SAFETY FIRST

Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ.

Για να μπορεί ένας οδηγός να οδηγήσει δίκυκλο κατηγορίας Α1 (κυβισμός έως 125 κ.εκ., ισχύς 11 kW, δηλαδή 15 ίπποι και λόγος ισχύος/βάρος κάτω από 0,1 kW/kg) θα πρέπει να είναι άνω των 27 ετών, να διαθέτει δίπλωμα αυτοκινήτου κατηγορίας Β για τουλάχιστον 6 έτη και να έχει περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων για χειρισμό δικύκλου, χωρίς πάντως να χρειάζεται να έχει περάσει από εξετάσεις για δίπλωμα μοτοσικλέτας.

Όπως τονίζεται, η δυνατότητα οδήγησης δικύκλου έως 125 κ.εκ. με άδεια αυτοκινήτου, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω, θα ισχύει μόνο εντός της Ελλάδας.

Το ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, προβλέπει πως δεν απαιτείται άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτων, τα οποία φτάνει σε ανώτατη εργοστασιακή ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, εφόσον ένας αναβάτης μοτοποδηλάτου δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος -η οδήγηση αυτής της κατηγορίας οχημάτων επιτρέπεται από την ηλικία των 16 ετών,- θα πρέπει να διαθέτει έγγραφη συναίνεση από τον κηδεμόνα του.

Σχετικά με τα παραπάνω, υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά στον τομέα της οδικής ασφαλείας, αφού ο αριθμός των τροχαίων στα οποία εμπλέκονται μοτοσικλέτες, παραμένει υψηλός. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμό Ευρωπαίων Κατασκευαστών Δικύκλων (ACEM) πάντως, η εφαρμογή αυτής της ισοδυναμίας έχει επιφέρει μεγαλύτερη εξοικείωση των οδηγών αυτοκινήτων, με τον τρόπο κίνησης των μοτοσικλετών, μειώνοντας τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται δίκυκλα. Επίσης, έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως αναβάτες ελαφρών μοτοσικλετών που διαθέτουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτων, εμπλέκονται σε 3 φορές λιγότερα ατυχήματα από όσους διαθέτουν μόνο άδεια Α1.

Ακόμη, οι υποστηρικτές της οδηγίας θεωρούν πως τα ελαφρά δίκυκλα μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές μέσο αστικής μετακίνησης, βοηθώντας έτσι και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, αφού επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν συνηθίσει να έχουν αυτή τη δυνατότητα στη χώρα τους και επιθυμούν να ισχύει το ίδιο, όταν βρεθούν στην Ελλάδα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)

S5 Box