SAFETY FIRST

Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση.

 Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου μας με το δρόμο, δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, αναφορικά με αυτά.

Τα "συμπτώματα"

Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε νιώσει μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας, μετά από ένα χτύπημα σε λακκούβα ή κράσπεδο. Ίσως, σε περίπτωση που αφήσουμε το τιμόνι σε έναν επίπεδο δρόμο, το αυτοκίνητο να μην κινείται ευθεία αλλά να παρεκκλίνει προς μία πλευρά, ή το τιμόνι να μην έχει σωστή επαναφορά μετά από στροφή. Μια άλλη διαφοροποίηση που μπορεί να συναντήσουμε έγκειται στην ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών.

Ευθυγράμμιση

Η λύση στα παραπάνω προβλήματα ονομάζεται ευθυγράμμιση και η Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα των ελαστικών, προτείνει τα παρακάτω.
Επί της ουσίας, η ρύθμιση της ευθυγράμμισης συνίσταται στη ρύθμιση των μερών των αναρτήσεων εμπρός και πίσω. Στόχος της είναι να ελαχιστοποιήσει τις φθορές του οχήματος και των ελαστικών, και να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά του οχήματος αλλά και την ασφάλεια.

Σωστή ευθυγράμμιση σε όλους τους τροχούς, συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού το ελαστικό θα εφάπτεται με το οδόστρωμα, όπως έχει σχεδιαστεί, παρέχοντας τη βέλτιστη επιφάνεια επαφής (ίχνος). Επιπλέον, το αυτοκίνητο δε θα παρεκκλίνει της πορείας του σε περίπτωση που αφήσουμε το τιμόνι σε επίπεδο δρόμο, αλλά θα κινείται ίσια, μειώνοντας το "τράβηγμα" που πολλές φορές μπορεί να έχουμε αισθανθεί. Επιπλέον, η σωστή ευθυγράμμιση συντελεί στη μείωση της φθοράς των ελαστικών -άρα στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους-, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης.

Η Michelin, συνιστά έλεγχο της ευθυγράμμισης σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς επίσης και στην περίπτωση τοποθέτησης νέων ελαστικών, ή στοιχείων ανάρτησης και διεύθυνσης, στο αυτοκίνητο. Εξυπακούεται, πως ευθυγράμμιση απαιτείται και σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ζημιάς, ή σύγκρουσης.

Ευθυγράμμιση vs Ζυγοστάθμιση: Μια συνήθης παρεξήγηση

Πολλοί έχουν κατά καιρούς μπερδέψει την ευθυγράμμιση με τη ζυγοστάθμιση, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές, μεταξύ τους, διαδικασίες. 

Η ευθυγράμμιση αφορά στη σωστή γεωμετρία του αυτοκινήτου, καθώς έγκειται στη ρύθμιση της γωνίας των τροχών με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκονται κάθετα προς το έδαφος και παράλληλα μεταξύ τους. 

Η ζυγοστάθμιση, αφορά στην ίση κατανομή βάρους σε όλους τους τροχούς, με στόχο την αποφυγή κραδασμών κατά την περιστροφή τους. 

Η διαδικασία της ευθυγράμμισης, που έγκειται στον έλεγχο της κατεύθυνσης και των γωνιών των ελαστικών σε συνάρτηση με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος, πραγματοποιείται από ειδικούς τεχνικούς και συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά. 

Εν κατακλείδι, η ευθυγράμμιση δε βοηθά μόνο στην καλύτερη οδική συμπεριφορά του οχήματός μας, αλλά και στη μείωση του κόστους συντήρησής του, οπότε το όφελός της γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Περισσότερα Safety First

Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)

S5 Box