SAFETY FIRST

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α.

Οι άδειοι -ως επί το πλείστον- δρόμοι, δίνουν μια λανθασμένη αίσθηση ελευθερίας, οπότε το φαινόμενο της παραβίασης των ορίων ταχύτητας μέσα στις πόλεις, γίνεται όλο και πιο συχνό. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που εξετάζεται μείωση ορίων ταχύτητας, τουλάχιστον για την περίοδο που διαρκούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας, σχεδόν το 30% των οδηγών που βρέθηκαν στο δρόμο με το όχημά τους κατά το μήνα Μάρτιο, ξεπέρασε τα όρια ταχύτητας. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 5-8%, που είναι η μέση τιμή παραβιάσεων στην προ-κορονοϊού εποχή.

Στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκε έως και διπλασιασμός της ταχύτητας κίνησης, ενώ στην πόλη του Μάντσεστερ σημειώθηκαν περισσότερες από 6000 παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας. Για αυτό, το κόμμα των Πράσινων πρότεινε το γενικό όριο ταχύτητας στη χώρα να μειωθεί προσωρινά στα 50 μίλια/ώρα (σχεδόν 80 χλμ./ώρα) και στις κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια/ώρα (σχεδόν 32 χλμ./ώρα).  Σημειώνεται, πως στο Isle of Man το όριο ταχύτητας για όλα τα οχήματα έχει περιοριστεί στα 40 μίλια/ώρα (64 χλμ./ώρα), ενώ στην πόλη των Βρυξελλών στο Βέλγιο, ορίστηκαν ως ανώτατο όριο ταχύτητας, τα 20 χλμ./ώρα.

Το φαινόμενο της παραβίασης των ορίων ταχύτητας δεν έχει υφίσταται μόνο στην Ευρώπη, αλλά παρατηρήθηκε και στις Η.Π.Α. Παρά το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει σε μείωση κίνησης κατά 90%, η μέση ταχύτητα έχει αυξηθεί κατά 75%. Επιπλέον, οι παραβάσεις των ορίων ταχύτητας στη Νέα Υόρκη κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)

S5 Box