SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξε πως οι μοτοσικλετιστές όχι μόνο παραμένουν μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες χρηστών των δρόμων, αλλά γίνονται και δέκτες άσχημων συμπεριφορών όπως το πέταγμα σκουπιδιών ή αποτσίγαρων από αυτοκίνητα.

Τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν πολύ ψηλά στη λίστα των σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων παγκοσμίως και προφανώς, στην Ευρώπη.

Παρά την ολοένα και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα, ο αριθμός των συγκρούσεων, καθώς και των νεκρών ή σοβαρά τραυματιών στους ευρωπαϊκούς δρόμους, διατηρείται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Οι χρήστες των δρόμων χωρίζονται σε στους οδηγούς τετράτροχων οχημάτων και τους αναβάτες δικύκλων ή τους πεζούς. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες χαρακτηρίζονται και ως ευπαθείς ομάδες χρηστών των δρόμων.

Δυστυχώς, οι μοτοσικλετιστές παραμένουν με διαφορά η πλέον ευπαθής ομάδα χρηστών των δρόμων. Πρόσφατα στατιστικά δεδομένα του “IAM Roadsmart”, Βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Οδικής Ασφάλειας, δείχνουν πως οι μοτοσικλετιστές έχουν 52 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, συγκριτικά με τους επιβαίνοντες σε οχήματα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι μοτοσικλετιστές γίνονται δέκτες άσχημων συμπεριφορών από τους οδηγούς, οι οποίες δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην ήδη αυξημένης επικινδυνότητας, μετακίνησή τους.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας του “IAM Roadsmart”, δείχνουν πως το 37% των μοτοσικλετιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει μάρτυρας μιας πολύ άσχημης συμπεριφοράς από πλευράς οδηγών οχημάτων, οι οποίοι πετούν σκουπίδια και αποτσίγαρα από το παράθυρο καθώς δέχονται προσπέραση από δίκυκλο.

Επίσης, το 80% των οδηγών δεν καταφέρνει να ελέγξει την κίνηση μοτοσικλετιστών κατά την έξοδο από διασταυρώσεις, διαμορφώνοντας μια ακόμη επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο τους αναβάτες.

Σε ορισμένες ακόμη ανησυχητικές συμπεριφορές, 54% των οδηγών δεν ελέγχουν τους καθρέπτες τους καθώς προσπερνούν, 28% των επιβατών οχημάτων ανοίγουν τις πόρτες μετά από παρκάρισμα χωρίς να ελέγξουν αν έρχεται κάποιο δίκυκλο και 60% των οδηγών, δε διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας από αναβάτες.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Τμήματος Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας στις απώλειες από τροχαία ατυχήματα το 2023, το 37% των θανάτων μοτοσικλετιστών συνέβη σε συγκρούσεις μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.

Η βασική αιτία στο 29% αυτών των δυστυχημάτων ήταν πως ο οδηγός ή ο αναβάτης, δεν έλεγξε σωστά τον περιβάλλοντα χώρο.

Όσον αφορά στους οδηγούς, το 35% εξ αυτών ανέφερε πως είχε δει έναν μοτοσικλετιστή να πλησιάζει τη λωρίδα του καθώς ετοιμαζόταν να προσπεράσει, ρισκάροντας μια σύγκρουση.

Ίδιο ποσοστό, ανέφερε πως κάποιος μοτοσικλετιστής τον ακολουθούσε σε πολύ κοντινή απόσταση, ενώ το 36% δήλωσε πως δέχθηκε πως ένα δίκυκλο βρέθηκε επικίνδυνα κοντά στο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια προσπέρασης.

«Το να πετάτε σκουπίδια και αποτσίγαρα σε μοτοσικλετιστές είναι σοκαριστικό και εντελώς απερίσκεπτο», δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής και Προτύπων του IAM Roadsmart, Nicholas Lyes. «Το να ενοχλείστε επειδή οι μοτοσικλετιστές μπορούν να προπορεύονται είναι στην καλύτερη περίπτωση μικροπρεπές και στη χειρότερη εντελώς επικίνδυνο.

«Εξίσου οι μοτοσικλετιστές πρέπει να οδηγούν με υπευθυνότητα, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι μοτοσικλετιστές είναι από τους πιο ευάλωτους στο δρόμο και σχεδόν πάντα θα βγουν χειρότερα σε περίπτωση σύγκρουσης.

«Οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί παραμένουν μια πραγματική ανησυχία για τους μοτοσικλετιστές, αλλά λίγη ευγένεια και πρόσθετοι έλεγχοι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ασφάλειας μερικών από τους πιο ευάλωτους στο δρόμο».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Josh Cohen

Περισσότερα Safety First

Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Βράβευση για τη συμβολή μας στη γνώση του κοινού για την ασφαλή οδήγηση
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» έλαβε το ειδικό βραβείο «Specialty Driving Academy of the Year» στην κατηγορία των αυτοκινητικών βραβείων του θεσμού Golden Awards. ...(περισσότερα)
Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Έρχονται αυστηρότερες ποινές
Σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που αναμένεται πιο αυστηρός σε επίπεδο ποινών, χρηματικών και μη. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου: Παραβάσεων συνέχεια
Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)

S5 Box