SAFETY FIRST

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α.

Οι άδειοι -ως επί το πλείστον- δρόμοι, δίνουν μια λανθασμένη αίσθηση ελευθερίας, οπότε το φαινόμενο της παραβίασης των ορίων ταχύτητας μέσα στις πόλεις, γίνεται όλο και πιο συχνό. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που εξετάζεται μείωση ορίων ταχύτητας, τουλάχιστον για την περίοδο που διαρκούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας, σχεδόν το 30% των οδηγών που βρέθηκαν στο δρόμο με το όχημά τους κατά το μήνα Μάρτιο, ξεπέρασε τα όρια ταχύτητας. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 5-8%, που είναι η μέση τιμή παραβιάσεων στην προ-κορονοϊού εποχή.

Στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκε έως και διπλασιασμός της ταχύτητας κίνησης, ενώ στην πόλη του Μάντσεστερ σημειώθηκαν περισσότερες από 6000 παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας. Για αυτό, το κόμμα των Πράσινων πρότεινε το γενικό όριο ταχύτητας στη χώρα να μειωθεί προσωρινά στα 50 μίλια/ώρα (σχεδόν 80 χλμ./ώρα) και στις κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια/ώρα (σχεδόν 32 χλμ./ώρα).  Σημειώνεται, πως στο Isle of Man το όριο ταχύτητας για όλα τα οχήματα έχει περιοριστεί στα 40 μίλια/ώρα (64 χλμ./ώρα), ενώ στην πόλη των Βρυξελλών στο Βέλγιο, ορίστηκαν ως ανώτατο όριο ταχύτητας, τα 20 χλμ./ώρα.

Το φαινόμενο της παραβίασης των ορίων ταχύτητας δεν έχει υφίσταται μόνο στην Ευρώπη, αλλά παρατηρήθηκε και στις Η.Π.Α. Παρά το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει σε μείωση κίνησης κατά 90%, η μέση ταχύτητα έχει αυξηθεί κατά 75%. Επιπλέον, οι παραβάσεις των ορίων ταχύτητας στη Νέα Υόρκη κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)

S5 Box