SAFETY FIRST

Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα για την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα), δείχνουν πως η μέση ταχύτητα εντός αστικών περιοχών έχει μειωθεί, στοιχείο θετικό για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ουαλία.

Πριν από μερικούς μήνες, η Ουαλία έγινε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε ως ανώτατο όριο κίνησης σε αστικό ιστό τα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα)  .

Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή η ενέργεια βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αφού όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουαλικής κυβέρνησης, η μέση ταχύτητα στους βασικούς δρόμους των πόλεων σε 9 περιοχές της χώρας, μειώθηκε από 28,9 μίλια/ώρα (46,5 χλμ./ώρα) σε 24,8 μίλια/ώρα (39,9 χλμ./ώρα).

Η διαφορά 4,1 μιλίων/ώρα (6,6 χλμ./ώρα) είναι σημαντική, αφού μπορεί να επιφέρει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 6%, ενώ αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, από τη στιγμή που το 97% των οδηγών φαίνεται πως συμμορφώνεται πως το νέο όριο ταχύτητας.

Προτού ληφθεί η παραπάνω απόφαση, οι στατιστικές στην Ουαλία έδειχναν πως από το 2018, το 40% των θανάτων και το 50% των τραυματισμών, συνέβαινε σε δρόμους κατοικημένων περιοχών όπου το όριο ταχύτητας ήταν 30 μίλια/ώρα, δηλαδή 50 χλμ./ώρα.


SF Wales20 02

Σημειώνεται, πως αν ένας πεζός χτυπηθεί από όχημα με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 95%, ενώ αν αυτό συμβεί με 50 χλμ./ώρα, αυτές μειώνονται στο 55%.

Σε οικονομικό επίπεδο, το κόστος αλλαγής των σημάτων ορίου ταχύτητας ήταν 33 εκατομμύρια λίρες (38,96 εκατομμύρια ευρώ), όμως η μείωση των ατυχημάτων που αναμένεται να προκύψει –γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται,- δύναται να αποφέρει συνολική εξοικονόμηση 58 εκατομμυρίων λιρών (68,49 εκατομμύρια ευρώ) όσον αφορά στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και τις νοσηλείες, σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών.

Επιπλέον, η μείωση της ταχύτητας εντός πόλεων αναμένεται να ενθαρρύνει τους κατοίκους να μετακινούνται και με άλλους τρόπους, γεγονός που θα επιφέρει μείωση της ρύπανσης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ουαλία.

«Τα τελευταία στοιχεία αποτελούν σαφή απόδειξη ότι οι μέσες ταχύτητες μειώνονται στους δρόμους της Ουαλίας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, υπεύθυνος για τις μεταφορές, Lee Waters.

«Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάθε μείωση της ταχύτητας κατά 1 μίλι/ώρα κάνει πραγματική διαφορά - οπότε αυτό είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής. Τα διεθνή στοιχεία είναι σαφή, οι χαμηλότερες ταχύτητες σώζουν ζωές - αυτό σημαίνει λιγότερες συγκρούσεις, λιγότερους θανάτους και λιγότερους σοβαρούς τραυματισμούς, μειώνοντας την καταστροφή για τα άτομα και τις οικογένειές τους και τις σημαντικές επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Cover Photo: Unsplash - Maksim Zhao

Περισσότερα Safety First

Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Πιέσεις για περισσότερα όρια ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων
Η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από πρόσφατα αιτήματα σε Ιταλία και Αυστρία. ...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)

S5 Box