SAFETY FIRST

Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%.

Η μείωση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων στους δρόμους αποτελεί διαχρονικά, αδιαπραγμάτευτη παραίνεση στην Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης Ιαβέρης.

Διόλου τυχαία, η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί τη συχνότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κοινή τάση για μείωση των ορίων ταχύτητας. Για αυτό, ο ορισμός του ορίου ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, υιοθετείται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου.

Οι πρώτες στατιστικές, δείχνουν πως αυτή η τάση έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. Μια τέτοια στατιστική προέρχεται από τον ελβετικό κέντρο συμβουλών για την πρόληψη ατυχημάτων, Beratungsstelle für Unfallverhütung (BFU).

Αντικείμενο της μελέτης του Οργανισμού BFU, ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελβετία, επηρεάζοντας τις οδικές υποδομές.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκε η γεωγραφική βάση δεδομένων EVAMIR, που δημιουργήθηκε από την BFU το 2014 και περιλαμβάνει γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) για 2.500 μέτρα που σχετίζονται με Οδική Ασφάλεια-Οδικές Υποδομές και χωρίζονται σε 28 επιμέρους τύπους.

Στην ανακοίνωση της BFU, αναφέρεται πως επιτεύχθηκε η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας σε 7 τύπους μέτρων, από όπου προκύπτει πως υπήρξε μείωση ατυχημάτων σε εύρος ποσοστών από 11% έως 66%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένα σημεία αστικών περιοχών, από 50 χλμ./ώρα σε 30 χλμ./ώρα. Αυτή η ενέργεια, απέφερε μείωση των σοβαρών ατυχημάτων σε 600 ζώνες κυκλοφορίας, κατά μέσο όρο 38%.

«Το αποτέλεσμα αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες διάσωσης που παρέχει το όριο των 30 χλμ./ώρα. Η BFU τάσσεται συνεπώς υπέρ μιας αλλαγής παραδείγματος στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του BFU. «Το Tempo 30 πρέπει να εισαχθεί όπου το απαιτεί η ασφάλεια της κυκλοφορίας - από τους δρόμους της γειτονιάς και σε καθορισμένα τμήματα οδών με προσανατολισμό στην κυκλοφορία».

Ακόμη, η μετατροπή διασταυρώσεων σε κυκλικούς κόμβους (roundabouts), καθώς και η τοποθέτηση άσπρων και μαύρων βελών κατεύθυνσης σε στροφές, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των σοβαρών ατυχημάτων κατά 63%.

Επιπλέον, η οριοθέτηση κεντρικών γραμμών και η σήμανση ποδηλατοδρόμων είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, με μείωση τροχαίων κατά 73 έως 78% αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μείωσης των ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, γεγονός που έχει επιφέρει αυξημένες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά, αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε πρόσφατα στο Βέλγιο, η Πρόεδρος του Φλαμανδικού Forum Οδικής Ασφάλειας, Cathy Berx, ενώ και η Ουαλία προχώρησε στην εφαρμογή νέου εθνικού ορίου ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (30 χλμ./ώρα) σε περιοχές με αυξημένη κίνηση πεζών και κατοικίες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Johnson Hung

Περισσότερα Safety First

Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)

S5 Box