SAFETY FIRST

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού από το 2022.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν έμφαση στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου, κάνοντας συντονισμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπολογίζεται πως χάρη σε αυτές τις ενέργειες, τα τελευταία χρόνια έχουν αποτραπεί 50.000 θάνατοι ετησίως.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους από τροχαία στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το 90% των ατυχημάτων που προκαλούν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς, προέρχεται από ανθρώπινο λάθος. Με βάση αυτό, οι κατασκευαστές αλλά και οι νομοθετικές αρχές έχουν στραφεί στην ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων. Καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα δε θα οδηγούνται από ανθρώπους αλλά από υπολογιστές, θεωρείται πως θα συνεισφέρουν στο μηδενισμό των θανάτων από τροχαία στο απώτερο μέλλον.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμφώνησαν στην αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχής γενομένης από το 2022, αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού που υπάρχουν ήδη προαιρετικά, θα γίνουν υποχρεωτικά για την αγορά της Ευρώπης.

Τα συστήματα αυτά που θα γίνουν υποχρεωτικά από το 2022 και θα τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα, φορτηγάκια, φορτηγά ή λεωφορεία είναι (ανά όχημα):

  • Aυτοκίνητα, φορτηγάκια, φορτηγά και λεωφορεία: Σύστημα προειδοποίησης απόσπασης προσοχής, συστήματα υποβοήθησης για κίνηση με όπισθεν (κάμερα και αισθητήρες), μαύρο κουτί για καταγραφή ατυχήματος και έξυπνο σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας

  • Aυτοκίνητα και φορτηγάκια: Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

  • Λεωφορεία και φορτηγά: Συστήματα για τη βελτίωση της ορατότητας με στόχο την εκμηδένιση των νεκρών γωνιών ορατότητας, καθώς και την αναγνώριση ευάλωτων χρηστών του δρόμου, ιδιαίτερα όταν ένα μεγάλο βρίσκεται σε διαδικασία στροφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθήσουν ώστε έως το 2038 να σωθούν 25.000 ζωές και να αποφευχθούν 140.000 σοβαροί τραυματισμοί. Αυτό είναι μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ονομάζεται “Vision Zero” και προβλέπει μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία, έως το 2050.

Συστήματα που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022

Στατιστικές

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)

S5 Box