SAFETY FIRST

Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά από το Ίδρυμα Vinci Autoroutes, αναδεικνύει ενδιαφέρουσες -αν και δυσάρεστες- πτυχές της καθημερινής οδήγησης σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε χώρα στις 9-22 Μαρτίου, με συμμετοχή 12.400 πολιτών άνω των 16 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τη μερίδα του λέοντος των ερωτηθέντων κατέχουν Γάλλοι πολίτες (2.400 άτομα), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το δείγμα δεν ήταν μικρότερο από 1.000 άτομα.

Παραβίαση του ΚΟΚ

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι διαρκείς.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι οδηγοί παραδέχονται παραβίαση των ορίων ταχύτητας σε ποσοστό 88%, ενώ αντίστοιχα για τους Έλληνες αυτό ισχύει σε ποσοστό 86%.

Το 62% (Ευρώπη) και 67% (Ελλάδα) παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη, ενώ το 51% (Ευρώπη) και 42% (Ελλάδα) των οδηγών, αλλάζει κατεύθυνση ή προσπερνά χωρίς χρήση φλας.

Ακόμη, το 43% των Ευρωπαίων οδηγών δε σταματά πλήρως σε Stop, ενέργεια που κάνει το 37% των οδηγών στην Ελλάδα. Επιπλέον, το 28% των Ευρωπαίων και το 45% των Ελλήνων οδηγών αντίστοιχα, παραδέχεται πως "διπλοπαρκάρει".

Επιθετικότητα κατά την οδήγηση

Η επιθετική οδήγηση παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Το 52% των οδηγών στην Ευρώπη μπορεί να βρίσουν άλλον οδηγό (οι Έλληνες "ξεχωρίζουμε" με ποσοστό 65%).

Την ίδια ώρα, το 30% των Ευρωπαίων και το 47% των Ελλήνων παραδέχονται ότι πλησιάζουν πολύ στο όχημα άλλου οδηγού, εφόσον τους εκνευρίζει.

Το 84% των Ευρωπαίων και το 91% των Ελλήνων, δηλώνει πως έχει φοβηθεί από επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού. Οι Έλληνες παραμένουμε έτοιμοι για... σαματά, αφού το 29% παραδέχεται πως θα κατέβει από το αυτοκίνητο για να τσακωθεί με άλλον οδηγό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 20%.

Ενέργειες "συμφιλίωσης"

Παρά την αυξημένη επιθετικότητα, οι κινήσεις ευγένειας αυξάνουν την ευφορία που αισθάνονται οι οδηγοί.
Το 82% των Ευρωπαίων παραδέχονται πως μια χειρονομία ευγένειας από άλλον οδηγό θα τους φτιάξει τη διάθεση, ποσοστό που για

τους Έλληνες ανέρχεται στο 88%.Αν ένας οδηγός στην Ευρώπη δώσει προτεραιότητα σε άλλον και εκείνος τον ευχαριστήσει, η ευφορία του αυξάνεται σε ποσοστό 83%, ενώ για αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα, είναι 87%.

Επιπλέον, εφόσον ένας οδηγός ζητήσει συγγνώμη, οι άλλοι οδηγοί αισθάνονται καλύτερα σε ποσοστό 78% (Ευρώπη) και 85% (Ελλάδα).

Τέλος, το ποσοστό των Ελλήνων οδηγών που παραδέχονται ότι μπορεί να ευθύνονται για ατύχημα είναι 52%, ενώ το αντίστοιχο των Ευρωπαίων οδηγών είναι 34%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)

S5 Box