SAFETY FIRST

Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας ANCAP δημιούργησε ανθρώπινα ομοιώματα με γυναικείο σωματότυπο, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας συλλογής δεδομένων έπειτα από δοκιμές πρόσκρουσης.

Το «αδελφάκι» του EuroNCAP που δραστηριοποιείται σε Αυστραλία και Ασία (Australasian New Car Assessment Program – ANCAP), έχει εμπλουλίσει τον «στόλο» των ανθρώπινων ομοιωμάτων (dummies) που διαθέτει για τη διενέργεια crash test, με γυναικείους σωματότυπους.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ήταν οι φωνές αντίδρασης για το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπινων ομοιωμάτων που χρησιμοποιούνται στα crash tests, διαθέτουν ανδρικά χαρακτηριστικά, γεγονός που τα καθιστούσε αταίριαστα στα περισσότερα γυναικεία σώματα.

Ταυτόχρονα, οι στατιστικές δείχνουν ότι παρόλο που οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, καθώς είναι πιο ευάλωτες στον αυχένα, κάθονται πιο κοντά στο τιμόνι όταν οδηγούν και τα οστά τους έχουν μικρότερη πυκνότητα.

Επιπλέον, η δομή οστών, μυών και η κατανομή λίπους, σε συνδυασμό με τους διαφορετικούς μέσους όρους ύψους και βάρους, διαμορφώνουν μια σωματική συνθήκη που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, από εκείνη των ανδρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσθήκη γυναικείων ομοιωμάτων, ήρθε ως λογική συνέχεια. Το θηλυκό ομοίωμα του ANCAP έχει ύψος 1.50, βάρος 47,5 κιλών και εφοδιάζεται με 150 αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τα σημεία όπου οι γυναίκες είναι πραγματικά ευάλωτες.

Αυτή τη στιγμή, ο ANCAP διαθέτει δύο dummies γυναικείων χαρακτηριστικών, που ζυγίζουν λιγότερο από το 95% των γυναικών κατά μέσο όρο και χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας στη χρήση αερόσακων και ζωνών ασφαλείας, ανάλογα με τη θέση που κάθεται η εκάστοτε οδηγός ή επιβάτης, με βάση το σωματότυπό της.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ανάπτυξη των όντων που χρησιμοποιούνται για τα crash tests έχει περάσει από πολλά στάδια. Στις αρχές των διαδικασιών έρευνας για τα αποτελέσματα των συγκρούσεων, είχαν χρησιμοποιηθεί από εθελοντές και ανθρώπινα πτώματα, μέχρι χιμπατζήδες, αρκούδες και γουρούνια.

Για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση, κυρίως με βάση τους κανόνες ηθικής, αυτές οι διαδικασίες καταργήθηκαν έως τη δεκαετία του ’90, ενώ τα δεδομένα που είχαν ληφθεί χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό των ανθρώπινων ομοιωμάτων, τα οποία εξελίσσονται διαρκώς ως τις ημέρες μας.

Πέραν των αρσενικών και θηλυκών ομοιωμάτων, ο ANCAP διαθέτει δύο dummies παιδιών, που αντιστοιχούν σε ηλικίας 6 και 10 ετών, ενώ άλλα ομοιώματα χρησιμοποιούνται ως πεζοί, ποδηλάτες ή μοτοσικλετιστές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: ANCAP 

Περισσότερα Safety First

Crash test dummy με γυναικεία χαρακτηριστικά και η σημασία του
Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας ANCAP δημιούργησε ανθρώπινα ομοιώματα με γυναικείο σωματότυπο, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας συλλογής δεδομένων έπειτα από δοκιμές πρόσκρουσης. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Στην Πολωνία το διεθνές βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2023
Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)

S5 Box