SAFETY FIRST

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι της χώρας θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών.

Σε μια απόφαση που ήδη συζητιέται και δέχεται επικρίσεις στην Ευρώπη αλλά και εντός της χώρας, προχώρησε η κυβέρνηση της Γαλλίας, χαμηλώνοντας το κατώτατο ηλικιακό όριο για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, στα 17 έτη.

Η συγκεκριμένη κίνηση συνάντησε αρκετούς επικριτές, όπως μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (ETSC), οι οποίοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα μειώσει περαιτέρω το επίπεδο της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα.

Το βασικό επιχείρημα απέναντι σε αυτή την απόφαση, είναι πως οι νέοι (15-30 ετών) αποτελούν την πλέον «επικίνδυνη» ηλικιακή ομάδα για θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι στατιστικές δείχνουν πως στη Γαλλία χάνουν τη ζωή τους 82 άνθρωποι ηλικίας 15-30 ετών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αυτός ο αριθμός, είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες της χώρας.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επίδοση είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πίσω από τη Γαλλία βρίσκονται μόνο οι Ρουμανία, Πολωνία, Κροατία, Βουλγαρία και –αναμενόμενο- Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια επί ευρωπαϊκού εδάφους, όσο πιο νέος ξεκινά ένας οδηγός να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι δίχως τη συνοδεία ενός πιο έμπειρου ατόμου, ιδιαίτερα στις ηλικίες περί τα 18 έτη, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πλειονότητα των νέων μπορεί να οδηγεί άνευ συνοδείας πιο έμπειρου ατόμου από ηλικία 18 ετών.

Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν, η Φινλανδία όπου οι νέοι οδηγοί μπορούν να δώσουν εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών και χώρες όπως Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, όπου οι 17χρονοι επιτρέπεται να οδηγούν, κατ’ εξαίρεση, δίχως συνοδεία.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Nhi Dam

Περισσότερα Safety First

Βράβευση για τη συμβολή μας στη γνώση του κοινού για την ασφαλή οδήγηση
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» έλαβε το ειδικό βραβείο «Specialty Driving Academy of the Year» στην κατηγορία των αυτοκινητικών βραβείων του θεσμού Golden Awards. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box