SAFETY FIRST

Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης.


Μέσα από ένα δείγμα 2000 ενηλίκων, προέκυψε το συμπέρασμα πως οι μισοί Βρετανοί υποστηρίζουν την ύπαρξη κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Φυσικά, το ποσό οινοπνεύματος που μπορεί να μετρηθεί σε ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως π.χ. η φυσική κατάσταση, το βάρος ή το ύψος του κάθε ανθρώπου.

Όπως δημοσιεύτηκε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην ερώτηση "Πόσο υπέρ ή κατά θα ήσουν στην αλλαγή των νόμων, με σκοπό τη μείωση του αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι οδηγοί;", οι μισοί απάντησαν πως είναι πολύ θετικοί, ενώ το 27% είναι υπέρ αυτής της ενέργειας, τη στιγμή που 3% όσων απάντησαν ήταν κάθετα αντίθετοι, ενώ 8% ήταν εναντίον της αλλαγής της νομοθεσίας.

Επιπλέον, 54% των ερωτηθέντων διαφωνούν με το συμπέρασμα πως "ανεξάρτητα από τον νόμο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασφαλείς να οδηγήσουν αφού έχουν καταναλώσει μισό λίτρο μπύρας". Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση που τέθηκε κατά την έρευνα, αφορούσε στον ορισμό της τιμής του εκάστοτε ποτού, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα. Δηλαδή, όσο περισσότερο αλκοόλ εμπεριέχει ένα ποτό, τόσο πιο ακριβό να είναι. Σε αυτό, το 52% υποστήριξη την άποψη, ενώ το 15% ήταν εναντίον αυτής, ενώ παράλληλα όπως είναι λογικό, όσοι αρέσκονται να πίνουν περισσότερο, δεν υποστήριξαν ιδιαίτερα αυτή τη σκέψη. Πάντως, το κοινό δε θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε την κατανάλωση αλκοόλ, όμως το 46% πιστεύει πως αυτό θα μείωνε την κατανάλωση οινοπνεύματος από τους νέους. 

Μεγάλο είναι το debate που προκύπτει αναφορικά με τη διαφήμιση των εταιρειών που παράγουν οινοπνευματώδη ποτά στην τηλεόραση, καθώς 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι διαφημίσεις αλκοόλ πρέπει σίγουρα ή μάλλον να απαγορευτούν, ενώ το 44% θεωρεί πως δε θα έπρεπε να απαγορευτούν. Σε αυτή την ερώτηση μεγάλη διαφορά υπήρξε και μεταξύ των φύλων, καθώς των 45% των ανδρών θεωρεί πως η διαφήμιση αλκοολούχων στην τηλεόραση είναι ανεκτή, ενώ μόλις το 23% των γυναικών συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, ο Καθηγητής Sir Ian Gilmore, ηπατολόγος και Πρόεδρος της Alcohol Health Alliance δήλωσε: "Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν πως ο Βρετανικός λαός επιζητά από την Κυβέρνηση, δράση για τη μείωση της κακής επίδρασης του αλκοόλ. Η δημιουργία της ελάχιστης τιμής ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ είναι το πιο δίκαιο και στοχευμένο μέτρο για τη βοήθεια αυτών που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, ή που μπορεί να προκαλέσουν κακό σε άλλους. Η έρευνα δείχνει πως μια ελάχιστη ρήτρα 50 πενών θα οδηγούσε σε σχεδόν 1000 λιγότερους θανάτους, 30000 λιγότερες αιτήσεις νοσηλείας και 50000 λιγότερα εγκλήματα το χρόνο. Είναι επίσης ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι περισσότερο από 77% υποστηρίζει τη μείωση του κατώτατου ορίου οινοπνεύματος για τη δυνατότητα οδήγησης. Τα κατώτατα όρια σε Αγγλία και Ουαλία είναι από τα πιο επιεική που υπάρχουν στην Ευρώπη, ενώ η πρόοδος στη μείωση των θανάτων στους δρόμους λόγω κατανάλωσης αλκοόλ έχει σταματήσει από το 2010, καθώς από τότε δεν έχει προκύψει μείωση. Από τη στιγμή που η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κοστίζει ζωές, επηρεάζει την οδική ασφάλεια και θέτει σημαντική πίεση στις υπηρεσίες περίθαλψης, δεν αποτελεί έκπληξη η θέληση του κοινού για μείωση του κατώτατου ορίου οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει την υποστήριξη των Οργανισμών Οδικής Ασφάλειας, των Οργανισμών που ασχολούνται με τη Μηχανοκίνηση και όλων των Οργανισμών Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει το κοινό και να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα που βασίζονται σε στοιχεία, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές και να γίνουν οι κοινότητές μας ασφαλέστερες". 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)

S5 Box