SAFETY FIRST

... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety).


Νέα έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (IIHS) έδειξε πως η αύξηση των ορίων ταχύτητας έχει στοιχίσει 33.000 ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο το 2013, υπολογίζεται πως η αύξηση αυτή στοίχισε τη ζωή σε 1900 περισσότερα άτομα, αριθμός που ισοδυναμεί και κατά συνέπεια ακυρώνει, τη μείωση των θανάτων λόγω της σωστής λειτουργίας των εμπρός αερόσακων εκείνη τη χρονιά.

Τα όρια ταχύτητας αυξάνονται από το 1995, ενώ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80 διατηρούνταν σταθερά στα 55 μίλια ανά ώρα (88,5 χιλιόμετρα ανά ώρα). Η μείωση που έφερε στους θανάτους ο περιορισμός της ταχύτητας ήταν συμπτωματική, καθώς ο λόγος που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο το 1973, ήταν η φόβος για έλλειψη καυσίμων λόγω της Πετρελαϊκής Κρίσης και όχι η οδική ασφάλεια. Το μέτρο αυτό είχε ονομαστεί τότε "Ανώτατο Εθνικό Όριο Ταχύτητας" (National Maximum Speed Limit). Ο νόμος αυτός έγινε πιο χαλαρός το 1987, όταν η ενεργειακή αποτέλεσε παρελθόν, με το όριο να αυξάνεται στα 65 μίλια σε αγροτικές περιοχές και απαλείφθηκε εντελώς το 1995.

Οι πολέμιοι της αύξησης των ορίων ταχύτητας, υποστηρίζουν πως αυτή δεν έχει κάποιο νόημα, αφού έτσι και αλλιώς οι οδηγοί τείνουν να τα παραβιάζουν, οπότε το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να κινούνται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας σε κάθε περίπτωση. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός, ότι οι ερευνητές του Ινστιτούτου διαπίστωσαν πως οι ταχύτητες ταξιδιού αυξήθηκαν μόλις απαλείφθηκε το Εθνικό Ανώτατο Όριο Ταχύτητας, ενώ παράλληλα τα θανατηφόρα ατυχήματα επίσης αυξήθηκαν.

Η μελέτη ασχολήθηκε με την επίδραση των αυξήσεων στα όρια ταχύτητας σε 41 Αμερικανικές Πολιτείες από το 1993 έως το 2013, με επικεφαλής και συγγραφέα τον Αντιπρόεδρο του IIHS στον τομέα της έρευνας και των στατιστικών υπηρεσιών, Charles Farmer ο οποίος δήλωσε πως "παρόλο που ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων έχει μειωθεί συνολικά κατά την περίοδο της έρευνας, θα είχαν μειωθεί περαιτέρω αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις στα όρια ταχύτητας". Σε ορισμένες Πολιτείες το όριο ταχύτητας αυτή τη στιγμή φτάνει έως και τα 85 μίλια ανά ώρα (136,7 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Η έρευνα του Farmerδεν ήταν μονοσήμαντη αλλά πολυπαραμετρική, αφού ελέγχθηκαν οι θάνατοι ανά δισεκατομμύρια μίλια οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους αλλά και επαρχιακούς δρόμους, ενώ λήφθηκαν υπ' όψιν και εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τα ποσοστά θνησιμότητας, όπως η ανεργία, ο αριθμός των επίδοξων οδηγών ηλικίας 16-24 ετών καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση του ορίου ταχύτητας κατά 5%, προέκυπτε αύξηση του ποσοστού των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 4%, ενώ σε αυτοκινητόδρομους ή διαπολιτειακούς δρόμους, όπου οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες, η αύξηση αυτή έφτασε στο 8%. Συγκρίνοντας τον αριθμό θανάτων ανά έτος στις 41 Πολιτείες, με τον αριθμό των αναμενόμενων απωλειών αν τα όρια ταχύτητας είχαν παραμείνει αμετάβλητα από το 1993, ο Farmer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια 20 ετών, οι θάνατοι ήταν κατά 33.000 περισσότεροι, αριθμός που όσο μεγάλος και αν δείχνει, μάλλον είναι μικρότερος της πραγματικότητας, σύμφωνα με τον ερευνητή. Ο λόγος είναι πως στην ανάλυσή του έχει συμπεριλάβει αυξήσεις ορίων ταχύτητας σε αγροτικές και όχι σε αστικές περιοχές, όπου όμως υπήρξαν επίσης σε αρκετές περιπτώσεις αυξήσεις στα όρια, ή σε άλλες περιπτώσεις Πολιτειών οι αυξήσεις έγιναν σε ένα κομμάτι του δρόμου και έπειτα επεκτάθηκαν και σε άλλα, οπότε τέτοιες παράμετροι δεν έχουν συμπεριληφθεί. Σημειώνεται, πως η έρευνα δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στα όρια ταχύτητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών, ενώ από τότε 5 Πολιτείες έχουν ανεβάσει τα όρια πάνω από 75 μίλια (120 χιλιόμετρα) ανά ώρα, πλαισιώνοντας το Texas και τη Utah, ενώ άλλες Πολιτείες έχουν αυξήσει το όριο από τα 65 στα 70 μίλια (104,6 στα 112,6 χιλιόμετρα) ανά ώρα. 

Είναι βέβαιο πως η παραπάνω έρευνα δε μπορεί να είναι δεσμευτική για κάθε περίπτωση αύξησης ορίων ταχύτητας σε κάθε δρόμο ανά τον κόσμο. Όμως είναι επίσης βέβαιο ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη σχετική νομοθεσία, θα ήταν χρήσιμο να έχουν αυτή την παράμετρο κατά νου, αφού όπως έχουν δείξει πολλές ακόμη έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος που είναι λογικό, η πιθανότητα να συμβεί να αυξάνεται αναλόγως με την αύξηση της ταχύτητας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)

S5 Box