SAFETY FIRST

Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές.

Η επικίνδυνη οδήγηση και η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, θα τιμωρούνται πιο αυστηρά από την 1η Ιουλίου. Η πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα (Ν 4619/2019 -ΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) από τη Βουλή των Ελλήνων, θα επηρεάσει και τον τομέα της οδήγησης.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, στόχος των μέτρων είναι μεταξύ άλλων, να προτρέψουν τους πολίτες να λάβουν πιο σοβαρά ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η οδική συμπεριφορά. Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος θα έχει ισχύ με τη νέα του μορφή από την 1η Ιουλίου, αντικαθιστά εκείνη που ίσχυσε το 1951.

Στο Άρθρο 290Α του Κεφαλαίου 14, ορίζονται τα παραπτώματα και οι αντίστοιχες ποινές, τα οποία παρατίθενται αναλυτικά παρακάτω.

Παραπτώματα κατά την κίνηση σε δρόμου ή πλατείες

- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών

- Οδήγηση υπό σωματική ή πνευματική εξάντληση

- Οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες

- Οδήγηση τεχνικά ανασφαλούς οχήματος, ή οχήματος που είναι φορτωμένο με ανασφαλή τρόπο

- Επικίνδυνοι ελιγμοί ή αυτοσχέδιοι αγώνες στους δρόμους

Προβλεπόμενες ποινές:

- Φυλάκιση έως 3 χρόνια ή χρηματική ποινή, αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα

- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο

- Κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών, σωματική ή πνευματική εξάντληση, η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις

- Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση κίνησης σε αντίθετη λωρίδα, πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, ή με τεχνικά ανασφαλές ή ανασφαλώς φορτωμένο όχημα, προκλήθηκε ο θάνατος άλλου ατόμου

- Ταυτόχρονα, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Αν υπάρξει επικίνδυνη οδήγηση από αμέλεια, ενώ από αυτή την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, προβλέπεται φυλάκιση διάρκειας έως δύο ετών ή χρηματική ποινή.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)

S5 Box