SAFETY FIRST

Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς.

Οι κατασκευαστές ελαστικών χρησιμοποιούν τεχνολογία τελευταίας γενιάς, ώστε να πετύχουν καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη αξιοπιστία, για τα προϊόντα τους. Για αυτό, οι πιθανότητες διάτρησης ενός ελαστικού είναι πια σαφώς λιγότερες, ειδικά εφόσον ο οδηγός ακολουθεί τη σωστή διαδικασία συντήρησης των ελαστικών του οχήματος.

Τι συμβαίνει, όμως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί διάτρηση του ελαστικού; Η Michelin, με τη διεθνή τεχνογνωσία που κατέχει στον τομέα, μας διαφωτίζει με μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές.

Τι πρέπει να κάνουμε αν το κλατάρισμα συμβεί ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση; Τότε, ο οδηγός πρέπει να έχει την ψυχραιμία και να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιβατών αρχικά, και τη σωστή αντικατάσταση του ελαστικού στη συνέχεια.

H διαδικασία της αντικατάστασης ελαστικού στο δρόμο περιλαμβάνει δύο σημαντικά στάδια. Το πρώτο αφορά τις ενέργειες ώστε τα πάντα να γίνουν με ασφάλεια και το δεύτερο, την αλλαγή καθαυτή.

Η Michelin, προτείνει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με ορισμένα απλά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά βήματα

Στάδιο 1ο: Ενέργειες για την ασφαλή αντικατάσταση του ελαστικού

1. Μόλις γίνει αντιληπτό το κλατάρισμα ή διάτρηση, ο οδηγός πρέπει να σταματήσει το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο εκτός δρόμου και να φροντίσει ώστε οι επιβάτες να κατέβουν από το όχημα και να σταθούν σε, επίσης, ασφαλές σημείο

2. Αμέσως μετά, να σβήσει τη μηχανή και να ανάψει τα αλάρμ του αυτοκινήτου

3. Έπειτα, όποιος πραγματοποιήσει την αλλαγή πρέπει να φορέσει το ανοιχτόχρωμο (κίτρινο ή πορτοκαλί) γιλέκο, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να τον δουν από μακριά ανεξάρτητα από τις συνθήκες, αφού για παράδειγμα σε περίπτωση ομίχλης, η ορατότητα περιορίζεται σημαντικά

4. Μετά από αυτό, πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω και να τοποθετήσει το προειδοποιητικό τρίγωνο στο πλάι -αλλά σε ορατό σημείο,- σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, ώστε να ειδοποιεί τους διερχόμενους οδηγούς ότι σύντομα θα συναντήσουν σταθμευμένο όχημα

Στάδιο 2ο: Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο

1. Ένα ζευγάρι χοντρά γάντια θα είναι χρήσιμο, ιδιαίτερα αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή

2. Το πορτ παγκάζ στρώνεται με μια σακούλα σκουπιδιών, για την περίπτωση που το κλαταρισμένο ελαστικό είναι λασπωμένο

3. Ο γρύλλος πρέπει να τοποθετηθεί σε σκληρό σημείο (άσφαλτος ή σκληρό χώμα), ώστε να μην βουλιάξει όταν πιεστεί από το βάρος του οχήματος

4. Αφού σηκωθεί το αυτοκίνητο με το γρύλλο, ξεκινά η διαδικασία αντικατάστασης του ελαστικού

5. Για το ξεβίδωμα των παξιμαδιών του τροχού θα είναι χρήσιμο, αν υπάρχει η δυνατότητα, αυτά να γρασαριστούν ώστε η αφαίρεση να γίνει πιο εύκολα.

6. Αφού αφαιρεθεί ο τροχός, πρέπει αντ' αυτού να τοποθετηθεί με προσοχή, σε ευθεία, ο τροχός αντικατάστασης (ρεζέρβα)

7. Για να εφαρμοστεί σωστή ροπή στρέψης, τα παξιμάδια του τροχού θα ήταν καλό να βιδωθούν με ειδικό κλειδί ή σταυρό

Μετά τα παραπάνω, η αλλαγή ελαστικού στο δρόμο θα έχει ολοκληρωθεί και, μόλις κατέβει το αυτοκίνητο από το γρύλλο, τα πάντα θα είναι έτοιμα για επανεκκίνηση. Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία ή το προειδοποιητικό τρίγωνο στο πορτ παγκάζ, το αυτοκίνητο θα μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου.

Επειδή είναι πιθανό ο νέος τροχός να μην έχει την κατάλληλη πίεση αέρα, είναι χρήσιμο ακόμη και μετά την αλλαγή, η οδήγηση να είναι προσεκτική και με την πρώτη ευκαιρία, ο οδηγός να κατευθυνθεί σε ένα συνεργείο για μια σειρά από ελέγχους. Μεταξύ αυτών εντάσσεται, πέραν της κατάλληλης πίεσης των ελαστικών και ο έλεγχος για σωστή τοποθέτηση των παξιμαδιών του τροχού, καθώς αν αυτά δεν έχουν βιδωθεί καλά, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στα φρένα, ή ακόμη και στο σύστημα μονταρίσματος. 

Σε περίπτωση που ο εφεδρικός τροχός (ρεζέρβα) είναι προσωρινής χρήσης (στενός), θα πρέπει να τηρούνται οι περιορισμοί ταχύτητας που αναγράφονται πάνω στον τροχό, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επίσκεψη στο συνεργείο πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να αντικατασταθεί η προσωρινή ρεζέρβα με επισκευασμένο ή νέο ελαστικό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αλλαγή ελαστικού στο δρόμο δεν είναι μια απλή υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα υπευθυνότητα, για τη μέγιστη ασφάλεια όλων.

Περισσότερα Safety First

Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)

S5 Box