SAFETY FIRST

Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμένος και από το 88,5% της περσινής χρονιάς.


Πρόκειται για ιστορικό υψηλό, καθώς η χρήση ζώνης το 2016 ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, ειδικά από τη στιγμή που άρχισαν να διενεργούνται οργανωμένες έρευνες, δηλαδή από το 1994.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Αμερικανικό φορέα Οδικής Ασφάλειας (National Highway Traffic Safety Administration-NHTSA) που αποτελεί κομμάτι του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, το ποσοστό που προαναφέραμε αφορά σε χρήση ζώνης από οδηγούς και συνοδηγούς, από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η στατιστική έρευνα που αναφερόμαστε ονομάζεται Nopus (National Occupant Protection Use Survey) που αποτελεί τη μοναδική έρευνα παναμερικανικής εμβέλειας, που μελετά τη χρήση ζώνης. Η Nopus διενεργεί και άλλες στατιστικές έρευνες στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, όπως σχετικά με τη χρήση κράνους, τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κατά την οδήγηση ή ακόμη και την προστασία των παιδιών.

Όπως υποστηρίζει η NHTSA, υπολογίζεται πως οι ζωές που έχουν σωθεί χάρη στη χρήση ζώνης ασφαλείας από το 1975 ανέρχονται στις 345 χιλιάδες, ενώ κατά το 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 14 χιλιάδες άνθρωποι, μετρήσεις διόλου ευκαταφρόνητες.

Ο Mark Rosekind, διευθυντής της NHTSA δήλωσε: "Τα αυτοκίνητα έχουν πια περισσότερα συστήματα ασφαλείας από ποτέ, όμως δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από την ζώνη ασφαλείας. Η πρόοδος που προκύπτει από την έρευνα είναι ενθαρρυντική, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους επειδή δε φοράνε τη ζώνη τους, δε θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε στο 100%".

Οι Αμερικανοί έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τους το θέμα της Οδικής Ασφάλειας και αυτό φαίνεται τόσο από τη δράση του Κράτους αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και από την ανταπόκριση που υπάρχει από την πλευρά των πολιτών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)

S5 Box