SAFETY FIRST

Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες.

Το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα έρευνα αναφορικά με τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους παγκοσμίως. Αυτό το φαινόμενο διερευνάται ευρέως σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την εύρεση λύσεων που θα μειώσουν τις συνέπειές του στο μέλλον. Στην έρευνά του, το TIRF εστίασε σε θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και σε κοινωνικές συνήθειες που διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των δύο φύλων.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, έγκειται στη βιολογία. Οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους, οπότε μπορούν να απορροφήσουν λιγότερο αλκοόλ σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ συνήθως έχουν και μικρότερη σωματική μάζα. Έχει υπολογιστεί λοιπόν ότι μπορούν να μεταβολίσουν περίπου το 1/4 του οινοπνεύματος, ενώ οι άντρες μπορούν να καταναλώσουν διπλάσια ποσότητα αλκοόλ με τα ίδια αποτελέσματα για τον οργανισμό. Οπότε, ο μόνος τρόπος να ισοσκελιστούν οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι η μη κατανάλωσή του, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο γυναικείος οργανισμός θα συμπεριφερθεί διαφορετικά από τον ανδρικό.

Μια συνηθισμένη προτροπή προς όσους θέλουν να βγουν, είναι να υπάρξει ένα άτομο από την παρέα το οποίο δε θα πιεί, ή εφόσον θέλουμε να πιούμε, να φροντίσουμε ώστε η επιστροφή στο σπίτι να γίνει με Μέσο Μαζικής Μεταφοράς ή ταξί. Οι συμβουλές αυτές είναι σωστές, όμως οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι που δυσκολεύουν την εκτέλεσή τους. Για μια γυναίκα που αποφασίζει να γυρίσει στο σπίτι της μετά από νυχτερινή έξοδο μόνη, χρησιμοποιώντας τη συγκοινωνία ή ένα ταξί, η επιλογή αυτή δε φαντάζει ιδιαίτερα ασφαλής. Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι δεν είναι εύκολο να εμπιστευτούν κάποιον άνθρωπο που δε γνωρίζουν καλά ώστε να τις μεταφέρει με το δικό του αυτοκίνητο στο σπίτι, ενώ η χρήση ταξί ή ΜΜΜ, σημαίνει πως θα βρεθούν μόνες και εκτεθειμένες σε δημόσιο χώρο αργά το βράδυ, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ακόμη, οι γυναίκες έχουν εκφράσει το σκεπτικισμό τους για τη μετακίνηση προς απομονωμένες περιοχές, ειδικά κατά τις περιόδους του χειμώνα που η ημέρα είναι μικρότερη, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για επαρχιακές περιοχές, όπου οι συγκοινωνίες δεν είναι πολύ αναπτυγμένες.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να αρνηθούν, όταν δέχονται πίεση από φίλους ή φίλες. Δηλαδή, αν μια γυναίκα έχει οριστεί ως ο οδηγός της παρέας που δε θα πιεί, εφόσον πιεστεί από την παρέα της να πιεί έστω λίγο, θα αρνηθεί πολύ δυσκολότερα σε σύγκριση με έναν άντρα. Σε αυτή την περίπτωση, το TRF αφενός καλεί τις γυναίκες να στηρίζουν η μία την άλλη, ώστε σε περιπτώσεις ομαδικής εξόδου να μην πιέζουν το άτομο που έχει οριστεί να μην πιεί. Αφετέρου, καλεί τις γυναίκες να μη φοβούνται να υπερασπιστούν την άρνησή τους, σε περίπτωση που ο οδηγός της παρέας αποφασίσει να παραβεί την αρχική του δέσμευση και να πιεί. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η παραπάνω έρευνα έγινε σε συνεργασία με την Beer Canada, γεγονός που καταδεικνύει και τη λογική των εταιρειών κατανάλωσης ποτών σε χώρες όπως ο Καναδάς. 

Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά την έκθεση του Traffic Injury Research Foundation, πατήστε εδώ

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)

S5 Box