SAFETY FIRST

Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους.

Τα τελευταία χρόνια, η Οδική Ασφάλεια έχει πάρει μια ανησυχητική στροφή, αφού τα τροχαία ατυχήματα, οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί που προκύπτουν από αυτά, έχουν αυξηθεί ακόμη και σε χώρες με σταθερά καλές επιδόσεις.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η Ολλανδία, που μπορεί να μην συγκρίνεται με την Ελλάδα, ωστόσο το 2022 παρουσίασε αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 25%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της χώρας, 737 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 155 θύματα, σε σύγκριση με το 2021 (582 νεκροί). Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της τελευταίας 15ετίας στην Ολλανδία.

Επιπλέον, τα περισσότερα θύματα δεν είναι επιβάτες αυτοκινήτων, αλλά δικυκλιστές, γεγονός που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού η χρήση μοτοσικλετών και κυρίως, ποδηλάτων, σε χώρες όπως η Ολλανδία, είναι ευρέως διαδεδομένη.

Μάλιστα, οι στατιστικές εστιάζουν στους ποδηλάτες ηλικίας άνω των 75 ετών, κατηγορία όπου παρατηρήθηκε αύξηση θανάτων κατά 60% (150 το 2022 από 94 το 2021), με τον συγκεκριμένο αριθμό να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των συνολικών θανάτων ποδηλατών, που ήταν 291.

Ως πρωταρχικές αιτίες αυτού του φαινομένου, θεωρούνται αφενός η μη χρήση κράνους ποδηλάτου και αφετέρου, η αύξηση της ταχύτητας κίνησης, καθώς ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι ποδηλάτες, προτιμούν ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση ώστε να κινούνται ταχύτερα και πιο ξεκούραστα.

Ενδεικτικό του χαμηλού αριθμού χρήσης κράνους, είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Ολλανδικού οργανισμού Οδικής Ασφάλειας SWOV, σύμφωνα με τον οποίο μόλις το 12% των ποδηλατών φορά κράνος. Αντίθετα, στη γειτονική Δανία όπου επίσης η χρήση ποδηλάτου είναι ευρέως διαδεδομένη, 57% των ποδηλατών κάνει χρήση προστατευτικού κράνους.

Με βάση τις έρευνες, οι πιθανότητες των ποδηλατών που φορούν κράνος να αποφύγουν θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση πτώσης, αυξάνονται κατά 70% και 60% αντίστοιχα, σε σύγκριση με όσους δε φορούν.

«Εξετάζοντας τα τελευταία δέκα χρόνια, τα στοιχεία για την οδική ασφάλεια δεν δείχνουν (πλέον) πτωτική τάση», δήλωσε ο διευθυντής της SWOV, Martin Damen, «Όμως, με αυτή την απότομη αύξηση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, η οδική ασφάλεια έχει ουσιαστικά γυρίσει πίσω στο χρόνο κατά 14 έως 15 χρόνια».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Fons Heijnsbroek

Περισσότερα Safety First

Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)

S5 Box