SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα.

 

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ξεκίνησε την εκστρατεία "3500 Lives" με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν την αιτία για το θάνατο 3500 συνανθρώπων μας κάθε ημέρα. Σε αυτή συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Moto GP Marc Marquez, οι πρωταθλητές Formula 1 Fernando Alonso και Nico Rosberg ή ο δημοφιλής ηθοποιός Michael Fassbender.

Μέσω του μότο "Did you know?", η FIA παρουσιάζει ορισμένες άγνωστες, πλην όμως σημαντικές, στατιστικές που όλοι καλό θα ήταν να γνωρίζουμε:

 • Μείωση 5% της μέσης ταχύτητας κατά την κίνηση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 30%
 • Τα παιδικά καθίσματα μειώνουν την πιθανότητα θανάτου για τα παιδιά, έως και κατά 70%
 • Οι οδηγοί ηλικίας 15-29 ετών, πιθανώς λόγω μειωμένης εμπειρίας και τάσης προς το ρίσκο, αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στους δρόμους και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τροχαία αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου για τους νέους
 • Η χρήση ζώνης μειώνει την πιθανότητα θανάτου για οδηγούς και εμπρός επιβάτες κατά 45-50%
 • Η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τετραπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχήματος
 • Το αλκοόλ έχει παίξει ρόλο σε 1 στα 3 θανατηφόρα ατυχήματα
 • Η αυστηρή επιβολή του νόμου ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από τροχαία κατά 20%
 • Το 49% των θανάτων από τροχαία αφορά πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές
 • Οι πεζοί αποτελούν το 22% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα
 • Η χρήση κράνους με σωστό τρόπο, μειώνει τις πιθανότητες θανάτου κατά 40%
 • Οι συγκρούσεις που συνδέονται με κούραση των οδηγών, έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβούν μοιραίες
 • Προβληματική όραση σημαίνει πως 1 στους 5 οδηγούς δεν έχουν σωστή ορατότητα σε όσα διαδραματίζονται στο δρόμο κατά τη διάρκεια της οδήγησης

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)

S5 Box