SAFETY FIRST

Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματος.

Η έρευνα στην οποία αναφερόμαστε διενεργήθηκε από τα Πανεπιστήμια της Antwerp στο Βέλγιο και του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 146 νέοι οδηγοί, οι οποίοι πέρασαν από δοκιμασίες, ώστε να διαπιστωθεί η συμπεριφορά τους σε περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί από αυτούς, παρακολούθησαν ένα βίντεο 6λεπτης διάρκειας, στόχος του οποίου ήταν να ενσταλάξει το φόβο, μέσω ενός ατυχήματος που προκαλεί απερίσκεπτος οδηγός, η προσοχή του οποίου αποσπάται από τους συνεπιβάτες του. Οι υπόλοιποι, παρακολούθησαν βίντεο που δείχνει μια θετική σκηνή, όπου ένας προσεκτικός οδηγός ζητά από τους συνεπιβάτες του, να μην τον αποσπούν από το δρόμο. Αμφότερα τα βίντεο, δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες Πυροσβεστικής και Διάσωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έπειτα από αυτό, κάθε συμμετέχων απάντησε σε ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να αξιολογήσει τη δική του αντιμετώπισή του ως προς τον κίνδυνο, πριν και μετά από αυτή τη δοκιμασία.

Εν συνεχεία, υπήρξε και ένα δεύτερο τεστ, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν video clips καταστάσεων που απαιτείται αντίδραση από την πλευρά του οδηγού, όπως για παράδειγμα η προσπέραση σε δρόμο υπάρχει πάγος, και τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν αν και πότε, θεωρούσαν τη συγκεκριμένη, ως ενέργεια υψηλού ρίσκου.

Τα ευρήματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Risk Analysis", καταδεικνύουν πως τα θετικά φιλμάκια επέφεραν μείωση της επικίνδυνης οδήγησης έπειτα από τη θέασή τους σε δισδιάστατη οθόνη, η οποία έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν παρουσιάστηκε υπό μορφή εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality). Αντίθετα, τα φιλμάκια που προήγαγαν τον φόβο, όχι μόνο δε μείωσαν, αλλά αύξησαν τη διάθεση των οδηγών να ρισκάρουν.

"Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν υιοθετήσει πληθώρα παρεμβάσεων με σκοπό την ενθάρρυνση προς την πιο ασφαλή οδήγηση, στην πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιείται περιεχόμενο που βασίζεται στο φόβο, όπως η γραφική απεικόνιση ξαφνικών ατυχημάτων", δήλωσε ο Dr. Yaniv Hanoch, Αναπληρωτής Καθηγητής Διαχείρισης Ρίσκου στο Πανεπιστήμιου του Southampton. "Παρόλα αυτά, η έρευνα έδειξε πως τέτοια μηνύματα μπορεί να είναι αντι-παραγωγικά, πιθανώς επειδή το συναισθηματικό περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει αμυντικές αντιδράσεις και απόρριψη του μηνύματος".

Βάσει στατιστικών, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα ετησίως, με σχεδόν μισούς εξ αυτών, να έχουν ηλικία κάτω των 25 ετών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)

S5 Box