SAFETY FIRST


Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ).

Συγκεκριμένα, έως και τις 30 Νοεμβρίου έχουν ανασταλεί οι θεωρητικές και πρακτικές (δοκιμασίες προσόντων) εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος κατηγορίας ΑΜ, Α1 Α2, Α, Β, ΒΕ) σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Από την άλλη, εφόσον τηρούνται τα μέτρα και κανόνες που έχουν οριστεί, συνεχίζονται τα μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων για απόκτηση άδειας επαγγελματικής οδήγησης, για φορτηγά και λεωφορεία. Επιπλέον, συνεχίζονται τα μαθήματα περιοδικής κατάρτισης (θεωρητικών και πρακτικών) Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), ενώ για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις διενεργούνται κανονικά και οι αντίστοιχες, θεωρητικές ή πρακτικές, εξετάσεις.

Όπως τονίζεται, πέραν της τήρησης των μέτρων και κανόνων που έχουν οριστεί, στις δοκιμασίες προσόντων και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση ΠΕΙ επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός υποψηφίου ανά εξεταστική επιτροπή, ενώ στα θεωρητικών μαθημάτων, πρέπει να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 5 εκπαιδευόμενοι και να έχουν ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ακόμη, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) είναι κλειστά, εκτός από την περίπτωση ΚΤΕΟ με εγκεκριμένη αυτόματη γραμμή ελέγχου βαρέων οχημάτων (φορτηγών ή λεωφορείων) που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές. Ο συγκεκριμένος τεχνικός έλεγχος γίνεται με ραντεβού.

Επίσης, για οχήματα βάρους μικρότερου ή ίσου των 3,5 τόνων, παρατείνεται κατά 45 ημερολογιακές ημέρες, εφόσον η προβλεπόμενη προθεσμία έληγε έως τις 30 Νοεμβρίου η:
- διενέργεια περιοδικού τεχνικού για πρώτη φορά, οχημάτων που ταξινομήθηκαν στη χώρα ως καινούργια
- η ισχύς Δελτίων Τεχνικών Ελέγχου (ΔΤΕ) οχημάτων χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις
- η διάρκεια ισχύος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ)

Τέλος, οχήματα για τα οποία προκύπτει πως για την περίοδο έως 30 Νοεμβρίου, υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επέτρεψαν τον έλεγχο, επιτρέπεται αυτό να γίνεται εμπρόθεσμα, έως και τις 30 Δεκεμβρίου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)

S5 Box