SAFETY FIRST

Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμανία τα τελευταία 16 χρόνια.

 

Το MobileKids 2017 είναι ένας σχολικός διαγωνισμός που διενεργήθηκε σε 46 γερμανικά σχολεία από την Daimler, με στόχο οι μαθητές ηλικίας 6 έως 10 ετών να αναπτύξουν δημιουργικούς τρόπους μάθησης, αναφορικά με την ασφαλέστερη διαδρομή από και προς το σχολείο. Οι εργασίες που παρουσίασαν οι 46 τάξεις εντάσσονταν σε 4 επιμέρους κατηγορίες: Δημιουργικό Εργαστήριο, Σχεδιασμός Σχολικής Διαδρομής, Κυκλοφοριακή Γνώση και Ποδηλατική Ασφάλεια. Όπως ανακοίνωσε η Daimler, οι νικητές των κατηγοριών προέρχονταν από τη Βαυαρία, τη Σαξονία και την Θουριγγία. Στο πλαίσιο του MobileKids εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού, πραγματοποιούνται και άλλες ενέργειες όπως η επιβράβευση σχολείων για τις προσπάθειές τους αναφορικά με την οδική ασφάλεια, καθώς και η δωρεάν διάθεση υλικών αναφορικά με την συνολική επιμόρφωση στον τομέα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις ενέργειες που έκαναν οι νικητές της κάθε κατηγορίας:

  • Βραβείο Δημιουργικού Εργαστηρίου: Το δημοτικό από το Veitshöchheim που κέρδισε το βραβείο, παρουσίασε μια ταινία με τίτλο "Emergency Landing on Earth" όπου εξωγήινοι, τους οποίους κατασκεύασαν τα παιδιά από πλαστελίνη, προσγειώνονται εκτάκτως στη Γη για αναζήτηση καυσίμων. Έτσι, ως πεζοί πια, βρίσκονται στη Γη και έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της κίνησης στους δρόμους.
  • Βραβείο για τον Σχεδιασμό Σχολικής Διαδρομής: Οι μαθητές ενός Δημοτικού από το Μόναχο οπτικοποίησαν τις παρατηρήσεις τους σε έναν "Οδικό Χάρτη για τον δρόμο προς το σχολείο" και τις παρουσίασαν στους γονείς, τονίζοντας ορισμένα σημεία κινδύνου.
  • Βραβείο Κυκλοφοριακής Γνώσης: οι μαθητές στο Ευαγγελικό Δημοτικό του Frankenthal, ηλικίας 6-7 ετών, απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο του MobileKids και μάλιστα το επεξεργάστηκαν περαιτέρω, εστιάζοντας στα σήματα, τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας αλλά και στη μεγάλη προσοχή με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους χρήστες των δρόμων.
  • Βραβείο ποδηλατικής ασφάλειας: Δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού Erich Kästner στη Gera, έλαβαν μέρος σε ένα τετραήμερο σεμινάριο σχετικά με την ποδηλασία, προκειμένου να περάσουν από εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τον τρόπο αντιμετώπισης δυσκολιών στην κίνηση, αλλά και την αποφυγή εμποδίων.

Οι τάξεις που κατέκτησαν τα βραβεία, κέρδισαν ένα σεμινάριο σχετικά με τα σχολικά λεωφορεία, με απώτερο στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στο πώς να συμπεριφέρονται από και προς το σχολείο, στις στάσεις λεωφορείων αλλά και εντός των σχολικών. Ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί το 2018.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)

S5 Box