SAFETY FIRST

Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους.

Τα τελευταία χρόνια, η Οδική Ασφάλεια έχει πάρει μια ανησυχητική στροφή, αφού τα τροχαία ατυχήματα, οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί που προκύπτουν από αυτά, έχουν αυξηθεί ακόμη και σε χώρες με σταθερά καλές επιδόσεις.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η Ολλανδία, που μπορεί να μην συγκρίνεται με την Ελλάδα, ωστόσο το 2022 παρουσίασε αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 25%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της χώρας, 737 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 155 θύματα, σε σύγκριση με το 2021 (582 νεκροί). Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της τελευταίας 15ετίας στην Ολλανδία.

Επιπλέον, τα περισσότερα θύματα δεν είναι επιβάτες αυτοκινήτων, αλλά δικυκλιστές, γεγονός που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού η χρήση μοτοσικλετών και κυρίως, ποδηλάτων, σε χώρες όπως η Ολλανδία, είναι ευρέως διαδεδομένη.

Μάλιστα, οι στατιστικές εστιάζουν στους ποδηλάτες ηλικίας άνω των 75 ετών, κατηγορία όπου παρατηρήθηκε αύξηση θανάτων κατά 60% (150 το 2022 από 94 το 2021), με τον συγκεκριμένο αριθμό να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των συνολικών θανάτων ποδηλατών, που ήταν 291.

Ως πρωταρχικές αιτίες αυτού του φαινομένου, θεωρούνται αφενός η μη χρήση κράνους ποδηλάτου και αφετέρου, η αύξηση της ταχύτητας κίνησης, καθώς ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι ποδηλάτες, προτιμούν ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση ώστε να κινούνται ταχύτερα και πιο ξεκούραστα.

Ενδεικτικό του χαμηλού αριθμού χρήσης κράνους, είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Ολλανδικού οργανισμού Οδικής Ασφάλειας SWOV, σύμφωνα με τον οποίο μόλις το 12% των ποδηλατών φορά κράνος. Αντίθετα, στη γειτονική Δανία όπου επίσης η χρήση ποδηλάτου είναι ευρέως διαδεδομένη, 57% των ποδηλατών κάνει χρήση προστατευτικού κράνους.

Με βάση τις έρευνες, οι πιθανότητες των ποδηλατών που φορούν κράνος να αποφύγουν θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση πτώσης, αυξάνονται κατά 70% και 60% αντίστοιχα, σε σύγκριση με όσους δε φορούν.

«Εξετάζοντας τα τελευταία δέκα χρόνια, τα στοιχεία για την οδική ασφάλεια δεν δείχνουν (πλέον) πτωτική τάση», δήλωσε ο διευθυντής της SWOV, Martin Damen, «Όμως, με αυτή την απότομη αύξηση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, η οδική ασφάλεια έχει ουσιαστικά γυρίσει πίσω στο χρόνο κατά 14 έως 15 χρόνια».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Fons Heijnsbroek

Περισσότερα Safety First

Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)

S5 Box