SAFETY FIRST

Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για ένα από τα πρώτα συστήματα που παρουσιάστηκαν και αφορά την υποβοήθηση του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, δηλαδή εντάσσονται στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

Το ABS (Anti-lock Braking System) είναι σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, δηλαδή σύστημα που επενεργεί κατά τη διάρκεια απότομου φρεναρίσματος στο αυτοκίνητο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι κινητήριοι τροχοί να μην μπλοκάρουν και κατά συνέπεια, το όχημα να διατηρεί την κατευθυντικότητά του. Παράλληλα, εκτός από τη δυνατότητα που παρέχει στον οδηγό, εφόσον το χρησιμοποιεί σωστά, να διατηρήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου ακόμη και κατά τη διάρκεια απότομου φρεναρίσματος, προσφέρει τη δυνατότητα μείωσης των αποστάσεων φρεναρίσματος, αφού το αυτοκίνητο μειώνει την ταχύτητά του ακαριαία μόλις το φρένο πατηθεί με δύναμη.

Το συγκεκριμένο σύστημα, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1929 στη βιομηχανία αεροπλάνων, από τον Γάλλο εφευρέτη Gabriel Voisin. Η αεροπορική τεχνολογία, σχετίζεται ανέκαθεν με την τεχνολογία που αναπτύσσεται στην αυτοκινητοβιομηχανία αφού συνήθως, πολλά από τα συστήματα που έρχονται στα αυτοκίνητα, έχουν πρώτα εξελιχθεί στα αεροπλάνα. Το ABS πέρασε στα αυτοκίνητα κατά τη δεκαετία του 1970, αφού το 1971 η Chrysler παρουσίασε το Imperial με ABS σε όλους τους τροχούς στην αμερικανική αγορά, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία που εισήγαγε το ABS στην Ευρώπη ήταν η Mercedes, το 1978.

Ουσιαστικά, το ABS που πια είναι υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα, υπήρξε ο πρόδρομος όλων των τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων με τα οποία εφοδιάζονται τα αυτοκίνητα σήμερα, αφού με βάση αυτό προχώρησε η εξέλιξή τους στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Το "αστείο" της υπόθεσης, που φυσικά δεν είναι καθόλου αστείο είναι πως, παρά τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν και παραπάνω, το ABS έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Αν οι οδηγοί δεν κατανοήσουν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο καθώς η παρουσία του, ειδικά κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, δημιουργούσε έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις ατυχήματα, επειδή ο οδηγός θεώρησε πως το ABS θα λύσει εντελώς μόνο του το πρόβλημα, δίχως κατάλληλο χειρισμό από εκείνον.

Μια ακόμη απόδειξη πως η άγνοια είναι η πιο σημαντική αιτία των ατυχημάτων, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αποδειχθεί ότι η πλειοψηφία τους, οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ευρώπη: Ανεπαρκής στατιστική αποτίμηση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα
H διαδικασία καταμέτρησης και αποτίμησης των σοβαρών τραυματισμών στους Ευρωπαϊκούς δρόμους δεν είναι επαρκής, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στη Θεσσαλονίκη
Η Coral Shell Licensee και η Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης» διοργανώνουν από κοινού ένα δωρεάν σεμινάριο οδικής συμπεριφοράς με ομιλητή τον Κωνσταντίνο «Ιαβέρη» Μαρκουΐζο, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου...(περισσότερα)

S5 Box