SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα.

 

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ξεκίνησε την εκστρατεία "3500 Lives" με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν την αιτία για το θάνατο 3500 συνανθρώπων μας κάθε ημέρα. Σε αυτή συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Moto GP Marc Marquez, οι πρωταθλητές Formula 1 Fernando Alonso και Nico Rosberg ή ο δημοφιλής ηθοποιός Michael Fassbender.

Μέσω του μότο "Did you know?", η FIA παρουσιάζει ορισμένες άγνωστες, πλην όμως σημαντικές, στατιστικές που όλοι καλό θα ήταν να γνωρίζουμε:

 • Μείωση 5% της μέσης ταχύτητας κατά την κίνηση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 30%
 • Τα παιδικά καθίσματα μειώνουν την πιθανότητα θανάτου για τα παιδιά, έως και κατά 70%
 • Οι οδηγοί ηλικίας 15-29 ετών, πιθανώς λόγω μειωμένης εμπειρίας και τάσης προς το ρίσκο, αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στους δρόμους και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τροχαία αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου για τους νέους
 • Η χρήση ζώνης μειώνει την πιθανότητα θανάτου για οδηγούς και εμπρός επιβάτες κατά 45-50%
 • Η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τετραπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχήματος
 • Το αλκοόλ έχει παίξει ρόλο σε 1 στα 3 θανατηφόρα ατυχήματα
 • Η αυστηρή επιβολή του νόμου ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από τροχαία κατά 20%
 • Το 49% των θανάτων από τροχαία αφορά πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές
 • Οι πεζοί αποτελούν το 22% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα
 • Η χρήση κράνους με σωστό τρόπο, μειώνει τις πιθανότητες θανάτου κατά 40%
 • Οι συγκρούσεις που συνδέονται με κούραση των οδηγών, έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβούν μοιραίες
 • Προβληματική όραση σημαίνει πως 1 στους 5 οδηγούς δεν έχουν σωστή ορατότητα σε όσα διαδραματίζονται στο δρόμο κατά τη διάρκεια της οδήγησης

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Όταν διαβάζουμε ή στέλνουμε SMS, κινούμαστε στα τυφλά για 123 μέτρα
Η φράση του τίτλου και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία. ...(περισσότερα)

S5 Box