SAFETY FIRST

Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης.


Μέσα από ένα δείγμα 2000 ενηλίκων, προέκυψε το συμπέρασμα πως οι μισοί Βρετανοί υποστηρίζουν την ύπαρξη κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Φυσικά, το ποσό οινοπνεύματος που μπορεί να μετρηθεί σε ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως π.χ. η φυσική κατάσταση, το βάρος ή το ύψος του κάθε ανθρώπου.

Όπως δημοσιεύτηκε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην ερώτηση "Πόσο υπέρ ή κατά θα ήσουν στην αλλαγή των νόμων, με σκοπό τη μείωση του αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι οδηγοί;", οι μισοί απάντησαν πως είναι πολύ θετικοί, ενώ το 27% είναι υπέρ αυτής της ενέργειας, τη στιγμή που 3% όσων απάντησαν ήταν κάθετα αντίθετοι, ενώ 8% ήταν εναντίον της αλλαγής της νομοθεσίας.

Επιπλέον, 54% των ερωτηθέντων διαφωνούν με το συμπέρασμα πως "ανεξάρτητα από τον νόμο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασφαλείς να οδηγήσουν αφού έχουν καταναλώσει μισό λίτρο μπύρας". Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση που τέθηκε κατά την έρευνα, αφορούσε στον ορισμό της τιμής του εκάστοτε ποτού, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα. Δηλαδή, όσο περισσότερο αλκοόλ εμπεριέχει ένα ποτό, τόσο πιο ακριβό να είναι. Σε αυτό, το 52% υποστήριξη την άποψη, ενώ το 15% ήταν εναντίον αυτής, ενώ παράλληλα όπως είναι λογικό, όσοι αρέσκονται να πίνουν περισσότερο, δεν υποστήριξαν ιδιαίτερα αυτή τη σκέψη. Πάντως, το κοινό δε θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε την κατανάλωση αλκοόλ, όμως το 46% πιστεύει πως αυτό θα μείωνε την κατανάλωση οινοπνεύματος από τους νέους. 

Μεγάλο είναι το debate που προκύπτει αναφορικά με τη διαφήμιση των εταιρειών που παράγουν οινοπνευματώδη ποτά στην τηλεόραση, καθώς 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι διαφημίσεις αλκοόλ πρέπει σίγουρα ή μάλλον να απαγορευτούν, ενώ το 44% θεωρεί πως δε θα έπρεπε να απαγορευτούν. Σε αυτή την ερώτηση μεγάλη διαφορά υπήρξε και μεταξύ των φύλων, καθώς των 45% των ανδρών θεωρεί πως η διαφήμιση αλκοολούχων στην τηλεόραση είναι ανεκτή, ενώ μόλις το 23% των γυναικών συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, ο Καθηγητής Sir Ian Gilmore, ηπατολόγος και Πρόεδρος της Alcohol Health Alliance δήλωσε: "Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν πως ο Βρετανικός λαός επιζητά από την Κυβέρνηση, δράση για τη μείωση της κακής επίδρασης του αλκοόλ. Η δημιουργία της ελάχιστης τιμής ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ είναι το πιο δίκαιο και στοχευμένο μέτρο για τη βοήθεια αυτών που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, ή που μπορεί να προκαλέσουν κακό σε άλλους. Η έρευνα δείχνει πως μια ελάχιστη ρήτρα 50 πενών θα οδηγούσε σε σχεδόν 1000 λιγότερους θανάτους, 30000 λιγότερες αιτήσεις νοσηλείας και 50000 λιγότερα εγκλήματα το χρόνο. Είναι επίσης ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι περισσότερο από 77% υποστηρίζει τη μείωση του κατώτατου ορίου οινοπνεύματος για τη δυνατότητα οδήγησης. Τα κατώτατα όρια σε Αγγλία και Ουαλία είναι από τα πιο επιεική που υπάρχουν στην Ευρώπη, ενώ η πρόοδος στη μείωση των θανάτων στους δρόμους λόγω κατανάλωσης αλκοόλ έχει σταματήσει από το 2010, καθώς από τότε δεν έχει προκύψει μείωση. Από τη στιγμή που η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κοστίζει ζωές, επηρεάζει την οδική ασφάλεια και θέτει σημαντική πίεση στις υπηρεσίες περίθαλψης, δεν αποτελεί έκπληξη η θέληση του κοινού για μείωση του κατώτατου ορίου οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει την υποστήριξη των Οργανισμών Οδικής Ασφάλειας, των Οργανισμών που ασχολούνται με τη Μηχανοκίνηση και όλων των Οργανισμών Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει το κοινό και να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα που βασίζονται σε στοιχεία, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές και να γίνουν οι κοινότητές μας ασφαλέστερες". 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)

S5 Box