SAFETY FIRST

Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς.

Οι κατασκευαστές ελαστικών χρησιμοποιούν τεχνολογία τελευταίας γενιάς, ώστε να πετύχουν καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη αξιοπιστία, για τα προϊόντα τους. Για αυτό, οι πιθανότητες διάτρησης ενός ελαστικού είναι πια σαφώς λιγότερες, ειδικά εφόσον ο οδηγός ακολουθεί τη σωστή διαδικασία συντήρησης των ελαστικών του οχήματος.

Τι συμβαίνει, όμως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί διάτρηση του ελαστικού; Η Michelin, με τη διεθνή τεχνογνωσία που κατέχει στον τομέα, μας διαφωτίζει με μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές.

Τι πρέπει να κάνουμε αν το κλατάρισμα συμβεί ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση; Τότε, ο οδηγός πρέπει να έχει την ψυχραιμία και να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιβατών αρχικά, και τη σωστή αντικατάσταση του ελαστικού στη συνέχεια.

H διαδικασία της αντικατάστασης ελαστικού στο δρόμο περιλαμβάνει δύο σημαντικά στάδια. Το πρώτο αφορά τις ενέργειες ώστε τα πάντα να γίνουν με ασφάλεια και το δεύτερο, την αλλαγή καθαυτή.

Η Michelin, προτείνει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με ορισμένα απλά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά βήματα

Στάδιο 1ο: Ενέργειες για την ασφαλή αντικατάσταση του ελαστικού

1. Μόλις γίνει αντιληπτό το κλατάρισμα ή διάτρηση, ο οδηγός πρέπει να σταματήσει το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο εκτός δρόμου και να φροντίσει ώστε οι επιβάτες να κατέβουν από το όχημα και να σταθούν σε, επίσης, ασφαλές σημείο

2. Αμέσως μετά, να σβήσει τη μηχανή και να ανάψει τα αλάρμ του αυτοκινήτου

3. Έπειτα, όποιος πραγματοποιήσει την αλλαγή πρέπει να φορέσει το ανοιχτόχρωμο (κίτρινο ή πορτοκαλί) γιλέκο, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να τον δουν από μακριά ανεξάρτητα από τις συνθήκες, αφού για παράδειγμα σε περίπτωση ομίχλης, η ορατότητα περιορίζεται σημαντικά

4. Μετά από αυτό, πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω και να τοποθετήσει το προειδοποιητικό τρίγωνο στο πλάι -αλλά σε ορατό σημείο,- σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, ώστε να ειδοποιεί τους διερχόμενους οδηγούς ότι σύντομα θα συναντήσουν σταθμευμένο όχημα

Στάδιο 2ο: Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο

1. Ένα ζευγάρι χοντρά γάντια θα είναι χρήσιμο, ιδιαίτερα αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή

2. Το πορτ παγκάζ στρώνεται με μια σακούλα σκουπιδιών, για την περίπτωση που το κλαταρισμένο ελαστικό είναι λασπωμένο

3. Ο γρύλλος πρέπει να τοποθετηθεί σε σκληρό σημείο (άσφαλτος ή σκληρό χώμα), ώστε να μην βουλιάξει όταν πιεστεί από το βάρος του οχήματος

4. Αφού σηκωθεί το αυτοκίνητο με το γρύλλο, ξεκινά η διαδικασία αντικατάστασης του ελαστικού

5. Για το ξεβίδωμα των παξιμαδιών του τροχού θα είναι χρήσιμο, αν υπάρχει η δυνατότητα, αυτά να γρασαριστούν ώστε η αφαίρεση να γίνει πιο εύκολα.

6. Αφού αφαιρεθεί ο τροχός, πρέπει αντ' αυτού να τοποθετηθεί με προσοχή, σε ευθεία, ο τροχός αντικατάστασης (ρεζέρβα)

7. Για να εφαρμοστεί σωστή ροπή στρέψης, τα παξιμάδια του τροχού θα ήταν καλό να βιδωθούν με ειδικό κλειδί ή σταυρό

Μετά τα παραπάνω, η αλλαγή ελαστικού στο δρόμο θα έχει ολοκληρωθεί και, μόλις κατέβει το αυτοκίνητο από το γρύλλο, τα πάντα θα είναι έτοιμα για επανεκκίνηση. Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία ή το προειδοποιητικό τρίγωνο στο πορτ παγκάζ, το αυτοκίνητο θα μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου.

Επειδή είναι πιθανό ο νέος τροχός να μην έχει την κατάλληλη πίεση αέρα, είναι χρήσιμο ακόμη και μετά την αλλαγή, η οδήγηση να είναι προσεκτική και με την πρώτη ευκαιρία, ο οδηγός να κατευθυνθεί σε ένα συνεργείο για μια σειρά από ελέγχους. Μεταξύ αυτών εντάσσεται, πέραν της κατάλληλης πίεσης των ελαστικών και ο έλεγχος για σωστή τοποθέτηση των παξιμαδιών του τροχού, καθώς αν αυτά δεν έχουν βιδωθεί καλά, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στα φρένα, ή ακόμη και στο σύστημα μονταρίσματος. 

Σε περίπτωση που ο εφεδρικός τροχός (ρεζέρβα) είναι προσωρινής χρήσης (στενός), θα πρέπει να τηρούνται οι περιορισμοί ταχύτητας που αναγράφονται πάνω στον τροχό, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επίσκεψη στο συνεργείο πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να αντικατασταθεί η προσωρινή ρεζέρβα με επισκευασμένο ή νέο ελαστικό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αλλαγή ελαστικού στο δρόμο δεν είναι μια απλή υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα υπευθυνότητα, για τη μέγιστη ασφάλεια όλων.

Περισσότερα Safety First

Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)

S5 Box