SAFETY FIRST

Η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από πρόσφατα αιτήματα σε Ιταλία και Αυστρία.

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, είχαμε συνηθίσει στην υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 50 χλμ./ώρα εντός αστικών περιοχών. Μετά από έρευνες στην Ευρώπη, υποστηρίχθηκε πως η περαιτέρω μείωση του ορίου ταχύτητας κατά την κίνηση εντός πόλης, είναι απαραίτητη.

Συγκεκριμένα, στατιστικές έχουν δείξει πως αν ένας πεζός χτυπηθεί από όχημα με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 95%, ενώ αν αυτό συμβεί με 50 χλμ./ώρα, αυτές μειώνονται στο 55%.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές πόλεις σε Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Καναδά https://www.iaveris.gr/safety-first/398-isxys-30-km-paris. , η Ουαλία ως χώρα https://www.iaveris.gr/safety-first/445-wales-meiosi-oriou-taxititas-katoikimenes-perioxes και η Ελβετία που ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα https://www.iaveris.gr/safety-first/463-elvetia-meiosi-orion-tachititas-meiosi-sovaron-troxaion, έχουν προβεί σε μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών, στα 30 χλμ./ώρα.

Οι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση πληθαίνουν, καθώς σε ολοένα και περισσότερες χώρες δημιουργείται… κίνημα, υπέρ της συγκεκριμένης μείωσης. Στην Μπολόνια της Ιταλίας, η οποία έχει ήδη μειώσει τα όρια ταχύτητας εντός πόλης στα 30 χλμ./ώρα, κατατέθηκε πρόταση με την υποστήριξη των Αρχών της πόλης, μιας οργάνωσης ποδηλατών και του τοπικού Δικτύου Πανεπιστημίων Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία ζητείται η υιοθέτηση αυτού του ορίου ταχύτητας σε κάθε πόλη της Ιταλίας.

Αντίστοιχα, o Αυστριακός Οργανισμός Κινητικότητας και Μεταφορών VCÖ, συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει πέρυσι στη Γερμανία, ζήτησε τον ορισμό ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα όχι μόνο σε στενούς δρόμους εντός πόλεων της Αυστρίας, αλλά και σε φαρδύτερους, ειδικά εφόσον αυτοί βρίσκονται κοντά σε σχολεία.

Η απήχηση αυτής της πρότασης είναι μεγάλη, αφού αρχικά είχαν συμμετάσχει 742 Δήμοι της Γερμανίας, στους οποίους προστέθηκαν επιπλέον 120 Δήμοι από την Αυστρία.

Στα καθ’ ημάς, η Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης» είναι πάντοτε υπέρ της μείωσης των ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα εντός αστικού ιστού.

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα μεγέθη στα οποία αναφερόμαστε, η κίνηση ενός οχήματος με 50 χλμ./ώρα και 30 χλμ./ώρα, μεταφράζεται σε 13,8 μέτρα/δλ. και 8,3 μέτρα/δλ. αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε οπτικό ερέθισμα είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει πως ο μέσος οδηγός θα αντιδράσει, όχι θα ακινητοποιήσει το όχημά του, έχοντας διανύσει 5,5 μέτρα παραπάνω, εφόσον κινείται με 50 χλμ./ώρα, αντί για 30 χλμ./ώρα.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης λόγω των περισσότερων χιλιομέτρων, γίνεται αντιληπτό πόσο κρίσιμο μπορεί να είναι αυτό το διάστημα, ώστε να αποσοβηθούν ή έστω να μειωθούν οι συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος, που ιδιαίτερα εντός πόλης είναι πολύ εύκολο να συμβεί…

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Petr Slovacek

Περισσότερα Safety First

Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Ουαλία: Θετική εξέλιξη με την μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 20 μίλια/ώρα
Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα για την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα), δείχνουν πως η μέση ταχύτητα εντός αστικών περιοχών έχει μειωθεί, στοιχείο θετικό για την βελτίωση της Ο...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)

S5 Box