SAFETY FIRST

Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Εσθονία έλαβε ένα πρωτότυπο μέτρο. Συγκεκριμένα, εφόσον ένας οδηγός "συλληφθεί" να κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά το επιτρεπόμενο και δεν έχει υποπέσει σε οδηγικά παραπτώματα κατά το παρελθόν, θα δέχεται μια πρόταση. Αντί να πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο για κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, θα του συνίσταται μια στάση διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Στους οδηγούς που ξεπέρασαν το όριο κατά 20 χλμ./ώρα θα συνίσταται στάση διάρκειας 45 λεπτών στο επόμενο Parking δίπλα στο δρόμο. Εφόσον οι οδηγοί ξεπέρασαν το όριο κατά 21-40 χλμ./ώρα, θα συνίσταται στάση διάρκειας 60 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει κατανοητό με βιωματικό τρόπο, ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την παράβαση δεν ήταν τόσος, που να αξίζει το ρίσκο ενός σοβαρού τροχαίου. Ακόμη, ο χρόνος που θα κέρδισε όποιος παραβίασε το όριο ταχύτητας, θα χαθεί στο πολλαπλάσιο, μέσω της στάσης διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Όπως τονίστηκε, το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε οδηγούς που δεν έχουν "συλληφθεί" να διαπράττουν παράβαση κατά το παρελθόν. Για τους υπόλοιπους δε θα υπάρχει διαπραγμάτευση πέραν του προστίμου.

Ο σύμβουλος καινοτομιών που εμπλέκεται με την οργάνωση του σχεδίου, Elari Kasemets, δήλωσε: "Πρόκειται για μέρος ενός καινοτόμου κυκλοφοριακού project που στοχεύει στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ερευνούμε πώς θα επιδράσει σε όσους κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, το πρόστιμο και ο χαμένος χρόνος. Επίσης, συζητώντας θα συλλέξουμε πληροφορίες για τους λόγους που οι παραβάτες ξεπερνούν το όριο ταχύτητας. Αναλύουμε την επίδραση που θα έχουν διαφορετικοί τρόπο παρέμβασης, καθώς στόχος μας είναι οι παραβάτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και όχι να τους τιμωρήσουμε, απλά για την τιμωρία".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)

S5 Box