SAFETY FIRST

... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety).


Νέα έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (IIHS) έδειξε πως η αύξηση των ορίων ταχύτητας έχει στοιχίσει 33.000 ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο το 2013, υπολογίζεται πως η αύξηση αυτή στοίχισε τη ζωή σε 1900 περισσότερα άτομα, αριθμός που ισοδυναμεί και κατά συνέπεια ακυρώνει, τη μείωση των θανάτων λόγω της σωστής λειτουργίας των εμπρός αερόσακων εκείνη τη χρονιά.

Τα όρια ταχύτητας αυξάνονται από το 1995, ενώ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80 διατηρούνταν σταθερά στα 55 μίλια ανά ώρα (88,5 χιλιόμετρα ανά ώρα). Η μείωση που έφερε στους θανάτους ο περιορισμός της ταχύτητας ήταν συμπτωματική, καθώς ο λόγος που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο το 1973, ήταν η φόβος για έλλειψη καυσίμων λόγω της Πετρελαϊκής Κρίσης και όχι η οδική ασφάλεια. Το μέτρο αυτό είχε ονομαστεί τότε "Ανώτατο Εθνικό Όριο Ταχύτητας" (National Maximum Speed Limit). Ο νόμος αυτός έγινε πιο χαλαρός το 1987, όταν η ενεργειακή αποτέλεσε παρελθόν, με το όριο να αυξάνεται στα 65 μίλια σε αγροτικές περιοχές και απαλείφθηκε εντελώς το 1995.

Οι πολέμιοι της αύξησης των ορίων ταχύτητας, υποστηρίζουν πως αυτή δεν έχει κάποιο νόημα, αφού έτσι και αλλιώς οι οδηγοί τείνουν να τα παραβιάζουν, οπότε το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να κινούνται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας σε κάθε περίπτωση. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός, ότι οι ερευνητές του Ινστιτούτου διαπίστωσαν πως οι ταχύτητες ταξιδιού αυξήθηκαν μόλις απαλείφθηκε το Εθνικό Ανώτατο Όριο Ταχύτητας, ενώ παράλληλα τα θανατηφόρα ατυχήματα επίσης αυξήθηκαν.

Η μελέτη ασχολήθηκε με την επίδραση των αυξήσεων στα όρια ταχύτητας σε 41 Αμερικανικές Πολιτείες από το 1993 έως το 2013, με επικεφαλής και συγγραφέα τον Αντιπρόεδρο του IIHS στον τομέα της έρευνας και των στατιστικών υπηρεσιών, Charles Farmer ο οποίος δήλωσε πως "παρόλο που ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων έχει μειωθεί συνολικά κατά την περίοδο της έρευνας, θα είχαν μειωθεί περαιτέρω αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις στα όρια ταχύτητας". Σε ορισμένες Πολιτείες το όριο ταχύτητας αυτή τη στιγμή φτάνει έως και τα 85 μίλια ανά ώρα (136,7 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Η έρευνα του Farmerδεν ήταν μονοσήμαντη αλλά πολυπαραμετρική, αφού ελέγχθηκαν οι θάνατοι ανά δισεκατομμύρια μίλια οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους αλλά και επαρχιακούς δρόμους, ενώ λήφθηκαν υπ' όψιν και εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τα ποσοστά θνησιμότητας, όπως η ανεργία, ο αριθμός των επίδοξων οδηγών ηλικίας 16-24 ετών καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση του ορίου ταχύτητας κατά 5%, προέκυπτε αύξηση του ποσοστού των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 4%, ενώ σε αυτοκινητόδρομους ή διαπολιτειακούς δρόμους, όπου οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες, η αύξηση αυτή έφτασε στο 8%. Συγκρίνοντας τον αριθμό θανάτων ανά έτος στις 41 Πολιτείες, με τον αριθμό των αναμενόμενων απωλειών αν τα όρια ταχύτητας είχαν παραμείνει αμετάβλητα από το 1993, ο Farmer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια 20 ετών, οι θάνατοι ήταν κατά 33.000 περισσότεροι, αριθμός που όσο μεγάλος και αν δείχνει, μάλλον είναι μικρότερος της πραγματικότητας, σύμφωνα με τον ερευνητή. Ο λόγος είναι πως στην ανάλυσή του έχει συμπεριλάβει αυξήσεις ορίων ταχύτητας σε αγροτικές και όχι σε αστικές περιοχές, όπου όμως υπήρξαν επίσης σε αρκετές περιπτώσεις αυξήσεις στα όρια, ή σε άλλες περιπτώσεις Πολιτειών οι αυξήσεις έγιναν σε ένα κομμάτι του δρόμου και έπειτα επεκτάθηκαν και σε άλλα, οπότε τέτοιες παράμετροι δεν έχουν συμπεριληφθεί. Σημειώνεται, πως η έρευνα δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στα όρια ταχύτητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών, ενώ από τότε 5 Πολιτείες έχουν ανεβάσει τα όρια πάνω από 75 μίλια (120 χιλιόμετρα) ανά ώρα, πλαισιώνοντας το Texas και τη Utah, ενώ άλλες Πολιτείες έχουν αυξήσει το όριο από τα 65 στα 70 μίλια (104,6 στα 112,6 χιλιόμετρα) ανά ώρα. 

Είναι βέβαιο πως η παραπάνω έρευνα δε μπορεί να είναι δεσμευτική για κάθε περίπτωση αύξησης ορίων ταχύτητας σε κάθε δρόμο ανά τον κόσμο. Όμως είναι επίσης βέβαιο ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη σχετική νομοθεσία, θα ήταν χρήσιμο να έχουν αυτή την παράμετρο κατά νου, αφού όπως έχουν δείξει πολλές ακόμη έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος που είναι λογικό, η πιθανότητα να συμβεί να αυξάνεται αναλόγως με την αύξηση της ταχύτητας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αγγλία: Ενέργειες για μείωση του ορίου οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Οργανώσεις ιατρικής και Οδικής Ασφάλειας στην Αγγλία, έχουν ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το κατώτατο επιτρεπτό όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ στη χώρα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Χαμηλότερα όρια ταχύτητας = Λιγότερα τροχαία ατυχήματα
Οι στατιστικές έρευνες στο Βέλγιο, καθώς και στη Γαλλία, δείχνουν πως η στρατηγική μείωσης των ορίων ταχύτητας σε αστικές και αγροτικές περιοχές, επιφέρουν σταθερή μείωση στους θανάτους από τροχαία ατ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)

S5 Box