SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα.

 

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ξεκίνησε την εκστρατεία "3500 Lives" με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν την αιτία για το θάνατο 3500 συνανθρώπων μας κάθε ημέρα. Σε αυτή συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Moto GP Marc Marquez, οι πρωταθλητές Formula 1 Fernando Alonso και Nico Rosberg ή ο δημοφιλής ηθοποιός Michael Fassbender.

Μέσω του μότο "Did you know?", η FIA παρουσιάζει ορισμένες άγνωστες, πλην όμως σημαντικές, στατιστικές που όλοι καλό θα ήταν να γνωρίζουμε:

 • Μείωση 5% της μέσης ταχύτητας κατά την κίνηση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 30%
 • Τα παιδικά καθίσματα μειώνουν την πιθανότητα θανάτου για τα παιδιά, έως και κατά 70%
 • Οι οδηγοί ηλικίας 15-29 ετών, πιθανώς λόγω μειωμένης εμπειρίας και τάσης προς το ρίσκο, αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στους δρόμους και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τροχαία αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου για τους νέους
 • Η χρήση ζώνης μειώνει την πιθανότητα θανάτου για οδηγούς και εμπρός επιβάτες κατά 45-50%
 • Η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τετραπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχήματος
 • Το αλκοόλ έχει παίξει ρόλο σε 1 στα 3 θανατηφόρα ατυχήματα
 • Η αυστηρή επιβολή του νόμου ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από τροχαία κατά 20%
 • Το 49% των θανάτων από τροχαία αφορά πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές
 • Οι πεζοί αποτελούν το 22% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα
 • Η χρήση κράνους με σωστό τρόπο, μειώνει τις πιθανότητες θανάτου κατά 40%
 • Οι συγκρούσεις που συνδέονται με κούραση των οδηγών, έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβούν μοιραίες
 • Προβληματική όραση σημαίνει πως 1 στους 5 οδηγούς δεν έχουν σωστή ορατότητα σε όσα διαδραματίζονται στο δρόμο κατά τη διάρκεια της οδήγησης

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Αύξηση 25% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα
Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)

S5 Box