SAFETY FIRST

Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλους χρήστες των δρόμων και μειώνει τον ζωτικό χώρο πεζών και δικυκλιστών.

Η αύξηση στις διαστάσεις των αυτοκινήτων (μεγαλύτερο πλάτος κατά 2,5 εκατοστά την τελευταία πενταετία και πλέον αντίστοιχο πλάτος με λεωφορεία και φορτηγά), καθώς και η διαρκώς ανοδική πορεία στις πωλήσεις των SUV, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά, αλλά και στην καθημερινότητα της αυτοκίνησης.

Έρευνα του οργανισμού για τις μεταφορές και το περιβάλλον, T&E (Transport & Environment), έχει δείξει πως σχεδόν το 50% των νέων οχημάτων που πωλούνται στην αγορά, είναι πολύ φαρδιά για τις θέσεις Parking που υπάρχουν στις πόλεις των περισσότερων χωρών.

Αυτό επηρεάζει άμεσα δικυκλιστές και πεζούς, οι οποίοι βλέπουν το ζωτικό τους χώρο να μειώνεται συνεχώς.

Σχετικά με την αναπόφευκτη αύξηση και στο ύψος των νέων αυτοκινήτων (ιδιαίτερα των SUV), έρευνες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου VIAS κατά την περίοδο 2017-2021, έδειξαν πως μια αύξηση 10 εκατοστών στο ύψος του εμπρός μέρους, μεγεθύνει τον κίνδυνο θανατηφόρων συγκρούσεων με πεζούς και δικυκλιστές, κατά 30%.

Επιπλέον, σε περίπτωση σύγκρουσης κατά την οποία ένα όχημα έχει τουλάχιστον διπλάσιο βάρος από το άλλο, οι επιβάτες του ελαφρύτερου οχήματος έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά, σε σύγκριση με περίπτωση ατυχήματος μεταξύ δύο ισοβαρών αυτοκινήτων.

Τα παραπάνω, έχουν στρέψει την κουβέντα γύρω από τη διαφοροποίηση που επιφέρουν οι αυξημένες διαστάσεις των νέων αυτοκινήτων, στο δημόσιο χώρο κυρίως εντός των πόλεων.

Όπως δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν στα πάντα πλέον, ο πρώτος παράγοντας που εξετάζεται δεν αφορά τις ζωές καθαυτές, αλλά είναι οικονομικός.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα, με σκοπό την αύξηση του κόστους για μια θέση parking εντός της πόλης, στα οχήματα SUV.

Με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα, ο Οργανισμός Καθαρές Πόλεις (Clean Cities) διεξήγαγε δημοσκόπηση, βάσει της οποίας το 61% των κατοίκων του Παρισιού υποστηρίζει την ιδέα υιοθέτησης κόστους στάθμευσης, ανάλογα με το βάρος των οχημάτων.

Ακόμη, το 56% των κατοίκων της πόλης δεν έχει καλή γνώμη για τα οχήματα SUV, με βασικό γνώμονα το γεγονός ότι καλύπτουν υπερβολικά πολύ χώρο.

Πάντως, μόνο το 40% εξ όσων ρωτήθηκαν γνωρίζει πως τα SUV εμπλέκονται σε περισσότερες σοβαρές (44%) ή πιο συχνές (38%) συγκρούσεις εντός πόλης συγκριτικά με τα άλλα οχήματα.

Τέλος, 67% όσων ρωτήθηκαν υποστηρίζει πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να αυξήσουν την αναλογία μικρότερων οχημάτων που παράγουν.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Gabriele Rocha

Περισσότερα Safety First

Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Ουαλία: Θετική εξέλιξη με την μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 20 μίλια/ώρα
Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα για την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα), δείχνουν πως η μέση ταχύτητα εντός αστικών περιοχών έχει μειωθεί, στοιχείο θετικό για την βελτίωση της Ο...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)

S5 Box