SAFETY FIRST

Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης.


Μέσα από ένα δείγμα 2000 ενηλίκων, προέκυψε το συμπέρασμα πως οι μισοί Βρετανοί υποστηρίζουν την ύπαρξη κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Φυσικά, το ποσό οινοπνεύματος που μπορεί να μετρηθεί σε ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως π.χ. η φυσική κατάσταση, το βάρος ή το ύψος του κάθε ανθρώπου.

Όπως δημοσιεύτηκε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην ερώτηση "Πόσο υπέρ ή κατά θα ήσουν στην αλλαγή των νόμων, με σκοπό τη μείωση του αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι οδηγοί;", οι μισοί απάντησαν πως είναι πολύ θετικοί, ενώ το 27% είναι υπέρ αυτής της ενέργειας, τη στιγμή που 3% όσων απάντησαν ήταν κάθετα αντίθετοι, ενώ 8% ήταν εναντίον της αλλαγής της νομοθεσίας.

Επιπλέον, 54% των ερωτηθέντων διαφωνούν με το συμπέρασμα πως "ανεξάρτητα από τον νόμο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασφαλείς να οδηγήσουν αφού έχουν καταναλώσει μισό λίτρο μπύρας". Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση που τέθηκε κατά την έρευνα, αφορούσε στον ορισμό της τιμής του εκάστοτε ποτού, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα. Δηλαδή, όσο περισσότερο αλκοόλ εμπεριέχει ένα ποτό, τόσο πιο ακριβό να είναι. Σε αυτό, το 52% υποστήριξη την άποψη, ενώ το 15% ήταν εναντίον αυτής, ενώ παράλληλα όπως είναι λογικό, όσοι αρέσκονται να πίνουν περισσότερο, δεν υποστήριξαν ιδιαίτερα αυτή τη σκέψη. Πάντως, το κοινό δε θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε την κατανάλωση αλκοόλ, όμως το 46% πιστεύει πως αυτό θα μείωνε την κατανάλωση οινοπνεύματος από τους νέους. 

Μεγάλο είναι το debate που προκύπτει αναφορικά με τη διαφήμιση των εταιρειών που παράγουν οινοπνευματώδη ποτά στην τηλεόραση, καθώς 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι διαφημίσεις αλκοόλ πρέπει σίγουρα ή μάλλον να απαγορευτούν, ενώ το 44% θεωρεί πως δε θα έπρεπε να απαγορευτούν. Σε αυτή την ερώτηση μεγάλη διαφορά υπήρξε και μεταξύ των φύλων, καθώς των 45% των ανδρών θεωρεί πως η διαφήμιση αλκοολούχων στην τηλεόραση είναι ανεκτή, ενώ μόλις το 23% των γυναικών συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, ο Καθηγητής Sir Ian Gilmore, ηπατολόγος και Πρόεδρος της Alcohol Health Alliance δήλωσε: "Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν πως ο Βρετανικός λαός επιζητά από την Κυβέρνηση, δράση για τη μείωση της κακής επίδρασης του αλκοόλ. Η δημιουργία της ελάχιστης τιμής ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ είναι το πιο δίκαιο και στοχευμένο μέτρο για τη βοήθεια αυτών που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, ή που μπορεί να προκαλέσουν κακό σε άλλους. Η έρευνα δείχνει πως μια ελάχιστη ρήτρα 50 πενών θα οδηγούσε σε σχεδόν 1000 λιγότερους θανάτους, 30000 λιγότερες αιτήσεις νοσηλείας και 50000 λιγότερα εγκλήματα το χρόνο. Είναι επίσης ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι περισσότερο από 77% υποστηρίζει τη μείωση του κατώτατου ορίου οινοπνεύματος για τη δυνατότητα οδήγησης. Τα κατώτατα όρια σε Αγγλία και Ουαλία είναι από τα πιο επιεική που υπάρχουν στην Ευρώπη, ενώ η πρόοδος στη μείωση των θανάτων στους δρόμους λόγω κατανάλωσης αλκοόλ έχει σταματήσει από το 2010, καθώς από τότε δεν έχει προκύψει μείωση. Από τη στιγμή που η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κοστίζει ζωές, επηρεάζει την οδική ασφάλεια και θέτει σημαντική πίεση στις υπηρεσίες περίθαλψης, δεν αποτελεί έκπληξη η θέληση του κοινού για μείωση του κατώτατου ορίου οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει την υποστήριξη των Οργανισμών Οδικής Ασφάλειας, των Οργανισμών που ασχολούνται με τη Μηχανοκίνηση και όλων των Οργανισμών Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει το κοινό και να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα που βασίζονται σε στοιχεία, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές και να γίνουν οι κοινότητές μας ασφαλέστερες". 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box