SAFETY FIRST

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού από το 2022.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν έμφαση στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου, κάνοντας συντονισμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπολογίζεται πως χάρη σε αυτές τις ενέργειες, τα τελευταία χρόνια έχουν αποτραπεί 50.000 θάνατοι ετησίως.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους από τροχαία στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το 90% των ατυχημάτων που προκαλούν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς, προέρχεται από ανθρώπινο λάθος. Με βάση αυτό, οι κατασκευαστές αλλά και οι νομοθετικές αρχές έχουν στραφεί στην ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων. Καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα δε θα οδηγούνται από ανθρώπους αλλά από υπολογιστές, θεωρείται πως θα συνεισφέρουν στο μηδενισμό των θανάτων από τροχαία στο απώτερο μέλλον.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμφώνησαν στην αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχής γενομένης από το 2022, αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού που υπάρχουν ήδη προαιρετικά, θα γίνουν υποχρεωτικά για την αγορά της Ευρώπης.

Τα συστήματα αυτά που θα γίνουν υποχρεωτικά από το 2022 και θα τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα, φορτηγάκια, φορτηγά ή λεωφορεία είναι (ανά όχημα):

  • Aυτοκίνητα, φορτηγάκια, φορτηγά και λεωφορεία: Σύστημα προειδοποίησης απόσπασης προσοχής, συστήματα υποβοήθησης για κίνηση με όπισθεν (κάμερα και αισθητήρες), μαύρο κουτί για καταγραφή ατυχήματος και έξυπνο σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας

  • Aυτοκίνητα και φορτηγάκια: Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

  • Λεωφορεία και φορτηγά: Συστήματα για τη βελτίωση της ορατότητας με στόχο την εκμηδένιση των νεκρών γωνιών ορατότητας, καθώς και την αναγνώριση ευάλωτων χρηστών του δρόμου, ιδιαίτερα όταν ένα μεγάλο βρίσκεται σε διαδικασία στροφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθήσουν ώστε έως το 2038 να σωθούν 25.000 ζωές και να αποφευχθούν 140.000 σοβαροί τραυματισμοί. Αυτό είναι μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ονομάζεται “Vision Zero” και προβλέπει μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία, έως το 2050.

Συστήματα που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022

Στατιστικές

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου: Παραβάσεων συνέχεια
Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές θα ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα
Νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πως η ευθύνη για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα δε θα ανήκει στους ιδιοκτήτες, αλλά στους κατασκευαστές. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)

S5 Box