SAFETY FIRST

Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές.

Η επικίνδυνη οδήγηση και η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, θα τιμωρούνται πιο αυστηρά από την 1η Ιουλίου. Η πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα (Ν 4619/2019 -ΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) από τη Βουλή των Ελλήνων, θα επηρεάσει και τον τομέα της οδήγησης.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, στόχος των μέτρων είναι μεταξύ άλλων, να προτρέψουν τους πολίτες να λάβουν πιο σοβαρά ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η οδική συμπεριφορά. Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος θα έχει ισχύ με τη νέα του μορφή από την 1η Ιουλίου, αντικαθιστά εκείνη που ίσχυσε το 1951.

Στο Άρθρο 290Α του Κεφαλαίου 14, ορίζονται τα παραπτώματα και οι αντίστοιχες ποινές, τα οποία παρατίθενται αναλυτικά παρακάτω.

Παραπτώματα κατά την κίνηση σε δρόμου ή πλατείες

- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών

- Οδήγηση υπό σωματική ή πνευματική εξάντληση

- Οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες

- Οδήγηση τεχνικά ανασφαλούς οχήματος, ή οχήματος που είναι φορτωμένο με ανασφαλή τρόπο

- Επικίνδυνοι ελιγμοί ή αυτοσχέδιοι αγώνες στους δρόμους

Προβλεπόμενες ποινές:

- Φυλάκιση έως 3 χρόνια ή χρηματική ποινή, αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα

- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο

- Κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών, σωματική ή πνευματική εξάντληση, η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις

- Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση κίνησης σε αντίθετη λωρίδα, πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, ή με τεχνικά ανασφαλές ή ανασφαλώς φορτωμένο όχημα, προκλήθηκε ο θάνατος άλλου ατόμου

- Ταυτόχρονα, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Αν υπάρξει επικίνδυνη οδήγηση από αμέλεια, ενώ από αυτή την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, προβλέπεται φυλάκιση διάρκειας έως δύο ετών ή χρηματική ποινή.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)

S5 Box