SAFETY FIRST

Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί τα ελαστικά να φαντάζουν ως ένα απλό, από πλευράς κατασκευής και συντήρησης, προϊόν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τη στιγμή μάλιστα που αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο, έχουν μείζονα σημασία όσον αφορά στην ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing02

Η γήρανση και κατ' επέκταση η ανάγκη για αλλαγή ελαστικών αποτελούν σημαντικά ζητήματα, που προκαλούν ερωτήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αντιφατικά συμπεράσματα, τα οποία περισσότερο μπερδεύουν παρά κατατοπίζουν.

Για αυτό το λόγο, επιχειρούμε, με τη βοήθεια της Michelin η οποία διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία στον τομέα των ελαστικών, να απαντήσουμε σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις:

Πότε αρχίζει η γήρανση των ελαστικών;
Η γήρανση των ελαστικών αρχίζει μόλις αυτά τοποθετηθούν, εξαιτίας της παρουσίας συμπιεσμένου αέρα εντός του ελαστικού. Σε περίπτωση αποθήκευσής τους, 1 χρόνος στην αποθήκη αντιστοιχεί σε 3 εβδομάδες χρήσης στο δρόμο.

Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση ενός ελαστικού;
Ένας σημαντικός παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση ενός ελαστικού, είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση στον ήλιο ή το κλίμα σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Άλλοι παράγοντες γήρανσης ενός ελαστικού είναι η κακή αποθήκευση, η χαμηλή πίεση ή οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης.

Μπορούμε να υπολογίσουμε την πραγματική ηλικία ενός ελαστικού από το DOT (σήμανση στα πλευρά του ελαστικού);
Όχι! Ο λόγος για αυτό είναι πως DOT (Department of Transportation) είναι τα αρχικά μιας υπηρεσίας των Η.Π.Α., η οποία ζήτησε να αναγράφεται πάνω στο ελαστικό η ημερομηνία παραγωγής του, προς διευκόλυνση της παρακολούθησής του. Δηλαδή, το DOT παρέχει πληροφόρηση μόνο για την ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού και άρα δε δείχνει την πραγματική ηλικία του.

Εντέλει, πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας;
Ακόμη και αν δεν έχουν φτάσει στο όριο φθοράς, η μέγιστη διάρκεια ζωής των ελαστικών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Εφόσον περάσουν 5 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής, συνίσταται συχνός έλεγχος της κατάστασης των ελαστικών, ενώ η πίεσή τους είναι χρήσιμο να ελέγχεται κάθε μήνα.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing03

Έχοντας ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση των οδηγών, η Michelin δημιούργησε το παρακάτω σύντομο video animation, μέσω του οποίου επεξηγεί τα παραπάνω ερωτήματα και όχι μόνο. Άλλωστε η ασφάλεια, είναι βασική προτεραιότητα όλων μας...

Περισσότερα Safety First

Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)

S5 Box