SAFETY FIRST

Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου.

Μια νέα μέθοδο για να διαπιστωθεί η κατεύθυνση από την οποία, άνθρωποι και αντικείμενα φτάνουν κοντά σε ένα αυτοκίνητο, δοκιμάζει μέσω ειδικών ηχείων η Ford.

Όπως αναφέρεται από την ίδια την μάρκα, ερευνητές διαπίστωσαν πως με χρήση της τεχνολογίας "Directional Audio Alert", οι οδηγοί αναγνώριζαν σωστά το είδος και τη ακριβή θέση άλλων χρηστών του δρόμου ή πεζών.

Αντί ενός συγκεκριμένου ήχου που θα έδειχνε πως υπάρχουν κοντά αυτοκίνητα ή πεζοί, οι μηχανικοί της Ford δοκίμασαν διαισθητικούς ήχους όπως κουδούνια ποδηλάτων, ήχους αυτοκινήτων ή βήματα.

Μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δοκιμών, οι άνθρωποι της Ford διαπίστωσαν πως όσοι οδηγοί χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία έξυπνων προειδοποιήσεων, ήταν πολύ πιο ακριβείς στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων και την προέλευση αυτών.

Οι δοκιμές προσομοίωσης, έδειξαν πως οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν Directional Audio Alert αναγνώριζαν σωστά το είδος και την πηγή του κινδύνου, σε ποσοστό 74%.

Όπως τονίστηκε από την Ford, ακόμη και σε περιπτώσεις εκπομπής ενός απλού ήχου και όχι αυτών που προαναφέραμε (βήματα, κουδούνια ποδηλάτων κλπ.), οι οδηγοί αναγνώριζαν σωστά τη θέση του κινδύνου, σε ποσοστό 70%.

SD FordDAA01

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Η τεχνολογία Directional Audio Alert αποτελεί μια εξέλιξη των τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα, αναγνωρίζοντας την παρουσία πεζών, δικυκλιστών ή άλλων οχημάτων μέσω αισθητήρων και ειδοποιώντας τον οδηγό με οπτικά ή ηχητικά σήματα.

Στην περίπτωση των έξυπνων προειδοποιήσεων οδηγών, η Ford έχει δημιουργήσει λογισμικό που εκμεταλλεύεται την πληροφόρηση από τους αισθητήρες, για να επιλέξει τον κατάλληλο ήχο.

Αυτός, αναπαράγεται από το ηχείο του αυτοκινήτου, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο εμπόδιο, εφιστώντας πρακτικά στον οδηγό, να προσέξει περισσότερο.

Επιπλέον, στην πίστα δοκιμών δημιουργήθηκε σενάριο περιστατικού σε πραγματικές συνθήκες, κατά το οποίο ένα όχημα εξερχόταν με όπισθεν από χώρο στάθμευσης, ενώ πλησίαζε πεζός.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή άκουσαν ήχο βημάτων, από τη στιγμή που ο "κίνδυνος" αφορούσε πεζό, και ανταποκρίθηκαν θετικά, ιδιαίτερα καθώς αυτή η προειδοποίηση ακούστηκε από το ηχείο που κατέδειξε το σημείο του πεζού.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Ford, στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με χρήση τρισδιάστατου ήχου χώρου, όπως αυτός που χρησιμοποιείται στους κινηματογράφους ή τα βιντεοπαιχνίδια, ώστε οι οδηγοί να έχουν ακόμη καλύτερη κατανόηση του σημείου που βρίσκονται άλλοι χρήστες του δρόμου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)

S5 Box