SAFETY FIRST

 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016.

 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων, ένα ποσοστό της τάξης του 40% των θανάτων, προέρχεται από συγκρούσεις που σχετίζονται με την εργασία των ανθρώπων. Όπως αναφέρει το ETSC, η βελτίωση της συλλογής δεδομένων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αφού οι περισσότερες αστυνομικές διευθύνσεις που ερευνούν τα ατυχήματα, δεν σημειώνουν το λόγο για τον οποίο βρισκόταν ο οδηγός στο δρόμο (π.χ. για δουλειά, βόλτα, ψώνια κλπ.). Επειδή δεν υπάρχει κάποιος ορισμός των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία, είναι πολύ δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. Επίσης, είναι σημαντικό σύμφωνα με το ETSC, οι κυβερνήσεις και δημόσιες αρχές να δίνουν το παράδειγμα στους επιχειρηματίες, προσφέροντας στους υπαλλήλους δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα οδικής ασφάλειας.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε: "Αν και υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων ή μικρών οργανισμών στην Ευρώπη που έχουν πάρει σοβαρά το θέμα της οδικής ασφάλειας, υπάρχουν χιλιάδες ακόμη που κάνουν τα στραβά μάτια στο ρίσκο που υπόκεινται οι εργαζόμενοί τους κάθε ημέρα. Πολλές εταιρίες βλέπουν επίσης λανθασμένα τη διαχείριση του συγκεκριμένου ρίσκου ως εμπόδιο, αντί για ευκαιρία. Όμως μειώνοντας το ρίσκο των οδηγών κατά τη διάρκεια της δουλειάς, αυτό μπορεί να μειώσει το ασφαλιστικό κόστος, να οδηγήσει σε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να προωθήσει την εικόνα της εταιρείας και φυσικά, να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές. Αν και οι εργοδότες πρέπει να κάνουν περισσότερα, το ETSC δείχνει μέσω της αναφοράς του πως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν και αυτές με τη σειρά τους, όσο περισσότερο μπορούν".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 10-16 Σεπτεμβρίου
H επιστροφή των Αθηναίων στην καθημερινότητα, έφερε ξανά την Αττική στην κορυφή των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφηκαν στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)

S5 Box