SAFETY FIRST

Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για ένα από τα πρώτα συστήματα που παρουσιάστηκαν και αφορά την υποβοήθηση του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, δηλαδή εντάσσονται στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

Το ABS (Anti-lock Braking System) είναι σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, δηλαδή σύστημα που επενεργεί κατά τη διάρκεια απότομου φρεναρίσματος στο αυτοκίνητο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι κινητήριοι τροχοί να μην μπλοκάρουν και κατά συνέπεια, το όχημα να διατηρεί την κατευθυντικότητά του. Παράλληλα, εκτός από τη δυνατότητα που παρέχει στον οδηγό, εφόσον το χρησιμοποιεί σωστά, να διατηρήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου ακόμη και κατά τη διάρκεια απότομου φρεναρίσματος, προσφέρει τη δυνατότητα μείωσης των αποστάσεων φρεναρίσματος, αφού το αυτοκίνητο μειώνει την ταχύτητά του ακαριαία μόλις το φρένο πατηθεί με δύναμη.

Το συγκεκριμένο σύστημα, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1929 στη βιομηχανία αεροπλάνων, από τον Γάλλο εφευρέτη Gabriel Voisin. Η αεροπορική τεχνολογία, σχετίζεται ανέκαθεν με την τεχνολογία που αναπτύσσεται στην αυτοκινητοβιομηχανία αφού συνήθως, πολλά από τα συστήματα που έρχονται στα αυτοκίνητα, έχουν πρώτα εξελιχθεί στα αεροπλάνα. Το ABS πέρασε στα αυτοκίνητα κατά τη δεκαετία του 1970, αφού το 1971 η Chrysler παρουσίασε το Imperial με ABS σε όλους τους τροχούς στην αμερικανική αγορά, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία που εισήγαγε το ABS στην Ευρώπη ήταν η Mercedes, το 1978.

Ουσιαστικά, το ABS που πια είναι υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα, υπήρξε ο πρόδρομος όλων των τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων με τα οποία εφοδιάζονται τα αυτοκίνητα σήμερα, αφού με βάση αυτό προχώρησε η εξέλιξή τους στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Το "αστείο" της υπόθεσης, που φυσικά δεν είναι καθόλου αστείο είναι πως, παρά τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν και παραπάνω, το ABS έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Αν οι οδηγοί δεν κατανοήσουν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο καθώς η παρουσία του, ειδικά κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, δημιουργούσε έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις ατυχήματα, επειδή ο οδηγός θεώρησε πως το ABS θα λύσει εντελώς μόνο του το πρόβλημα, δίχως κατάλληλο χειρισμό από εκείνον.

Μια ακόμη απόδειξη πως η άγνοια είναι η πιο σημαντική αιτία των ατυχημάτων, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αποδειχθεί ότι η πλειοψηφία τους, οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Δυτική Αττική: Προκήρυξη έργων για την Οδική Ασφάλεια
Ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση των οδικών υποδομών, προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)

S5 Box