SAFETY FIRST

Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ.

Για να μπορεί ένας οδηγός να οδηγήσει δίκυκλο κατηγορίας Α1 (κυβισμός έως 125 κ.εκ., ισχύς 11 kW, δηλαδή 15 ίπποι και λόγος ισχύος/βάρος κάτω από 0,1 kW/kg) θα πρέπει να είναι άνω των 27 ετών, να διαθέτει δίπλωμα αυτοκινήτου κατηγορίας Β για τουλάχιστον 6 έτη και να έχει περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων για χειρισμό δικύκλου, χωρίς πάντως να χρειάζεται να έχει περάσει από εξετάσεις για δίπλωμα μοτοσικλέτας.

Όπως τονίζεται, η δυνατότητα οδήγησης δικύκλου έως 125 κ.εκ. με άδεια αυτοκινήτου, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω, θα ισχύει μόνο εντός της Ελλάδας.

Το ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, προβλέπει πως δεν απαιτείται άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτων, τα οποία φτάνει σε ανώτατη εργοστασιακή ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, εφόσον ένας αναβάτης μοτοποδηλάτου δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος -η οδήγηση αυτής της κατηγορίας οχημάτων επιτρέπεται από την ηλικία των 16 ετών,- θα πρέπει να διαθέτει έγγραφη συναίνεση από τον κηδεμόνα του.

Σχετικά με τα παραπάνω, υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά στον τομέα της οδικής ασφαλείας, αφού ο αριθμός των τροχαίων στα οποία εμπλέκονται μοτοσικλέτες, παραμένει υψηλός. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμό Ευρωπαίων Κατασκευαστών Δικύκλων (ACEM) πάντως, η εφαρμογή αυτής της ισοδυναμίας έχει επιφέρει μεγαλύτερη εξοικείωση των οδηγών αυτοκινήτων, με τον τρόπο κίνησης των μοτοσικλετών, μειώνοντας τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται δίκυκλα. Επίσης, έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως αναβάτες ελαφρών μοτοσικλετών που διαθέτουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτων, εμπλέκονται σε 3 φορές λιγότερα ατυχήματα από όσους διαθέτουν μόνο άδεια Α1.

Ακόμη, οι υποστηρικτές της οδηγίας θεωρούν πως τα ελαφρά δίκυκλα μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές μέσο αστικής μετακίνησης, βοηθώντας έτσι και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, αφού επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν συνηθίσει να έχουν αυτή τη δυνατότητα στη χώρα τους και επιθυμούν να ισχύει το ίδιο, όταν βρεθούν στην Ελλάδα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)

S5 Box