SAFETY FIRST

Ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων και Αντιδημάρχων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, συνυπογράφει γράμμα-αίτημα προς τους Financial Times, μέσω του οποίου ζητά αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη διαμόρφωση των ορίων ταχύτητας εντός πόλεων.

Η μείωση των ορίων ταχύτητας εντός αστικού ιστού  βρίσκει ολοένα και περισσότερους θιασώτες στην Ευρώπη  και όχι μόνο, με θετικά μάλιστα αποτελέσματα .

Αν και οι αντιδράσεις δε λείπουν , η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλης, έχει διαπιστωθεί πως επιφέρει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος και για αυτόν τον λόγο, υποστηρίζεται από μεγάλη μερίδα θεσμών και οργανισμών.

Μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έγκειται στο γεγονός ότι για να πετύχουν αλλαγές που αφορούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως η μείωση του ορίου ταχύτητας σε ορισμένες περιοχές, δεν έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν αυτόνομα, αλλά μόνο μέσω μιας κεντρικής κυβέρνησης.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια, τα οποία θα καθυστερήσουν ή ακόμη και θα ματαιώσουν ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπογράφοντες το γράμμα προς τους Financial Times, εστιάζουν στην ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και θεσμοθέτηση κανόνων, για το εν λόγω ζήτημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, όπου οι ιθύνοντες περισσότερων από 1000 πόλεις, ζητούν το δικαίωμα να διαμορφώνουν τα τοπικά όρια ταχύτητας, πολιτική που βρίσκει εμπόδιο στην εθνική νομοθεσία και δύναται να υιοθετηθεί μόνο κατά περίσταση.

Μια τέτοια συλλογική προσπάθεια έχει ήδη πετύχει στην Αυστρία, όπου αρκετές πόλεις κατάφεραν να αποκτήσουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν τα δικά τους όρια ταχύτητας, εντός της χρονιάς που διανύουμε.

«Οι πόλεις βρίσκονται σε θέση μοναδική θέση να καθορίζουν τα όρια ταχύτητας και τα μέτρα κυκλοφορίας που απαιτούνται για να διατηρήσουν τους δρόμους τους ασφαλείς», δήλωσε ο André Sobczak, Γενικός Γραμματέας του δικτύου Eurocities, στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 200 πόλεις. «Ο περιορισμός της ικανότητάς τους να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα θέτει τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων σε υψηλότερο κίνδυνο. Καλούμε τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τους αυτή την έκκληση των τοπικών ηγετών και να τους δώσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κρίσιμες παρεμβάσεις για να κάνουν τους δρόμους τους ασφαλέστερους και υγιέστερους».

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ποιοι «επίσημοι» υπέγραψαν το γράμμα προς τους Financial Times:

Philippe Close (Δήμαρχος, Βρυξέλλες, Βέλγιο)

Mathias De Clerq (Δήμαρχος, Γκεντ, Βέλγιο)

Filip Watteeuw (Αντιδήμαρχος, Γκεντ, Βέλγιο)

Alison Lowe OBE (Αντιδήμαρχος, Δυτικό Γιορκσάιρ, Αγγλία)

Juhana Vartiainen (Δήμαρχος, Ελσίνκι, Φινλανδία)

Thomas Dienberg (Αντιδήμαρχος, Λειψία, Γερμανία)

Frauke Burgdorff (Επικεφαλής Σχεδιασμού, Άαχεν, Γερμανία)

Matteo Lepore (Δήμαρχος, Μπολόνια, Ιταλία)

Dario Nardella (Δήμαρχος, Φλωρεντία, Ιταλία)

Arianna Censi (Αντιδήμαρχος, Μιλάνο, Ιταλία)

Melanie Van der Horst (Αντιδήμαρχος, Άμστερνταμ, Ολλανδία)

Vincent Karremans (Αντιδήμαρχος, Ρότερνταμ, Ολλανδία)

Karin Pleijel (Αντιδήμαρχος, Γκέτεμποργκ, Σουηδία)

Andréas Schönström (Αντιδήμαρχος, Μάλμε, Σουηδία)

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)

S5 Box