SAFETY FIRST

Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Εσθονία έλαβε ένα πρωτότυπο μέτρο. Συγκεκριμένα, εφόσον ένας οδηγός "συλληφθεί" να κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά το επιτρεπόμενο και δεν έχει υποπέσει σε οδηγικά παραπτώματα κατά το παρελθόν, θα δέχεται μια πρόταση. Αντί να πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο για κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, θα του συνίσταται μια στάση διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Στους οδηγούς που ξεπέρασαν το όριο κατά 20 χλμ./ώρα θα συνίσταται στάση διάρκειας 45 λεπτών στο επόμενο Parking δίπλα στο δρόμο. Εφόσον οι οδηγοί ξεπέρασαν το όριο κατά 21-40 χλμ./ώρα, θα συνίσταται στάση διάρκειας 60 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει κατανοητό με βιωματικό τρόπο, ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την παράβαση δεν ήταν τόσος, που να αξίζει το ρίσκο ενός σοβαρού τροχαίου. Ακόμη, ο χρόνος που θα κέρδισε όποιος παραβίασε το όριο ταχύτητας, θα χαθεί στο πολλαπλάσιο, μέσω της στάσης διάρκειας 45 ή 60 λεπτών.

Όπως τονίστηκε, το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε οδηγούς που δεν έχουν "συλληφθεί" να διαπράττουν παράβαση κατά το παρελθόν. Για τους υπόλοιπους δε θα υπάρχει διαπραγμάτευση πέραν του προστίμου.

Ο σύμβουλος καινοτομιών που εμπλέκεται με την οργάνωση του σχεδίου, Elari Kasemets, δήλωσε: "Πρόκειται για μέρος ενός καινοτόμου κυκλοφοριακού project που στοχεύει στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ερευνούμε πώς θα επιδράσει σε όσους κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, το πρόστιμο και ο χαμένος χρόνος. Επίσης, συζητώντας θα συλλέξουμε πληροφορίες για τους λόγους που οι παραβάτες ξεπερνούν το όριο ταχύτητας. Αναλύουμε την επίδραση που θα έχουν διαφορετικοί τρόπο παρέμβασης, καθώς στόχος μας είναι οι παραβάτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και όχι να τους τιμωρήσουμε, απλά για την τιμωρία".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Ευρώπη: Έκκληση για αυτονομία στη διαμόρφωση των ορίων ταχύτητας ανά περιοχή
Ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων και Αντιδημάρχων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, συνυπογράφει γράμμα-αίτημα προς τους Financial Times, μέσω του οποίου ζητά αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη διαμ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)

S5 Box