SAFETY FIRST

Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμένος και από το 88,5% της περσινής χρονιάς.


Πρόκειται για ιστορικό υψηλό, καθώς η χρήση ζώνης το 2016 ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, ειδικά από τη στιγμή που άρχισαν να διενεργούνται οργανωμένες έρευνες, δηλαδή από το 1994.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Αμερικανικό φορέα Οδικής Ασφάλειας (National Highway Traffic Safety Administration-NHTSA) που αποτελεί κομμάτι του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, το ποσοστό που προαναφέραμε αφορά σε χρήση ζώνης από οδηγούς και συνοδηγούς, από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η στατιστική έρευνα που αναφερόμαστε ονομάζεται Nopus (National Occupant Protection Use Survey) που αποτελεί τη μοναδική έρευνα παναμερικανικής εμβέλειας, που μελετά τη χρήση ζώνης. Η Nopus διενεργεί και άλλες στατιστικές έρευνες στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, όπως σχετικά με τη χρήση κράνους, τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κατά την οδήγηση ή ακόμη και την προστασία των παιδιών.

Όπως υποστηρίζει η NHTSA, υπολογίζεται πως οι ζωές που έχουν σωθεί χάρη στη χρήση ζώνης ασφαλείας από το 1975 ανέρχονται στις 345 χιλιάδες, ενώ κατά το 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 14 χιλιάδες άνθρωποι, μετρήσεις διόλου ευκαταφρόνητες.

Ο Mark Rosekind, διευθυντής της NHTSA δήλωσε: "Τα αυτοκίνητα έχουν πια περισσότερα συστήματα ασφαλείας από ποτέ, όμως δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από την ζώνη ασφαλείας. Η πρόοδος που προκύπτει από την έρευνα είναι ενθαρρυντική, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους επειδή δε φοράνε τη ζώνη τους, δε θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε στο 100%".

Οι Αμερικανοί έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τους το θέμα της Οδικής Ασφάλειας και αυτό φαίνεται τόσο από τη δράση του Κράτους αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και από την ανταπόκριση που υπάρχει από την πλευρά των πολιτών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)

S5 Box