SAFETY FIRST

Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου.

Μια νέα μέθοδο για να διαπιστωθεί η κατεύθυνση από την οποία, άνθρωποι και αντικείμενα φτάνουν κοντά σε ένα αυτοκίνητο, δοκιμάζει μέσω ειδικών ηχείων η Ford.

Όπως αναφέρεται από την ίδια την μάρκα, ερευνητές διαπίστωσαν πως με χρήση της τεχνολογίας "Directional Audio Alert", οι οδηγοί αναγνώριζαν σωστά το είδος και τη ακριβή θέση άλλων χρηστών του δρόμου ή πεζών.

Αντί ενός συγκεκριμένου ήχου που θα έδειχνε πως υπάρχουν κοντά αυτοκίνητα ή πεζοί, οι μηχανικοί της Ford δοκίμασαν διαισθητικούς ήχους όπως κουδούνια ποδηλάτων, ήχους αυτοκινήτων ή βήματα.

Μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δοκιμών, οι άνθρωποι της Ford διαπίστωσαν πως όσοι οδηγοί χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία έξυπνων προειδοποιήσεων, ήταν πολύ πιο ακριβείς στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων και την προέλευση αυτών.

Οι δοκιμές προσομοίωσης, έδειξαν πως οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν Directional Audio Alert αναγνώριζαν σωστά το είδος και την πηγή του κινδύνου, σε ποσοστό 74%.

Όπως τονίστηκε από την Ford, ακόμη και σε περιπτώσεις εκπομπής ενός απλού ήχου και όχι αυτών που προαναφέραμε (βήματα, κουδούνια ποδηλάτων κλπ.), οι οδηγοί αναγνώριζαν σωστά τη θέση του κινδύνου, σε ποσοστό 70%.

SD FordDAA01

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Η τεχνολογία Directional Audio Alert αποτελεί μια εξέλιξη των τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα, αναγνωρίζοντας την παρουσία πεζών, δικυκλιστών ή άλλων οχημάτων μέσω αισθητήρων και ειδοποιώντας τον οδηγό με οπτικά ή ηχητικά σήματα.

Στην περίπτωση των έξυπνων προειδοποιήσεων οδηγών, η Ford έχει δημιουργήσει λογισμικό που εκμεταλλεύεται την πληροφόρηση από τους αισθητήρες, για να επιλέξει τον κατάλληλο ήχο.

Αυτός, αναπαράγεται από το ηχείο του αυτοκινήτου, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο εμπόδιο, εφιστώντας πρακτικά στον οδηγό, να προσέξει περισσότερο.

Επιπλέον, στην πίστα δοκιμών δημιουργήθηκε σενάριο περιστατικού σε πραγματικές συνθήκες, κατά το οποίο ένα όχημα εξερχόταν με όπισθεν από χώρο στάθμευσης, ενώ πλησίαζε πεζός.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή άκουσαν ήχο βημάτων, από τη στιγμή που ο "κίνδυνος" αφορούσε πεζό, και ανταποκρίθηκαν θετικά, ιδιαίτερα καθώς αυτή η προειδοποίηση ακούστηκε από το ηχείο που κατέδειξε το σημείο του πεζού.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Ford, στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με χρήση τρισδιάστατου ήχου χώρου, όπως αυτός που χρησιμοποιείται στους κινηματογράφους ή τα βιντεοπαιχνίδια, ώστε οι οδηγοί να έχουν ακόμη καλύτερη κατανόηση του σημείου που βρίσκονται άλλοι χρήστες του δρόμου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)

S5 Box