SAFETY FIRST

Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης.


Μέσα από ένα δείγμα 2000 ενηλίκων, προέκυψε το συμπέρασμα πως οι μισοί Βρετανοί υποστηρίζουν την ύπαρξη κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Φυσικά, το ποσό οινοπνεύματος που μπορεί να μετρηθεί σε ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως π.χ. η φυσική κατάσταση, το βάρος ή το ύψος του κάθε ανθρώπου.

Όπως δημοσιεύτηκε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην ερώτηση "Πόσο υπέρ ή κατά θα ήσουν στην αλλαγή των νόμων, με σκοπό τη μείωση του αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι οδηγοί;", οι μισοί απάντησαν πως είναι πολύ θετικοί, ενώ το 27% είναι υπέρ αυτής της ενέργειας, τη στιγμή που 3% όσων απάντησαν ήταν κάθετα αντίθετοι, ενώ 8% ήταν εναντίον της αλλαγής της νομοθεσίας.

Επιπλέον, 54% των ερωτηθέντων διαφωνούν με το συμπέρασμα πως "ανεξάρτητα από τον νόμο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασφαλείς να οδηγήσουν αφού έχουν καταναλώσει μισό λίτρο μπύρας". Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση που τέθηκε κατά την έρευνα, αφορούσε στον ορισμό της τιμής του εκάστοτε ποτού, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα. Δηλαδή, όσο περισσότερο αλκοόλ εμπεριέχει ένα ποτό, τόσο πιο ακριβό να είναι. Σε αυτό, το 52% υποστήριξη την άποψη, ενώ το 15% ήταν εναντίον αυτής, ενώ παράλληλα όπως είναι λογικό, όσοι αρέσκονται να πίνουν περισσότερο, δεν υποστήριξαν ιδιαίτερα αυτή τη σκέψη. Πάντως, το κοινό δε θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε την κατανάλωση αλκοόλ, όμως το 46% πιστεύει πως αυτό θα μείωνε την κατανάλωση οινοπνεύματος από τους νέους. 

Μεγάλο είναι το debate που προκύπτει αναφορικά με τη διαφήμιση των εταιρειών που παράγουν οινοπνευματώδη ποτά στην τηλεόραση, καθώς 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι διαφημίσεις αλκοόλ πρέπει σίγουρα ή μάλλον να απαγορευτούν, ενώ το 44% θεωρεί πως δε θα έπρεπε να απαγορευτούν. Σε αυτή την ερώτηση μεγάλη διαφορά υπήρξε και μεταξύ των φύλων, καθώς των 45% των ανδρών θεωρεί πως η διαφήμιση αλκοολούχων στην τηλεόραση είναι ανεκτή, ενώ μόλις το 23% των γυναικών συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, ο Καθηγητής Sir Ian Gilmore, ηπατολόγος και Πρόεδρος της Alcohol Health Alliance δήλωσε: "Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν πως ο Βρετανικός λαός επιζητά από την Κυβέρνηση, δράση για τη μείωση της κακής επίδρασης του αλκοόλ. Η δημιουργία της ελάχιστης τιμής ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ είναι το πιο δίκαιο και στοχευμένο μέτρο για τη βοήθεια αυτών που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, ή που μπορεί να προκαλέσουν κακό σε άλλους. Η έρευνα δείχνει πως μια ελάχιστη ρήτρα 50 πενών θα οδηγούσε σε σχεδόν 1000 λιγότερους θανάτους, 30000 λιγότερες αιτήσεις νοσηλείας και 50000 λιγότερα εγκλήματα το χρόνο. Είναι επίσης ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι περισσότερο από 77% υποστηρίζει τη μείωση του κατώτατου ορίου οινοπνεύματος για τη δυνατότητα οδήγησης. Τα κατώτατα όρια σε Αγγλία και Ουαλία είναι από τα πιο επιεική που υπάρχουν στην Ευρώπη, ενώ η πρόοδος στη μείωση των θανάτων στους δρόμους λόγω κατανάλωσης αλκοόλ έχει σταματήσει από το 2010, καθώς από τότε δεν έχει προκύψει μείωση. Από τη στιγμή που η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κοστίζει ζωές, επηρεάζει την οδική ασφάλεια και θέτει σημαντική πίεση στις υπηρεσίες περίθαλψης, δεν αποτελεί έκπληξη η θέληση του κοινού για μείωση του κατώτατου ορίου οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει την υποστήριξη των Οργανισμών Οδικής Ασφάλειας, των Οργανισμών που ασχολούνται με τη Μηχανοκίνηση και όλων των Οργανισμών Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει το κοινό και να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα που βασίζονται σε στοιχεία, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές και να γίνουν οι κοινότητές μας ασφαλέστερες". 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)

S5 Box