SAFETY FIRST

Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά από το Ίδρυμα Vinci Autoroutes, αναδεικνύει ενδιαφέρουσες -αν και δυσάρεστες- πτυχές της καθημερινής οδήγησης σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε χώρα στις 9-22 Μαρτίου, με συμμετοχή 12.400 πολιτών άνω των 16 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τη μερίδα του λέοντος των ερωτηθέντων κατέχουν Γάλλοι πολίτες (2.400 άτομα), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το δείγμα δεν ήταν μικρότερο από 1.000 άτομα.

Παραβίαση του ΚΟΚ

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι διαρκείς.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι οδηγοί παραδέχονται παραβίαση των ορίων ταχύτητας σε ποσοστό 88%, ενώ αντίστοιχα για τους Έλληνες αυτό ισχύει σε ποσοστό 86%.

Το 62% (Ευρώπη) και 67% (Ελλάδα) παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη, ενώ το 51% (Ευρώπη) και 42% (Ελλάδα) των οδηγών, αλλάζει κατεύθυνση ή προσπερνά χωρίς χρήση φλας.

Ακόμη, το 43% των Ευρωπαίων οδηγών δε σταματά πλήρως σε Stop, ενέργεια που κάνει το 37% των οδηγών στην Ελλάδα. Επιπλέον, το 28% των Ευρωπαίων και το 45% των Ελλήνων οδηγών αντίστοιχα, παραδέχεται πως "διπλοπαρκάρει".

Επιθετικότητα κατά την οδήγηση

Η επιθετική οδήγηση παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Το 52% των οδηγών στην Ευρώπη μπορεί να βρίσουν άλλον οδηγό (οι Έλληνες "ξεχωρίζουμε" με ποσοστό 65%).

Την ίδια ώρα, το 30% των Ευρωπαίων και το 47% των Ελλήνων παραδέχονται ότι πλησιάζουν πολύ στο όχημα άλλου οδηγού, εφόσον τους εκνευρίζει.

Το 84% των Ευρωπαίων και το 91% των Ελλήνων, δηλώνει πως έχει φοβηθεί από επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού. Οι Έλληνες παραμένουμε έτοιμοι για... σαματά, αφού το 29% παραδέχεται πως θα κατέβει από το αυτοκίνητο για να τσακωθεί με άλλον οδηγό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 20%.

Ενέργειες "συμφιλίωσης"

Παρά την αυξημένη επιθετικότητα, οι κινήσεις ευγένειας αυξάνουν την ευφορία που αισθάνονται οι οδηγοί.
Το 82% των Ευρωπαίων παραδέχονται πως μια χειρονομία ευγένειας από άλλον οδηγό θα τους φτιάξει τη διάθεση, ποσοστό που για

τους Έλληνες ανέρχεται στο 88%.Αν ένας οδηγός στην Ευρώπη δώσει προτεραιότητα σε άλλον και εκείνος τον ευχαριστήσει, η ευφορία του αυξάνεται σε ποσοστό 83%, ενώ για αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα, είναι 87%.

Επιπλέον, εφόσον ένας οδηγός ζητήσει συγγνώμη, οι άλλοι οδηγοί αισθάνονται καλύτερα σε ποσοστό 78% (Ευρώπη) και 85% (Ελλάδα).

Τέλος, το ποσοστό των Ελλήνων οδηγών που παραδέχονται ότι μπορεί να ευθύνονται για ατύχημα είναι 52%, ενώ το αντίστοιχο των Ευρωπαίων οδηγών είναι 34%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)

S5 Box