SAFETY FIRST

Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ.

Για να μπορεί ένας οδηγός να οδηγήσει δίκυκλο κατηγορίας Α1 (κυβισμός έως 125 κ.εκ., ισχύς 11 kW, δηλαδή 15 ίπποι και λόγος ισχύος/βάρος κάτω από 0,1 kW/kg) θα πρέπει να είναι άνω των 27 ετών, να διαθέτει δίπλωμα αυτοκινήτου κατηγορίας Β για τουλάχιστον 6 έτη και να έχει περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων για χειρισμό δικύκλου, χωρίς πάντως να χρειάζεται να έχει περάσει από εξετάσεις για δίπλωμα μοτοσικλέτας.

Όπως τονίζεται, η δυνατότητα οδήγησης δικύκλου έως 125 κ.εκ. με άδεια αυτοκινήτου, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω, θα ισχύει μόνο εντός της Ελλάδας.

Το ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, προβλέπει πως δεν απαιτείται άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτων, τα οποία φτάνει σε ανώτατη εργοστασιακή ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, εφόσον ένας αναβάτης μοτοποδηλάτου δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος -η οδήγηση αυτής της κατηγορίας οχημάτων επιτρέπεται από την ηλικία των 16 ετών,- θα πρέπει να διαθέτει έγγραφη συναίνεση από τον κηδεμόνα του.

Σχετικά με τα παραπάνω, υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά στον τομέα της οδικής ασφαλείας, αφού ο αριθμός των τροχαίων στα οποία εμπλέκονται μοτοσικλέτες, παραμένει υψηλός. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμό Ευρωπαίων Κατασκευαστών Δικύκλων (ACEM) πάντως, η εφαρμογή αυτής της ισοδυναμίας έχει επιφέρει μεγαλύτερη εξοικείωση των οδηγών αυτοκινήτων, με τον τρόπο κίνησης των μοτοσικλετών, μειώνοντας τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται δίκυκλα. Επίσης, έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως αναβάτες ελαφρών μοτοσικλετών που διαθέτουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτων, εμπλέκονται σε 3 φορές λιγότερα ατυχήματα από όσους διαθέτουν μόνο άδεια Α1.

Ακόμη, οι υποστηρικτές της οδηγίας θεωρούν πως τα ελαφρά δίκυκλα μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές μέσο αστικής μετακίνησης, βοηθώντας έτσι και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, αφού επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν συνηθίσει να έχουν αυτή τη δυνατότητα στη χώρα τους και επιθυμούν να ισχύει το ίδιο, όταν βρεθούν στην Ελλάδα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Δυτική Αττική: Προκήρυξη έργων για την Οδική Ασφάλεια
Ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση των οδικών υποδομών, προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)

S5 Box