SAFETY FIRST

Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Εσθονία έλαβε ένα πρωτότυπο μέτρο. Συγκεκριμένα, εφόσον ένας οδηγός "συλληφθεί" να κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά το επιτρεπόμενο και δεν έχει υποπέσει σε οδηγικά παραπτώματα κατά το παρελθόν, θα δέχεται μια πρόταση. Αντί να πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο για κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, θα του συνίσταται μια στάση διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Στους οδηγούς που ξεπέρασαν το όριο κατά 20 χλμ./ώρα θα συνίσταται στάση διάρκειας 45 λεπτών στο επόμενο Parking δίπλα στο δρόμο. Εφόσον οι οδηγοί ξεπέρασαν το όριο κατά 21-40 χλμ./ώρα, θα συνίσταται στάση διάρκειας 60 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει κατανοητό με βιωματικό τρόπο, ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την παράβαση δεν ήταν τόσος, που να αξίζει το ρίσκο ενός σοβαρού τροχαίου. Ακόμη, ο χρόνος που θα κέρδισε όποιος παραβίασε το όριο ταχύτητας, θα χαθεί στο πολλαπλάσιο, μέσω της στάσης διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Όπως τονίστηκε, το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε οδηγούς που δεν έχουν "συλληφθεί" να διαπράττουν παράβαση κατά το παρελθόν. Για τους υπόλοιπους δε θα υπάρχει διαπραγμάτευση πέραν του προστίμου.

Ο σύμβουλος καινοτομιών που εμπλέκεται με την οργάνωση του σχεδίου, Elari Kasemets, δήλωσε: "Πρόκειται για μέρος ενός καινοτόμου κυκλοφοριακού project που στοχεύει στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ερευνούμε πώς θα επιδράσει σε όσους κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, το πρόστιμο και ο χαμένος χρόνος. Επίσης, συζητώντας θα συλλέξουμε πληροφορίες για τους λόγους που οι παραβάτες ξεπερνούν το όριο ταχύτητας. Αναλύουμε την επίδραση που θα έχουν διαφορετικοί τρόπο παρέμβασης, καθώς στόχος μας είναι οι παραβάτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και όχι να τους τιμωρήσουμε, απλά για την τιμωρία".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 1 στους 3 οδηγούς δεν χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης
Μπορεί τα σύγχρονα αυτοκίνητα να διαθέτουν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, όμως οι Βρετανοί οδηγοί δεν τα αξιοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Crash test dummy με γυναικεία χαρακτηριστικά και η σημασία του
Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας ANCAP δημιούργησε ανθρώπινα ομοιώματα με γυναικείο σωματότυπο, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας συλλογής δεδομένων έπειτα από δοκιμές πρόσκρουσης. ...(περισσότερα)

S5 Box