SAFETY FIRST

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού από το 2022.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν έμφαση στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου, κάνοντας συντονισμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπολογίζεται πως χάρη σε αυτές τις ενέργειες, τα τελευταία χρόνια έχουν αποτραπεί 50.000 θάνατοι ετησίως.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους από τροχαία στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το 90% των ατυχημάτων που προκαλούν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς, προέρχεται από ανθρώπινο λάθος. Με βάση αυτό, οι κατασκευαστές αλλά και οι νομοθετικές αρχές έχουν στραφεί στην ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων. Καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα δε θα οδηγούνται από ανθρώπους αλλά από υπολογιστές, θεωρείται πως θα συνεισφέρουν στο μηδενισμό των θανάτων από τροχαία στο απώτερο μέλλον.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμφώνησαν στην αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχής γενομένης από το 2022, αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού που υπάρχουν ήδη προαιρετικά, θα γίνουν υποχρεωτικά για την αγορά της Ευρώπης.

Τα συστήματα αυτά που θα γίνουν υποχρεωτικά από το 2022 και θα τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα, φορτηγάκια, φορτηγά ή λεωφορεία είναι (ανά όχημα):

  • Aυτοκίνητα, φορτηγάκια, φορτηγά και λεωφορεία: Σύστημα προειδοποίησης απόσπασης προσοχής, συστήματα υποβοήθησης για κίνηση με όπισθεν (κάμερα και αισθητήρες), μαύρο κουτί για καταγραφή ατυχήματος και έξυπνο σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας

  • Aυτοκίνητα και φορτηγάκια: Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

  • Λεωφορεία και φορτηγά: Συστήματα για τη βελτίωση της ορατότητας με στόχο την εκμηδένιση των νεκρών γωνιών ορατότητας, καθώς και την αναγνώριση ευάλωτων χρηστών του δρόμου, ιδιαίτερα όταν ένα μεγάλο βρίσκεται σε διαδικασία στροφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθήσουν ώστε έως το 2038 να σωθούν 25.000 ζωές και να αποφευχθούν 140.000 σοβαροί τραυματισμοί. Αυτό είναι μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ονομάζεται “Vision Zero” και προβλέπει μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία, έως το 2050.

Συστήματα που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022

Στατιστικές

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)

S5 Box