Έναν χρόνο μετά από την υιοθέτηση του ανώτατου ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 30 χλμ./ώρα στην Μπολόνια, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και ια πρώτη φορά στην ιστορία καταγραφής στατιστικών δεδομένων της πόλης, δεν υπήρξε κανένας θάνατος πεζού.
Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Μπολόνια έγινε η πρώτη ιταλική πόλη που όρισε ως ανώτατο όριο ταχύτητας εντός αστικού ιστού, τα 30 χλμ./ώρα , ακολουθώντας μια τάση που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και όχι μόνο.
Αρχικά το “Bologna City 30”, όπως ονομάστηκε το project δέχθηκε ισχυρή κριτική, αφού αρκετοί θεώρησαν πως η μειωμένη ταχύτητα κίνησης θα επέφερε αυξημένους χρόνους μετακίνησης, μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και κατά συνέπεια, αυξημένες εκπομπές ρύπων.
Έναν χρόνο αργότερα, τα πρώτα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως το εγχείρημα έχει θετικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με άρθρο του ιταλικού Il Post , ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων εντός πόλης το 2024, μειώθηκε κατά 13,1% σε σύγκριση με τον μέσο όρο τω ετών 2022-2023.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, ήταν πως για πρώτη φορά στην ιστορία καταγραφής δεδομένων, δηλαδή τα τελευταία 33 χρόνια, δεν υπήρξε κανένας θάνατος πεζού από τροχαίο ατύχημα εντός του αστικού ιστού της Μπολόνια.
Κατά τη διάρκεια του 2024 έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι (8 λιγότεροι από το 2023 και 11 λιγότεροι από το 2022), ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση, κατά 269 άτομα, των τραυματισμών.
Δυστυχώς, η θετική τάση δεν ισχύει για τους ποδηλάτες, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα 433 φορές, έναντι 409 στη διετία 2022-2023. Πάντως, οι ιθύνοντες υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει εν μέρει και εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ατόμων που κινούνται πλέον με ποδήλατο στην Μπολόνια, κατά 10%.
Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, κατά το 2024 παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 5%, που αντιστοιχεί σε 11 χιλιάδες λιγότερα οχήματα στις καθημερινές (Δευτέρα-Παρασκευή), γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια των πολιτών να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους μετακίνησης, όπως η χρήση ποδηλάτου αντί για αυτοκίνητο.
Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε πόλεις όπως Βερολίνο, Βρυξέλλες και Βαρκελώνη, είναι πως εφόσον οι πόλεις επενδύσουν σε ανάπτυξη της δημόσιας συγκοινωνίας, η μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα δεν επιφέρει αύξηση των χρόνων μετακίνησης για τους οδηγούς, αλλά αντιθέτως, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες κίνησης στους δρόμους.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
Photo: Unsplash – Petr Slovacek