SAFETY FIRST

Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί τα ελαστικά να φαντάζουν ως ένα απλό, από πλευράς κατασκευής και συντήρησης, προϊόν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τη στιγμή μάλιστα που αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο, έχουν μείζονα σημασία όσον αφορά στην ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing02

Η γήρανση και κατ' επέκταση η ανάγκη για αλλαγή ελαστικών αποτελούν σημαντικά ζητήματα, που προκαλούν ερωτήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αντιφατικά συμπεράσματα, τα οποία περισσότερο μπερδεύουν παρά κατατοπίζουν.

Για αυτό το λόγο, επιχειρούμε, με τη βοήθεια της Michelin η οποία διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία στον τομέα των ελαστικών, να απαντήσουμε σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις:

Πότε αρχίζει η γήρανση των ελαστικών;
Η γήρανση των ελαστικών αρχίζει μόλις αυτά τοποθετηθούν, εξαιτίας της παρουσίας συμπιεσμένου αέρα εντός του ελαστικού. Σε περίπτωση αποθήκευσής τους, 1 χρόνος στην αποθήκη αντιστοιχεί σε 3 εβδομάδες χρήσης στο δρόμο.

Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση ενός ελαστικού;
Ένας σημαντικός παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση ενός ελαστικού, είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση στον ήλιο ή το κλίμα σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Άλλοι παράγοντες γήρανσης ενός ελαστικού είναι η κακή αποθήκευση, η χαμηλή πίεση ή οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης.

Μπορούμε να υπολογίσουμε την πραγματική ηλικία ενός ελαστικού από το DOT (σήμανση στα πλευρά του ελαστικού);
Όχι! Ο λόγος για αυτό είναι πως DOT (Department of Transportation) είναι τα αρχικά μιας υπηρεσίας των Η.Π.Α., η οποία ζήτησε να αναγράφεται πάνω στο ελαστικό η ημερομηνία παραγωγής του, προς διευκόλυνση της παρακολούθησής του. Δηλαδή, το DOT παρέχει πληροφόρηση μόνο για την ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού και άρα δε δείχνει την πραγματική ηλικία του.

Εντέλει, πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας;
Ακόμη και αν δεν έχουν φτάσει στο όριο φθοράς, η μέγιστη διάρκεια ζωής των ελαστικών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Εφόσον περάσουν 5 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής, συνίσταται συχνός έλεγχος της κατάστασης των ελαστικών, ενώ η πίεσή τους είναι χρήσιμο να ελέγχεται κάθε μήνα.

Iaveris.gr Michelin TyreAgeing03

Έχοντας ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση των οδηγών, η Michelin δημιούργησε το παρακάτω σύντομο video animation, μέσω του οποίου επεξηγεί τα παραπάνω ερωτήματα και όχι μόνο. Άλλωστε η ασφάλεια, είναι βασική προτεραιότητα όλων μας...

Περισσότερα Safety First

Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box