SAFETY FIRST

Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους.

Τα τελευταία χρόνια, η Οδική Ασφάλεια έχει πάρει μια ανησυχητική στροφή, αφού τα τροχαία ατυχήματα, οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί που προκύπτουν από αυτά, έχουν αυξηθεί ακόμη και σε χώρες με σταθερά καλές επιδόσεις.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η Ολλανδία, που μπορεί να μην συγκρίνεται με την Ελλάδα, ωστόσο το 2022 παρουσίασε αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 25%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της χώρας, 737 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 155 θύματα, σε σύγκριση με το 2021 (582 νεκροί). Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της τελευταίας 15ετίας στην Ολλανδία.

Επιπλέον, τα περισσότερα θύματα δεν είναι επιβάτες αυτοκινήτων, αλλά δικυκλιστές, γεγονός που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού η χρήση μοτοσικλετών και κυρίως, ποδηλάτων, σε χώρες όπως η Ολλανδία, είναι ευρέως διαδεδομένη.

Μάλιστα, οι στατιστικές εστιάζουν στους ποδηλάτες ηλικίας άνω των 75 ετών, κατηγορία όπου παρατηρήθηκε αύξηση θανάτων κατά 60% (150 το 2022 από 94 το 2021), με τον συγκεκριμένο αριθμό να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των συνολικών θανάτων ποδηλατών, που ήταν 291.

Ως πρωταρχικές αιτίες αυτού του φαινομένου, θεωρούνται αφενός η μη χρήση κράνους ποδηλάτου και αφετέρου, η αύξηση της ταχύτητας κίνησης, καθώς ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι ποδηλάτες, προτιμούν ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση ώστε να κινούνται ταχύτερα και πιο ξεκούραστα.

Ενδεικτικό του χαμηλού αριθμού χρήσης κράνους, είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Ολλανδικού οργανισμού Οδικής Ασφάλειας SWOV, σύμφωνα με τον οποίο μόλις το 12% των ποδηλατών φορά κράνος. Αντίθετα, στη γειτονική Δανία όπου επίσης η χρήση ποδηλάτου είναι ευρέως διαδεδομένη, 57% των ποδηλατών κάνει χρήση προστατευτικού κράνους.

Με βάση τις έρευνες, οι πιθανότητες των ποδηλατών που φορούν κράνος να αποφύγουν θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση πτώσης, αυξάνονται κατά 70% και 60% αντίστοιχα, σε σύγκριση με όσους δε φορούν.

«Εξετάζοντας τα τελευταία δέκα χρόνια, τα στοιχεία για την οδική ασφάλεια δεν δείχνουν (πλέον) πτωτική τάση», δήλωσε ο διευθυντής της SWOV, Martin Damen, «Όμως, με αυτή την απότομη αύξηση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, η οδική ασφάλεια έχει ουσιαστικά γυρίσει πίσω στο χρόνο κατά 14 έως 15 χρόνια».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Fons Heijnsbroek

Περισσότερα Safety First

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Αύξηση 25% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα
Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)

S5 Box