SAFETY FIRST

Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά από το Ίδρυμα Vinci Autoroutes, αναδεικνύει ενδιαφέρουσες -αν και δυσάρεστες- πτυχές της καθημερινής οδήγησης σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε χώρα στις 9-22 Μαρτίου, με συμμετοχή 12.400 πολιτών άνω των 16 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τη μερίδα του λέοντος των ερωτηθέντων κατέχουν Γάλλοι πολίτες (2.400 άτομα), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το δείγμα δεν ήταν μικρότερο από 1.000 άτομα.

Παραβίαση του ΚΟΚ

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι διαρκείς.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι οδηγοί παραδέχονται παραβίαση των ορίων ταχύτητας σε ποσοστό 88%, ενώ αντίστοιχα για τους Έλληνες αυτό ισχύει σε ποσοστό 86%.

Το 62% (Ευρώπη) και 67% (Ελλάδα) παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη, ενώ το 51% (Ευρώπη) και 42% (Ελλάδα) των οδηγών, αλλάζει κατεύθυνση ή προσπερνά χωρίς χρήση φλας.

Ακόμη, το 43% των Ευρωπαίων οδηγών δε σταματά πλήρως σε Stop, ενέργεια που κάνει το 37% των οδηγών στην Ελλάδα. Επιπλέον, το 28% των Ευρωπαίων και το 45% των Ελλήνων οδηγών αντίστοιχα, παραδέχεται πως "διπλοπαρκάρει".

Επιθετικότητα κατά την οδήγηση

Η επιθετική οδήγηση παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Το 52% των οδηγών στην Ευρώπη μπορεί να βρίσουν άλλον οδηγό (οι Έλληνες "ξεχωρίζουμε" με ποσοστό 65%).

Την ίδια ώρα, το 30% των Ευρωπαίων και το 47% των Ελλήνων παραδέχονται ότι πλησιάζουν πολύ στο όχημα άλλου οδηγού, εφόσον τους εκνευρίζει.

Το 84% των Ευρωπαίων και το 91% των Ελλήνων, δηλώνει πως έχει φοβηθεί από επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού. Οι Έλληνες παραμένουμε έτοιμοι για... σαματά, αφού το 29% παραδέχεται πως θα κατέβει από το αυτοκίνητο για να τσακωθεί με άλλον οδηγό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 20%.

Ενέργειες "συμφιλίωσης"

Παρά την αυξημένη επιθετικότητα, οι κινήσεις ευγένειας αυξάνουν την ευφορία που αισθάνονται οι οδηγοί.
Το 82% των Ευρωπαίων παραδέχονται πως μια χειρονομία ευγένειας από άλλον οδηγό θα τους φτιάξει τη διάθεση, ποσοστό που για

τους Έλληνες ανέρχεται στο 88%.Αν ένας οδηγός στην Ευρώπη δώσει προτεραιότητα σε άλλον και εκείνος τον ευχαριστήσει, η ευφορία του αυξάνεται σε ποσοστό 83%, ενώ για αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα, είναι 87%.

Επιπλέον, εφόσον ένας οδηγός ζητήσει συγγνώμη, οι άλλοι οδηγοί αισθάνονται καλύτερα σε ποσοστό 78% (Ευρώπη) και 85% (Ελλάδα).

Τέλος, το ποσοστό των Ελλήνων οδηγών που παραδέχονται ότι μπορεί να ευθύνονται για ατύχημα είναι 52%, ενώ το αντίστοιχο των Ευρωπαίων οδηγών είναι 34%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Δυτική Μακεδονία: Μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα τον Ιούνιο
Η στατιστική καταγραφή στην Δυτική Μακεδονία επιφύλαξε ευχάριστα νέα, αφού κατά την διάρκεια του Ιουνίου 2024 δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος από τροχαία ατυχήματα στην περιοχή. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)

S5 Box