SAFETY FIRST

Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση.

 Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου μας με το δρόμο, δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, αναφορικά με αυτά.

Τα "συμπτώματα"

Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε νιώσει μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας, μετά από ένα χτύπημα σε λακκούβα ή κράσπεδο. Ίσως, σε περίπτωση που αφήσουμε το τιμόνι σε έναν επίπεδο δρόμο, το αυτοκίνητο να μην κινείται ευθεία αλλά να παρεκκλίνει προς μία πλευρά, ή το τιμόνι να μην έχει σωστή επαναφορά μετά από στροφή. Μια άλλη διαφοροποίηση που μπορεί να συναντήσουμε έγκειται στην ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών.

Ευθυγράμμιση

Η λύση στα παραπάνω προβλήματα ονομάζεται ευθυγράμμιση και η Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα των ελαστικών, προτείνει τα παρακάτω.
Επί της ουσίας, η ρύθμιση της ευθυγράμμισης συνίσταται στη ρύθμιση των μερών των αναρτήσεων εμπρός και πίσω. Στόχος της είναι να ελαχιστοποιήσει τις φθορές του οχήματος και των ελαστικών, και να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά του οχήματος αλλά και την ασφάλεια.

Σωστή ευθυγράμμιση σε όλους τους τροχούς, συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού το ελαστικό θα εφάπτεται με το οδόστρωμα, όπως έχει σχεδιαστεί, παρέχοντας τη βέλτιστη επιφάνεια επαφής (ίχνος). Επιπλέον, το αυτοκίνητο δε θα παρεκκλίνει της πορείας του σε περίπτωση που αφήσουμε το τιμόνι σε επίπεδο δρόμο, αλλά θα κινείται ίσια, μειώνοντας το "τράβηγμα" που πολλές φορές μπορεί να έχουμε αισθανθεί. Επιπλέον, η σωστή ευθυγράμμιση συντελεί στη μείωση της φθοράς των ελαστικών -άρα στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους-, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης.

Η Michelin, συνιστά έλεγχο της ευθυγράμμισης σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς επίσης και στην περίπτωση τοποθέτησης νέων ελαστικών, ή στοιχείων ανάρτησης και διεύθυνσης, στο αυτοκίνητο. Εξυπακούεται, πως ευθυγράμμιση απαιτείται και σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ζημιάς, ή σύγκρουσης.

Ευθυγράμμιση vs Ζυγοστάθμιση: Μια συνήθης παρεξήγηση

Πολλοί έχουν κατά καιρούς μπερδέψει την ευθυγράμμιση με τη ζυγοστάθμιση, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές, μεταξύ τους, διαδικασίες. 

Η ευθυγράμμιση αφορά στη σωστή γεωμετρία του αυτοκινήτου, καθώς έγκειται στη ρύθμιση της γωνίας των τροχών με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκονται κάθετα προς το έδαφος και παράλληλα μεταξύ τους. 

Η ζυγοστάθμιση, αφορά στην ίση κατανομή βάρους σε όλους τους τροχούς, με στόχο την αποφυγή κραδασμών κατά την περιστροφή τους. 

Η διαδικασία της ευθυγράμμισης, που έγκειται στον έλεγχο της κατεύθυνσης και των γωνιών των ελαστικών σε συνάρτηση με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος, πραγματοποιείται από ειδικούς τεχνικούς και συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά. 

Εν κατακλείδι, η ευθυγράμμιση δε βοηθά μόνο στην καλύτερη οδική συμπεριφορά του οχήματός μας, αλλά και στη μείωση του κόστους συντήρησής του, οπότε το όφελός της γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Περισσότερα Safety First

Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)

S5 Box