SAFETY FIRST

Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%.

Η μείωση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων στους δρόμους αποτελεί διαχρονικά, αδιαπραγμάτευτη παραίνεση στην Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης Ιαβέρης.

Διόλου τυχαία, η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί τη συχνότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κοινή τάση για μείωση των ορίων ταχύτητας. Για αυτό, ο ορισμός του ορίου ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, υιοθετείται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου.

Οι πρώτες στατιστικές, δείχνουν πως αυτή η τάση έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. Μια τέτοια στατιστική προέρχεται από τον ελβετικό κέντρο συμβουλών για την πρόληψη ατυχημάτων, Beratungsstelle für Unfallverhütung (BFU).

Αντικείμενο της μελέτης του Οργανισμού BFU, ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελβετία, επηρεάζοντας τις οδικές υποδομές.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκε η γεωγραφική βάση δεδομένων EVAMIR, που δημιουργήθηκε από την BFU το 2014 και περιλαμβάνει γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) για 2.500 μέτρα που σχετίζονται με Οδική Ασφάλεια-Οδικές Υποδομές και χωρίζονται σε 28 επιμέρους τύπους.

Στην ανακοίνωση της BFU, αναφέρεται πως επιτεύχθηκε η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας σε 7 τύπους μέτρων, από όπου προκύπτει πως υπήρξε μείωση ατυχημάτων σε εύρος ποσοστών από 11% έως 66%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένα σημεία αστικών περιοχών, από 50 χλμ./ώρα σε 30 χλμ./ώρα. Αυτή η ενέργεια, απέφερε μείωση των σοβαρών ατυχημάτων σε 600 ζώνες κυκλοφορίας, κατά μέσο όρο 38%.

«Το αποτέλεσμα αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες διάσωσης που παρέχει το όριο των 30 χλμ./ώρα. Η BFU τάσσεται συνεπώς υπέρ μιας αλλαγής παραδείγματος στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του BFU. «Το Tempo 30 πρέπει να εισαχθεί όπου το απαιτεί η ασφάλεια της κυκλοφορίας - από τους δρόμους της γειτονιάς και σε καθορισμένα τμήματα οδών με προσανατολισμό στην κυκλοφορία».

Ακόμη, η μετατροπή διασταυρώσεων σε κυκλικούς κόμβους (roundabouts), καθώς και η τοποθέτηση άσπρων και μαύρων βελών κατεύθυνσης σε στροφές, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των σοβαρών ατυχημάτων κατά 63%.

Επιπλέον, η οριοθέτηση κεντρικών γραμμών και η σήμανση ποδηλατοδρόμων είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, με μείωση τροχαίων κατά 73 έως 78% αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μείωσης των ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, γεγονός που έχει επιφέρει αυξημένες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά, αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε πρόσφατα στο Βέλγιο, η Πρόεδρος του Φλαμανδικού Forum Οδικής Ασφάλειας, Cathy Berx, ενώ και η Ουαλία προχώρησε στην εφαρμογή νέου εθνικού ορίου ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (30 χλμ./ώρα) σε περιοχές με αυξημένη κίνηση πεζών και κατοικίες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Johnson Hung

Περισσότερα Safety First

Στη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ελληνική έρευνα δείχνει πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)

S5 Box