SAFETY FIRST

Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά.

Η Τροχαία Αττικής ανακοίνωσε τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων τους, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε τις παραβάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021.

Δυστυχώς, στην περιοχή ευθύνης της Τροχαίας Αττικής, κατά τον τελευταίο μήνα του έτους συνέβησαν 588 τροχαία ατυχήματα, με 676 παθόντες.

Σε 13 ατυχήματα υπήρξαν 14 νεκροί και σε ισάριθμα τροχαία, είχαμε 16 σοβαρούς τραυματισμούς. Ακόμη, στην Αττική έγιναν 562 ατυχήματα με 646 ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, ως κυριότερες αιτίες των ατυχημάτων θεωρούνται η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση πινακίδων ή κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς.

Όπως τονίζεται, η μη χρήση κράνους από αναβάτες δικύκλων, σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε πιο σοβαρό τραυματισμό.

Πέραν των ατυχημάτων, μεγάλος ήταν και ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφηκαν.

Συγκεκριμένα, στην Αττική βεβαιώθηκαν 17.384 παραβάσεις, 629 εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως πλημμέλημα.

Πιο "δημοφιλής" παράβαση ήταν η κίνηση με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου (1.919).

Ακολουθεί η οδήγηση χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας (509), ενώ η αντίστοιχη παράβαση για τους αναβάτες (μη χρήση κράνους), σημειώθηκε 238 φορές.

Ακόμη, σημειώθηκαν 400 περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, με 60 εξ αυτών να είναι σε βαθμό πλημμελήματος και 329 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου.

Η παραβίαση κόκκινου φαναριού βεβαιώθηκε 199 φορές και τέλος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του περασμένου έτους, καταγράφηκαν 47 περιπτώσεις επικίνδυνων ελιγμών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Alexander Mils-Unsplash

Περισσότερα Safety First

Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)

S5 Box