SAFETY FIRST

Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Εσθονία έλαβε ένα πρωτότυπο μέτρο. Συγκεκριμένα, εφόσον ένας οδηγός "συλληφθεί" να κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά το επιτρεπόμενο και δεν έχει υποπέσει σε οδηγικά παραπτώματα κατά το παρελθόν, θα δέχεται μια πρόταση. Αντί να πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο για κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, θα του συνίσταται μια στάση διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Στους οδηγούς που ξεπέρασαν το όριο κατά 20 χλμ./ώρα θα συνίσταται στάση διάρκειας 45 λεπτών στο επόμενο Parking δίπλα στο δρόμο. Εφόσον οι οδηγοί ξεπέρασαν το όριο κατά 21-40 χλμ./ώρα, θα συνίσταται στάση διάρκειας 60 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει κατανοητό με βιωματικό τρόπο, ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την παράβαση δεν ήταν τόσος, που να αξίζει το ρίσκο ενός σοβαρού τροχαίου. Ακόμη, ο χρόνος που θα κέρδισε όποιος παραβίασε το όριο ταχύτητας, θα χαθεί στο πολλαπλάσιο, μέσω της στάσης διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Όπως τονίστηκε, το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε οδηγούς που δεν έχουν "συλληφθεί" να διαπράττουν παράβαση κατά το παρελθόν. Για τους υπόλοιπους δε θα υπάρχει διαπραγμάτευση πέραν του προστίμου.

Ο σύμβουλος καινοτομιών που εμπλέκεται με την οργάνωση του σχεδίου, Elari Kasemets, δήλωσε: "Πρόκειται για μέρος ενός καινοτόμου κυκλοφοριακού project που στοχεύει στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ερευνούμε πώς θα επιδράσει σε όσους κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, το πρόστιμο και ο χαμένος χρόνος. Επίσης, συζητώντας θα συλλέξουμε πληροφορίες για τους λόγους που οι παραβάτες ξεπερνούν το όριο ταχύτητας. Αναλύουμε την επίδραση που θα έχουν διαφορετικοί τρόπο παρέμβασης, καθώς στόχος μας είναι οι παραβάτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και όχι να τους τιμωρήσουμε, απλά για την τιμωρία".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)

S5 Box