SAFETY FIRST


Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ).

Συγκεκριμένα, έως και τις 30 Νοεμβρίου έχουν ανασταλεί οι θεωρητικές και πρακτικές (δοκιμασίες προσόντων) εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος κατηγορίας ΑΜ, Α1 Α2, Α, Β, ΒΕ) σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Από την άλλη, εφόσον τηρούνται τα μέτρα και κανόνες που έχουν οριστεί, συνεχίζονται τα μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων για απόκτηση άδειας επαγγελματικής οδήγησης, για φορτηγά και λεωφορεία. Επιπλέον, συνεχίζονται τα μαθήματα περιοδικής κατάρτισης (θεωρητικών και πρακτικών) Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), ενώ για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις διενεργούνται κανονικά και οι αντίστοιχες, θεωρητικές ή πρακτικές, εξετάσεις.

Όπως τονίζεται, πέραν της τήρησης των μέτρων και κανόνων που έχουν οριστεί, στις δοκιμασίες προσόντων και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση ΠΕΙ επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός υποψηφίου ανά εξεταστική επιτροπή, ενώ στα θεωρητικών μαθημάτων, πρέπει να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 5 εκπαιδευόμενοι και να έχουν ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ακόμη, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) είναι κλειστά, εκτός από την περίπτωση ΚΤΕΟ με εγκεκριμένη αυτόματη γραμμή ελέγχου βαρέων οχημάτων (φορτηγών ή λεωφορείων) που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές. Ο συγκεκριμένος τεχνικός έλεγχος γίνεται με ραντεβού.

Επίσης, για οχήματα βάρους μικρότερου ή ίσου των 3,5 τόνων, παρατείνεται κατά 45 ημερολογιακές ημέρες, εφόσον η προβλεπόμενη προθεσμία έληγε έως τις 30 Νοεμβρίου η:
- διενέργεια περιοδικού τεχνικού για πρώτη φορά, οχημάτων που ταξινομήθηκαν στη χώρα ως καινούργια
- η ισχύς Δελτίων Τεχνικών Ελέγχου (ΔΤΕ) οχημάτων χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις
- η διάρκεια ισχύος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ)

Τέλος, οχήματα για τα οποία προκύπτει πως για την περίοδο έως 30 Νοεμβρίου, υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επέτρεψαν τον έλεγχο, επιτρέπεται αυτό να γίνεται εμπρόθεσμα, έως και τις 30 Δεκεμβρίου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Ορκίστηκε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και του περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος «Ιαβέρης» Μαρκουΐζος ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)

S5 Box