SAFETY FIRST


Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ).

Συγκεκριμένα, έως και τις 30 Νοεμβρίου έχουν ανασταλεί οι θεωρητικές και πρακτικές (δοκιμασίες προσόντων) εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος κατηγορίας ΑΜ, Α1 Α2, Α, Β, ΒΕ) σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Από την άλλη, εφόσον τηρούνται τα μέτρα και κανόνες που έχουν οριστεί, συνεχίζονται τα μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων για απόκτηση άδειας επαγγελματικής οδήγησης, για φορτηγά και λεωφορεία. Επιπλέον, συνεχίζονται τα μαθήματα περιοδικής κατάρτισης (θεωρητικών και πρακτικών) Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), ενώ για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις διενεργούνται κανονικά και οι αντίστοιχες, θεωρητικές ή πρακτικές, εξετάσεις.

Όπως τονίζεται, πέραν της τήρησης των μέτρων και κανόνων που έχουν οριστεί, στις δοκιμασίες προσόντων και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση ΠΕΙ επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός υποψηφίου ανά εξεταστική επιτροπή, ενώ στα θεωρητικών μαθημάτων, πρέπει να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 5 εκπαιδευόμενοι και να έχουν ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ακόμη, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) είναι κλειστά, εκτός από την περίπτωση ΚΤΕΟ με εγκεκριμένη αυτόματη γραμμή ελέγχου βαρέων οχημάτων (φορτηγών ή λεωφορείων) που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές. Ο συγκεκριμένος τεχνικός έλεγχος γίνεται με ραντεβού.

Επίσης, για οχήματα βάρους μικρότερου ή ίσου των 3,5 τόνων, παρατείνεται κατά 45 ημερολογιακές ημέρες, εφόσον η προβλεπόμενη προθεσμία έληγε έως τις 30 Νοεμβρίου η:
- διενέργεια περιοδικού τεχνικού για πρώτη φορά, οχημάτων που ταξινομήθηκαν στη χώρα ως καινούργια
- η ισχύς Δελτίων Τεχνικών Ελέγχου (ΔΤΕ) οχημάτων χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις
- η διάρκεια ισχύος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ)

Τέλος, οχήματα για τα οποία προκύπτει πως για την περίοδο έως 30 Νοεμβρίου, υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επέτρεψαν τον έλεγχο, επιτρέπεται αυτό να γίνεται εμπρόθεσμα, έως και τις 30 Δεκεμβρίου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box