SAFETY FIRST

Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί τα ελαστικά να φαντάζουν ως ένα απλό, από πλευράς κατασκευής και συντήρησης, προϊόν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τη στιγμή μάλιστα που αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο, έχουν μείζονα σημασία όσον αφορά στην ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing02

Η γήρανση και κατ' επέκταση η ανάγκη για αλλαγή ελαστικών αποτελούν σημαντικά ζητήματα, που προκαλούν ερωτήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αντιφατικά συμπεράσματα, τα οποία περισσότερο μπερδεύουν παρά κατατοπίζουν.

Για αυτό το λόγο, επιχειρούμε, με τη βοήθεια της Michelin η οποία διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία στον τομέα των ελαστικών, να απαντήσουμε σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις:

Πότε αρχίζει η γήρανση των ελαστικών;
Η γήρανση των ελαστικών αρχίζει μόλις αυτά τοποθετηθούν, εξαιτίας της παρουσίας συμπιεσμένου αέρα εντός του ελαστικού. Σε περίπτωση αποθήκευσής τους, 1 χρόνος στην αποθήκη αντιστοιχεί σε 3 εβδομάδες χρήσης στο δρόμο.

Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση ενός ελαστικού;
Ένας σημαντικός παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση ενός ελαστικού, είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση στον ήλιο ή το κλίμα σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Άλλοι παράγοντες γήρανσης ενός ελαστικού είναι η κακή αποθήκευση, η χαμηλή πίεση ή οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης.

Μπορούμε να υπολογίσουμε την πραγματική ηλικία ενός ελαστικού από το DOT (σήμανση στα πλευρά του ελαστικού);
Όχι! Ο λόγος για αυτό είναι πως DOT (Department of Transportation) είναι τα αρχικά μιας υπηρεσίας των Η.Π.Α., η οποία ζήτησε να αναγράφεται πάνω στο ελαστικό η ημερομηνία παραγωγής του, προς διευκόλυνση της παρακολούθησής του. Δηλαδή, το DOT παρέχει πληροφόρηση μόνο για την ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού και άρα δε δείχνει την πραγματική ηλικία του.

Εντέλει, πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας;
Ακόμη και αν δεν έχουν φτάσει στο όριο φθοράς, η μέγιστη διάρκεια ζωής των ελαστικών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Εφόσον περάσουν 5 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής, συνίσταται συχνός έλεγχος της κατάστασης των ελαστικών, ενώ η πίεσή τους είναι χρήσιμο να ελέγχεται κάθε μήνα.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing03

Έχοντας ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση των οδηγών, η Michelin δημιούργησε το παρακάτω σύντομο video animation, μέσω του οποίου επεξηγεί τα παραπάνω ερωτήματα και όχι μόνο. Άλλωστε η ασφάλεια, είναι βασική προτεραιότητα όλων μας...

Περισσότερα Safety First

Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)

S5 Box