SAFETY FIRST

Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά από το Ίδρυμα Vinci Autoroutes, αναδεικνύει ενδιαφέρουσες -αν και δυσάρεστες- πτυχές της καθημερινής οδήγησης σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε χώρα στις 9-22 Μαρτίου, με συμμετοχή 12.400 πολιτών άνω των 16 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τη μερίδα του λέοντος των ερωτηθέντων κατέχουν Γάλλοι πολίτες (2.400 άτομα), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το δείγμα δεν ήταν μικρότερο από 1.000 άτομα.

Παραβίαση του ΚΟΚ

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι διαρκείς.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι οδηγοί παραδέχονται παραβίαση των ορίων ταχύτητας σε ποσοστό 88%, ενώ αντίστοιχα για τους Έλληνες αυτό ισχύει σε ποσοστό 86%.

Το 62% (Ευρώπη) και 67% (Ελλάδα) παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη, ενώ το 51% (Ευρώπη) και 42% (Ελλάδα) των οδηγών, αλλάζει κατεύθυνση ή προσπερνά χωρίς χρήση φλας.

Ακόμη, το 43% των Ευρωπαίων οδηγών δε σταματά πλήρως σε Stop, ενέργεια που κάνει το 37% των οδηγών στην Ελλάδα. Επιπλέον, το 28% των Ευρωπαίων και το 45% των Ελλήνων οδηγών αντίστοιχα, παραδέχεται πως "διπλοπαρκάρει".

Επιθετικότητα κατά την οδήγηση

Η επιθετική οδήγηση παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Το 52% των οδηγών στην Ευρώπη μπορεί να βρίσουν άλλον οδηγό (οι Έλληνες "ξεχωρίζουμε" με ποσοστό 65%).

Την ίδια ώρα, το 30% των Ευρωπαίων και το 47% των Ελλήνων παραδέχονται ότι πλησιάζουν πολύ στο όχημα άλλου οδηγού, εφόσον τους εκνευρίζει.

Το 84% των Ευρωπαίων και το 91% των Ελλήνων, δηλώνει πως έχει φοβηθεί από επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού. Οι Έλληνες παραμένουμε έτοιμοι για... σαματά, αφού το 29% παραδέχεται πως θα κατέβει από το αυτοκίνητο για να τσακωθεί με άλλον οδηγό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 20%.

Ενέργειες "συμφιλίωσης"

Παρά την αυξημένη επιθετικότητα, οι κινήσεις ευγένειας αυξάνουν την ευφορία που αισθάνονται οι οδηγοί.
Το 82% των Ευρωπαίων παραδέχονται πως μια χειρονομία ευγένειας από άλλον οδηγό θα τους φτιάξει τη διάθεση, ποσοστό που για

τους Έλληνες ανέρχεται στο 88%.Αν ένας οδηγός στην Ευρώπη δώσει προτεραιότητα σε άλλον και εκείνος τον ευχαριστήσει, η ευφορία του αυξάνεται σε ποσοστό 83%, ενώ για αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα, είναι 87%.

Επιπλέον, εφόσον ένας οδηγός ζητήσει συγγνώμη, οι άλλοι οδηγοί αισθάνονται καλύτερα σε ποσοστό 78% (Ευρώπη) και 85% (Ελλάδα).

Τέλος, το ποσοστό των Ελλήνων οδηγών που παραδέχονται ότι μπορεί να ευθύνονται για ατύχημα είναι 52%, ενώ το αντίστοιχο των Ευρωπαίων οδηγών είναι 34%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box