SAFETY FIRST

Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%.

Η μείωση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων στους δρόμους αποτελεί διαχρονικά, αδιαπραγμάτευτη παραίνεση στην Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης Ιαβέρης.

Διόλου τυχαία, η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί τη συχνότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κοινή τάση για μείωση των ορίων ταχύτητας. Για αυτό, ο ορισμός του ορίου ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, υιοθετείται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου.

Οι πρώτες στατιστικές, δείχνουν πως αυτή η τάση έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. Μια τέτοια στατιστική προέρχεται από τον ελβετικό κέντρο συμβουλών για την πρόληψη ατυχημάτων, Beratungsstelle für Unfallverhütung (BFU).

Αντικείμενο της μελέτης του Οργανισμού BFU, ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελβετία, επηρεάζοντας τις οδικές υποδομές.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκε η γεωγραφική βάση δεδομένων EVAMIR, που δημιουργήθηκε από την BFU το 2014 και περιλαμβάνει γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) για 2.500 μέτρα που σχετίζονται με Οδική Ασφάλεια-Οδικές Υποδομές και χωρίζονται σε 28 επιμέρους τύπους.

Στην ανακοίνωση της BFU, αναφέρεται πως επιτεύχθηκε η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας σε 7 τύπους μέτρων, από όπου προκύπτει πως υπήρξε μείωση ατυχημάτων σε εύρος ποσοστών από 11% έως 66%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένα σημεία αστικών περιοχών, από 50 χλμ./ώρα σε 30 χλμ./ώρα. Αυτή η ενέργεια, απέφερε μείωση των σοβαρών ατυχημάτων σε 600 ζώνες κυκλοφορίας, κατά μέσο όρο 38%.

«Το αποτέλεσμα αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες διάσωσης που παρέχει το όριο των 30 χλμ./ώρα. Η BFU τάσσεται συνεπώς υπέρ μιας αλλαγής παραδείγματος στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του BFU. «Το Tempo 30 πρέπει να εισαχθεί όπου το απαιτεί η ασφάλεια της κυκλοφορίας - από τους δρόμους της γειτονιάς και σε καθορισμένα τμήματα οδών με προσανατολισμό στην κυκλοφορία».

Ακόμη, η μετατροπή διασταυρώσεων σε κυκλικούς κόμβους (roundabouts), καθώς και η τοποθέτηση άσπρων και μαύρων βελών κατεύθυνσης σε στροφές, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των σοβαρών ατυχημάτων κατά 63%.

Επιπλέον, η οριοθέτηση κεντρικών γραμμών και η σήμανση ποδηλατοδρόμων είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, με μείωση τροχαίων κατά 73 έως 78% αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μείωσης των ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, γεγονός που έχει επιφέρει αυξημένες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά, αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε πρόσφατα στο Βέλγιο, η Πρόεδρος του Φλαμανδικού Forum Οδικής Ασφάλειας, Cathy Berx, ενώ και η Ουαλία προχώρησε στην εφαρμογή νέου εθνικού ορίου ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (30 χλμ./ώρα) σε περιοχές με αυξημένη κίνηση πεζών και κατοικίες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Johnson Hung

Περισσότερα Safety First

Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)

S5 Box