SAFETY FIRST

Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες.

Το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα έρευνα αναφορικά με τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους παγκοσμίως. Αυτό το φαινόμενο διερευνάται ευρέως σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την εύρεση λύσεων που θα μειώσουν τις συνέπειές του στο μέλλον. Στην έρευνά του, το TIRF εστίασε σε θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και σε κοινωνικές συνήθειες που διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των δύο φύλων.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, έγκειται στη βιολογία. Οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους, οπότε μπορούν να απορροφήσουν λιγότερο αλκοόλ σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ συνήθως έχουν και μικρότερη σωματική μάζα. Έχει υπολογιστεί λοιπόν ότι μπορούν να μεταβολίσουν περίπου το 1/4 του οινοπνεύματος, ενώ οι άντρες μπορούν να καταναλώσουν διπλάσια ποσότητα αλκοόλ με τα ίδια αποτελέσματα για τον οργανισμό. Οπότε, ο μόνος τρόπος να ισοσκελιστούν οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι η μη κατανάλωσή του, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο γυναικείος οργανισμός θα συμπεριφερθεί διαφορετικά από τον ανδρικό.

Μια συνηθισμένη προτροπή προς όσους θέλουν να βγουν, είναι να υπάρξει ένα άτομο από την παρέα το οποίο δε θα πιεί, ή εφόσον θέλουμε να πιούμε, να φροντίσουμε ώστε η επιστροφή στο σπίτι να γίνει με Μέσο Μαζικής Μεταφοράς ή ταξί. Οι συμβουλές αυτές είναι σωστές, όμως οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι που δυσκολεύουν την εκτέλεσή τους. Για μια γυναίκα που αποφασίζει να γυρίσει στο σπίτι της μετά από νυχτερινή έξοδο μόνη, χρησιμοποιώντας τη συγκοινωνία ή ένα ταξί, η επιλογή αυτή δε φαντάζει ιδιαίτερα ασφαλής. Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι δεν είναι εύκολο να εμπιστευτούν κάποιον άνθρωπο που δε γνωρίζουν καλά ώστε να τις μεταφέρει με το δικό του αυτοκίνητο στο σπίτι, ενώ η χρήση ταξί ή ΜΜΜ, σημαίνει πως θα βρεθούν μόνες και εκτεθειμένες σε δημόσιο χώρο αργά το βράδυ, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ακόμη, οι γυναίκες έχουν εκφράσει το σκεπτικισμό τους για τη μετακίνηση προς απομονωμένες περιοχές, ειδικά κατά τις περιόδους του χειμώνα που η ημέρα είναι μικρότερη, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για επαρχιακές περιοχές, όπου οι συγκοινωνίες δεν είναι πολύ αναπτυγμένες.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να αρνηθούν, όταν δέχονται πίεση από φίλους ή φίλες. Δηλαδή, αν μια γυναίκα έχει οριστεί ως ο οδηγός της παρέας που δε θα πιεί, εφόσον πιεστεί από την παρέα της να πιεί έστω λίγο, θα αρνηθεί πολύ δυσκολότερα σε σύγκριση με έναν άντρα. Σε αυτή την περίπτωση, το TRF αφενός καλεί τις γυναίκες να στηρίζουν η μία την άλλη, ώστε σε περιπτώσεις ομαδικής εξόδου να μην πιέζουν το άτομο που έχει οριστεί να μην πιεί. Αφετέρου, καλεί τις γυναίκες να μη φοβούνται να υπερασπιστούν την άρνησή τους, σε περίπτωση που ο οδηγός της παρέας αποφασίσει να παραβεί την αρχική του δέσμευση και να πιεί. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η παραπάνω έρευνα έγινε σε συνεργασία με την Beer Canada, γεγονός που καταδεικνύει και τη λογική των εταιρειών κατανάλωσης ποτών σε χώρες όπως ο Καναδάς. 

Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά την έκθεση του Traffic Injury Research Foundation, πατήστε εδώ

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Αττική: Έρχονται κάμερες παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη
Η Περιφέρεια Αττικής θα τοποθετήσει 388 κάμερες για παρακολούθηση των παραβιάσεων σε ερυθρούς σηματοδότες – Διαβάστε σε ποιες λεωφόρους θα γίνει αυτό. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Οι 20 χειρότερες συνήθειες των νεαρών Βρετανών κατά την οδήγηση
Τα στατιστικά δεδομένα στην Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύουν τις συνήθειες των νεαρών οδηγών όταν αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, οι οποίες δυστυχώς δε βοηθούν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)

S5 Box