές ή να στριμωχτεί σε στενούς χώρους", δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Το σημαντικότερο είναι πως οι αισθητήρες παρκαρίσματος καθιστούν τους δρόμους της Μ. Βρετανίας  πιο ασφαλείς, καθώς αυτοκίνητα που δεν έχουν σταθμεύσει σωστά ή προεξέχουν, μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα ή να περιορίζουν την κινητικότητα των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου".

Βέβαια, όπως τονίζει ο Neil Greig και είναι λογικό, κανείς δεν πρέπει να βασίζεται πλήρως στα εκάστοτε τεχνολογικά συστήματα, τα οποία υποβοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν, τους οδηγούς.

"Οι αισθητήρες δεν λειτουργούν πάντα και συνεχίζει να απαιτείται η υποστήριξη κοιτώντας το περιβάλλον γύρω μας, ελέγχοντας τους καθρέπτες, βγάζοντας φλας και αναμένοντας το απρόοπτο", πρόσθεσε ο Greig.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Neil Greig ανέφερε: "Η τεχνολογία θα παίξει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια, οπότε είναι εξαιρετικό να βλέπουμε πως οι νέοι οδηγοί αναζητούν χαρακτηριστικά που έμμεσα ή άμεσα, κάνουν τους δρόμους της Βρετανίας πιο ασφαλείς.

"Πάντα να αγοράζετε το πιο σύγχρονο αυτοκίνητο που αντέχετε οικονομικά, ώστε να είστε βέβαιοι πως δρέπετε τους καρπούς των πρόσφατων μηχανολογικών επιτευγμάτων ασφαλείας.

"Όλοι θεωρούμε πως είμαστε οδηγοί 5 αστέρων, όμως ένα αυτοκίνητο 5 αστέρων μπορεί να σώσει τη ζωή σας όταν κάνετε ένα σημαντικό λάθος".

Τα 10 πιο σημαντικά προαιρετικά αξεσουάρ, όπως προέκυψαν από την έρευνα του IAM RoadSmart:

Αξεσουάρ - Μ.Ο. (με άριστα το 10)

Αισθητήρες παρκαρίσματος - 7,55

Bluetooth - 7,23

Πλοήγηση μέσω δορυφόρου - 7,19Σύστημα αυτόνομης πέδησης - 6,85

Σημείο ταχείας φόρτισης (USB) - 6,63

Θερμαινόμενα καθίσματα - 6,20

Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας - 6,13

Apple CarPlay - 6,04

Ηλιοροφή - 5,78

Android Auto - 5,32

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)

S5 Box