SAFETY FIRST

Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλους χρήστες των δρόμων και μειώνει τον ζωτικό χώρο πεζών και δικυκλιστών.

Η αύξηση στις διαστάσεις των αυτοκινήτων (μεγαλύτερο πλάτος κατά 2,5 εκατοστά την τελευταία πενταετία και πλέον αντίστοιχο πλάτος με λεωφορεία και φορτηγά), καθώς και η διαρκώς ανοδική πορεία στις πωλήσεις των SUV, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά, αλλά και στην καθημερινότητα της αυτοκίνησης.

Έρευνα του οργανισμού για τις μεταφορές και το περιβάλλον, T&E (Transport & Environment), έχει δείξει πως σχεδόν το 50% των νέων οχημάτων που πωλούνται στην αγορά, είναι πολύ φαρδιά για τις θέσεις Parking που υπάρχουν στις πόλεις των περισσότερων χωρών.

Αυτό επηρεάζει άμεσα δικυκλιστές και πεζούς, οι οποίοι βλέπουν το ζωτικό τους χώρο να μειώνεται συνεχώς.

Σχετικά με την αναπόφευκτη αύξηση και στο ύψος των νέων αυτοκινήτων (ιδιαίτερα των SUV), έρευνες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου VIAS κατά την περίοδο 2017-2021, έδειξαν πως μια αύξηση 10 εκατοστών στο ύψος του εμπρός μέρους, μεγεθύνει τον κίνδυνο θανατηφόρων συγκρούσεων με πεζούς και δικυκλιστές, κατά 30%.

Επιπλέον, σε περίπτωση σύγκρουσης κατά την οποία ένα όχημα έχει τουλάχιστον διπλάσιο βάρος από το άλλο, οι επιβάτες του ελαφρύτερου οχήματος έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά, σε σύγκριση με περίπτωση ατυχήματος μεταξύ δύο ισοβαρών αυτοκινήτων.

Τα παραπάνω, έχουν στρέψει την κουβέντα γύρω από τη διαφοροποίηση που επιφέρουν οι αυξημένες διαστάσεις των νέων αυτοκινήτων, στο δημόσιο χώρο κυρίως εντός των πόλεων.

Όπως δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν στα πάντα πλέον, ο πρώτος παράγοντας που εξετάζεται δεν αφορά τις ζωές καθαυτές, αλλά είναι οικονομικός.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα, με σκοπό την αύξηση του κόστους για μια θέση parking εντός της πόλης, στα οχήματα SUV.

Με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα, ο Οργανισμός Καθαρές Πόλεις (Clean Cities) διεξήγαγε δημοσκόπηση, βάσει της οποίας το 61% των κατοίκων του Παρισιού υποστηρίζει την ιδέα υιοθέτησης κόστους στάθμευσης, ανάλογα με το βάρος των οχημάτων.

Ακόμη, το 56% των κατοίκων της πόλης δεν έχει καλή γνώμη για τα οχήματα SUV, με βασικό γνώμονα το γεγονός ότι καλύπτουν υπερβολικά πολύ χώρο.

Πάντως, μόνο το 40% εξ όσων ρωτήθηκαν γνωρίζει πως τα SUV εμπλέκονται σε περισσότερες σοβαρές (44%) ή πιο συχνές (38%) συγκρούσεις εντός πόλης συγκριτικά με τα άλλα οχήματα.

Τέλος, 67% όσων ρωτήθηκαν υποστηρίζει πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να αυξήσουν την αναλογία μικρότερων οχημάτων που παράγουν.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Gabriele Rocha

Περισσότερα Safety First

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)

S5 Box