SAFETY FIRST

Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κανένα παιδί δεν έχασε τη ζωή του από τροχαίο ατύχημα στη Νορβηγία.

Σε παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως έχει αναχθεί η Νορβηγία και ειδικά η πρωτεύουσά της, Όσλο, μετά την δημοσίευση των πιο πρόσφατων στατιστικών δεδομένων από τροχαία ατυχήματα.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2019, στο Όσλο των 673.000 κατοίκων καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος από τροχαίο ατύχημα, με μοναδικό θύμα έναν ενήλικο οδηγό που έπεσε σε φράκτη. Αυτό, συνεπάγεται πως οι απώλειες δικυκλιστών, πεζών ή παιδιών έδειξαν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Το παραπάνω προφανώς και συνιστά ρεκόρ για το Όσλο, με την αμέσως προηγούμενη κορυφαία επίδοση να έχει καταγραφεί το 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, 3 άνθρωποι. Την ίδια χρονιά, η Νορβηγία είχε τους λιγότερους θανάτους από τροχαία στην Ευρώπη, με 20 θύματα/εκατομμύριο πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία, κανένα παιδί (ηλικίας 16 ετών και κάτω) δεν έχασε τη ζωή του, ή τραυματίστηκε σοβαρά, σε ολόκληρη τη Νορβηγία.

Επειδή τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο, τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα δεν προέκυψαν συμπτωματικά. Από το 2002, η Νορβηγία έχει υιοθετήσει το εθνικό στρατηγικό “Vision Zero”, με τον προφανή στόχο του εκμηδενισμού των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Δύο βασικοί παράγοντες για αυτό, ήταν η αύξηση των αυτοκινήτων με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, καθώς και η περαιτέρω μείωση των ορίων ταχύτητας.

Σημαντική δουλειά έγινε και στο Όσλο, όπου δημιουργήθηκαν περιορισμοί στις ζώνες οδήγησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Αυτό έφερε πολύ καλή σύνδεση των λωρίδων για δίκυκλα, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της πόλης να μετακινούνται με δίτροχα και όχι τετράτροχα οχήματα. Ένα σημείο που αξίζει να εστιάσουμε, είναι η μεθοδικότητα που έχουν επιδείξει οι Νορβηγοί για δεκαετίες. Οι στατιστικές δείχνουν διαρκή μείωση των θανάτων από τροχαία στο Όσλο τα τελευταία 50 χρόνια. Ο μεγαλύτερος αριθμός είχε καταγραφεί το 1975, όταν έχασαν τη ζωή τους 41 άτομα και έκτοτε μειώνεται διαρκώς, με αποκορύφωμα το 2019.

Παρόλα αυτά, οι Νορβηγοί δεν εφησυχάζουν, αφού ο δρόμος της βελτίωσης είναι ακόμη μακρύς. Χαρακτηριστικά, στην υπόλοιπη χώρα καταγράφηκε αύξηση των θυμάτων από τροχαία, που έφτασαν στα 110 (από 108 σε σύγκριση με το 2018) άτομα. Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις στο Όσλο, ο Δεκέμβριος του 2019 υπήρξε κακός για τη Νορβηγία, καθώς σκοτώθηκαν σε τροχαία 14 άνθρωποι, έναντι 7 τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)

S5 Box