SAFETY FIRST

Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμανία τα τελευταία 16 χρόνια.

 

Το MobileKids 2017 είναι ένας σχολικός διαγωνισμός που διενεργήθηκε σε 46 γερμανικά σχολεία από την Daimler, με στόχο οι μαθητές ηλικίας 6 έως 10 ετών να αναπτύξουν δημιουργικούς τρόπους μάθησης, αναφορικά με την ασφαλέστερη διαδρομή από και προς το σχολείο. Οι εργασίες που παρουσίασαν οι 46 τάξεις εντάσσονταν σε 4 επιμέρους κατηγορίες: Δημιουργικό Εργαστήριο, Σχεδιασμός Σχολικής Διαδρομής, Κυκλοφοριακή Γνώση και Ποδηλατική Ασφάλεια. Όπως ανακοίνωσε η Daimler, οι νικητές των κατηγοριών προέρχονταν από τη Βαυαρία, τη Σαξονία και την Θουριγγία. Στο πλαίσιο του MobileKids εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού, πραγματοποιούνται και άλλες ενέργειες όπως η επιβράβευση σχολείων για τις προσπάθειές τους αναφορικά με την οδική ασφάλεια, καθώς και η δωρεάν διάθεση υλικών αναφορικά με την συνολική επιμόρφωση στον τομέα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις ενέργειες που έκαναν οι νικητές της κάθε κατηγορίας:

  • Βραβείο Δημιουργικού Εργαστηρίου: Το δημοτικό από το Veitshöchheim που κέρδισε το βραβείο, παρουσίασε μια ταινία με τίτλο "Emergency Landing on Earth" όπου εξωγήινοι, τους οποίους κατασκεύασαν τα παιδιά από πλαστελίνη, προσγειώνονται εκτάκτως στη Γη για αναζήτηση καυσίμων. Έτσι, ως πεζοί πια, βρίσκονται στη Γη και έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της κίνησης στους δρόμους.
  • Βραβείο για τον Σχεδιασμό Σχολικής Διαδρομής: Οι μαθητές ενός Δημοτικού από το Μόναχο οπτικοποίησαν τις παρατηρήσεις τους σε έναν "Οδικό Χάρτη για τον δρόμο προς το σχολείο" και τις παρουσίασαν στους γονείς, τονίζοντας ορισμένα σημεία κινδύνου.
  • Βραβείο Κυκλοφοριακής Γνώσης: οι μαθητές στο Ευαγγελικό Δημοτικό του Frankenthal, ηλικίας 6-7 ετών, απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο του MobileKids και μάλιστα το επεξεργάστηκαν περαιτέρω, εστιάζοντας στα σήματα, τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας αλλά και στη μεγάλη προσοχή με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους χρήστες των δρόμων.
  • Βραβείο ποδηλατικής ασφάλειας: Δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού Erich Kästner στη Gera, έλαβαν μέρος σε ένα τετραήμερο σεμινάριο σχετικά με την ποδηλασία, προκειμένου να περάσουν από εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τον τρόπο αντιμετώπισης δυσκολιών στην κίνηση, αλλά και την αποφυγή εμποδίων.

Οι τάξεις που κατέκτησαν τα βραβεία, κέρδισαν ένα σεμινάριο σχετικά με τα σχολικά λεωφορεία, με απώτερο στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στο πώς να συμπεριφέρονται από και προς το σχολείο, στις στάσεις λεωφορείων αλλά και εντός των σχολικών. Ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί το 2018.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της τελευταίας πλήρους εβδομάδας του Ιουλίου
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τροχαίων παραβάσεων που σημειώθηκαν στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 23-29 Ιουλίου – Διαβάστε την «κατάταξη» ανά είδος και ανά περιο...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)

S5 Box