SAFETY FIRST

Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά.

Η Τροχαία Αττικής ανακοίνωσε τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων τους, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε τις παραβάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021.

Δυστυχώς, στην περιοχή ευθύνης της Τροχαίας Αττικής, κατά τον τελευταίο μήνα του έτους συνέβησαν 588 τροχαία ατυχήματα, με 676 παθόντες.

Σε 13 ατυχήματα υπήρξαν 14 νεκροί και σε ισάριθμα τροχαία, είχαμε 16 σοβαρούς τραυματισμούς. Ακόμη, στην Αττική έγιναν 562 ατυχήματα με 646 ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, ως κυριότερες αιτίες των ατυχημάτων θεωρούνται η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση πινακίδων ή κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς.

Όπως τονίζεται, η μη χρήση κράνους από αναβάτες δικύκλων, σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε πιο σοβαρό τραυματισμό.

Πέραν των ατυχημάτων, μεγάλος ήταν και ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφηκαν.

Συγκεκριμένα, στην Αττική βεβαιώθηκαν 17.384 παραβάσεις, 629 εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως πλημμέλημα.

Πιο "δημοφιλής" παράβαση ήταν η κίνηση με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου (1.919).

Ακολουθεί η οδήγηση χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας (509), ενώ η αντίστοιχη παράβαση για τους αναβάτες (μη χρήση κράνους), σημειώθηκε 238 φορές.

Ακόμη, σημειώθηκαν 400 περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, με 60 εξ αυτών να είναι σε βαθμό πλημμελήματος και 329 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου.

Η παραβίαση κόκκινου φαναριού βεβαιώθηκε 199 φορές και τέλος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του περασμένου έτους, καταγράφηκαν 47 περιπτώσεις επικίνδυνων ελιγμών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Alexander Mils-Unsplash

Περισσότερα Safety First

Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
H Ford εξελίσσει τεχνολογία προβολέων για πιο ασφαλή οδήγηση τη νύχτα (+video)
Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)

S5 Box