SAFETY FIRST

Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε.

SafetyFirst Troxaia2017 Pathontes

Για ακόμη μια χρονιά, οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας, καθώς ο χαμός συνανθρώπων μας στην άσφαλτο συνεχίζεται. Στην ελληνική επικράτεια καταγράφηκαν 679 τροχαία ατυχήματα, στα οποία είχαμε 730 νεκρούς. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, αν σκεφτούμε πως αντιστοιχεί περίπου στον πληθυσμό ενός νησιού όπως η Φολέγανδρος και φυσικά, πρόκειται για τους καταγεγραμμένους νεκρούς την ώρα του ατυχήματος και όχι για όσους έχασαν τη ζωή τους τη στιγμή που μεταφέρθηκαν σε κάποιο νοσοκομείο.

SafetyFirst Troxaia2017 Accidents

Πάντως, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές παρατηρείται μείωση, αφού μεταξύ 2014 και 2016 έχασαν τη ζωή τους 798, 796 και 804 συνάνθρωποί μας. Φυσικά, αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού καθώς στόχος για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα πρέπει να είναι ο μηδενισμός τους.

SafetyFirst Troxaia2017 Aitia

Ορισμένα από τα κυριότερα στατιστικά της χρονιάς παρουσιάζονται παρακάτω:

• Από τους 730 νεκρούς, οι 516 (ποσοστό 70,7%) ήταν οδηγοί των οχημάτων, ενώ 95 (ποσοστό 13%) ήταν επιβάτες και 119 (ποσοστό 16,3%) ήταν πεζοί

• Από τα οχήματα που ενεπλάκησαν στα 679 θανατηφόρα τροχαία, τα 333 (ποσοστό 49%) ήταν αυτοκίνητα Ι.Χ. και τα 243 (ποσοστό 35,8%) ήταν δίκυκλα

• Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα αφορούσαν σύγκρουση (262, ποσοστό 38,6%) και εκτροπή από το δρόμο (230, ποσοστό 33,9%)

• 259 από τους 730 νεκρούς (ποσοστό 35,5%) ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ με κοντινά ποσοστά μεταξύ τους ακολουθούσαν οι ηλικιακές κατηγορίες 18-25, 26-35, 36-45 και 46-55 ετών

• Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα καταγράφηκαν είτε στο Λοιπό Οδικό Δίκτυο (250, ποσοστό 36,8%) είτε σε κατοικημένες περιοχές (211, ποσοστό 31,1%)

• 153 από τα 679 θανατηφόρα τροχαία (ποσοστό 22,5%) έλαβαν χώρα από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί, ενώ 147 θανατηφόρα ατυχήματα (ποσοστό 21,6%) συνέβησαν μεταξύ 17:00-21:00 και 137 θανατηφόρα (ποσοστό 20,2%) μεταξύ 13:00-17:00

SafetyFirst Troxaia2017 Eidos

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Δείτε τον πίνακα ατυχημάτων που δημοσιεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία σε μορφή pdf, εδώ

 

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

Περισσότερα Safety First

Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)

S5 Box