SAFETY FIRST

Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Εσθονία έλαβε ένα πρωτότυπο μέτρο. Συγκεκριμένα, εφόσον ένας οδηγός "συλληφθεί" να κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά το επιτρεπόμενο και δεν έχει υποπέσει σε οδηγικά παραπτώματα κατά το παρελθόν, θα δέχεται μια πρόταση. Αντί να πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο για κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, θα του συνίσταται μια στάση διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Στους οδηγούς που ξεπέρασαν το όριο κατά 20 χλμ./ώρα θα συνίσταται στάση διάρκειας 45 λεπτών στο επόμενο Parking δίπλα στο δρόμο. Εφόσον οι οδηγοί ξεπέρασαν το όριο κατά 21-40 χλμ./ώρα, θα συνίσταται στάση διάρκειας 60 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει κατανοητό με βιωματικό τρόπο, ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την παράβαση δεν ήταν τόσος, που να αξίζει το ρίσκο ενός σοβαρού τροχαίου. Ακόμη, ο χρόνος που θα κέρδισε όποιος παραβίασε το όριο ταχύτητας, θα χαθεί στο πολλαπλάσιο, μέσω της στάσης διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Όπως τονίστηκε, το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε οδηγούς που δεν έχουν "συλληφθεί" να διαπράττουν παράβαση κατά το παρελθόν. Για τους υπόλοιπους δε θα υπάρχει διαπραγμάτευση πέραν του προστίμου.

Ο σύμβουλος καινοτομιών που εμπλέκεται με την οργάνωση του σχεδίου, Elari Kasemets, δήλωσε: "Πρόκειται για μέρος ενός καινοτόμου κυκλοφοριακού project που στοχεύει στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ερευνούμε πώς θα επιδράσει σε όσους κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, το πρόστιμο και ο χαμένος χρόνος. Επίσης, συζητώντας θα συλλέξουμε πληροφορίες για τους λόγους που οι παραβάτες ξεπερνούν το όριο ταχύτητας. Αναλύουμε την επίδραση που θα έχουν διαφορετικοί τρόπο παρέμβασης, καθώς στόχος μας είναι οι παραβάτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και όχι να τους τιμωρήσουμε, απλά για την τιμωρία".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)

S5 Box