SAFETY FIRST

Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές.

Η επικίνδυνη οδήγηση και η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, θα τιμωρούνται πιο αυστηρά από την 1η Ιουλίου. Η πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα (Ν 4619/2019 -ΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) από τη Βουλή των Ελλήνων, θα επηρεάσει και τον τομέα της οδήγησης.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, στόχος των μέτρων είναι μεταξύ άλλων, να προτρέψουν τους πολίτες να λάβουν πιο σοβαρά ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η οδική συμπεριφορά. Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος θα έχει ισχύ με τη νέα του μορφή από την 1η Ιουλίου, αντικαθιστά εκείνη που ίσχυσε το 1951.

Στο Άρθρο 290Α του Κεφαλαίου 14, ορίζονται τα παραπτώματα και οι αντίστοιχες ποινές, τα οποία παρατίθενται αναλυτικά παρακάτω.

Παραπτώματα κατά την κίνηση σε δρόμου ή πλατείες

- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών

- Οδήγηση υπό σωματική ή πνευματική εξάντληση

- Οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες

- Οδήγηση τεχνικά ανασφαλούς οχήματος, ή οχήματος που είναι φορτωμένο με ανασφαλή τρόπο

- Επικίνδυνοι ελιγμοί ή αυτοσχέδιοι αγώνες στους δρόμους

Προβλεπόμενες ποινές:

- Φυλάκιση έως 3 χρόνια ή χρηματική ποινή, αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα

- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο

- Κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών, σωματική ή πνευματική εξάντληση, η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις

- Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση κίνησης σε αντίθετη λωρίδα, πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, ή με τεχνικά ανασφαλές ή ανασφαλώς φορτωμένο όχημα, προκλήθηκε ο θάνατος άλλου ατόμου

- Ταυτόχρονα, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Αν υπάρξει επικίνδυνη οδήγηση από αμέλεια, ενώ από αυτή την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, προβλέπεται φυλάκιση διάρκειας έως δύο ετών ή χρηματική ποινή.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)

S5 Box