SAFETY FIRST


Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ).

Συγκεκριμένα, έως και τις 30 Νοεμβρίου έχουν ανασταλεί οι θεωρητικές και πρακτικές (δοκιμασίες προσόντων) εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος κατηγορίας ΑΜ, Α1 Α2, Α, Β, ΒΕ) σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Από την άλλη, εφόσον τηρούνται τα μέτρα και κανόνες που έχουν οριστεί, συνεχίζονται τα μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων για απόκτηση άδειας επαγγελματικής οδήγησης, για φορτηγά και λεωφορεία. Επιπλέον, συνεχίζονται τα μαθήματα περιοδικής κατάρτισης (θεωρητικών και πρακτικών) Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), ενώ για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις διενεργούνται κανονικά και οι αντίστοιχες, θεωρητικές ή πρακτικές, εξετάσεις.

Όπως τονίζεται, πέραν της τήρησης των μέτρων και κανόνων που έχουν οριστεί, στις δοκιμασίες προσόντων και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση ΠΕΙ επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός υποψηφίου ανά εξεταστική επιτροπή, ενώ στα θεωρητικών μαθημάτων, πρέπει να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 5 εκπαιδευόμενοι και να έχουν ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ακόμη, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) είναι κλειστά, εκτός από την περίπτωση ΚΤΕΟ με εγκεκριμένη αυτόματη γραμμή ελέγχου βαρέων οχημάτων (φορτηγών ή λεωφορείων) που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές. Ο συγκεκριμένος τεχνικός έλεγχος γίνεται με ραντεβού.

Επίσης, για οχήματα βάρους μικρότερου ή ίσου των 3,5 τόνων, παρατείνεται κατά 45 ημερολογιακές ημέρες, εφόσον η προβλεπόμενη προθεσμία έληγε έως τις 30 Νοεμβρίου η:
- διενέργεια περιοδικού τεχνικού για πρώτη φορά, οχημάτων που ταξινομήθηκαν στη χώρα ως καινούργια
- η ισχύς Δελτίων Τεχνικών Ελέγχου (ΔΤΕ) οχημάτων χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις
- η διάρκεια ισχύος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ)

Τέλος, οχήματα για τα οποία προκύπτει πως για την περίοδο έως 30 Νοεμβρίου, υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επέτρεψαν τον έλεγχο, επιτρέπεται αυτό να γίνεται εμπρόθεσμα, έως και τις 30 Δεκεμβρίου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)

S5 Box