SAFETY FIRST

Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη.

Πολλοί είναι οι επιστήμονες που έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν το φαινόμενο των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και να το συνδέσουν με εξωγενείς παράγοντες, επιχειρώντας να φωτίσουν μια από τις πιο σκοτεινές πηγές θανάτου ανθρώπων κάθε ηλικίας στον σύγχρονο κόσμο. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους του κόσμου, με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Ένα πρόσφατο άρθρο σχετικά με το θέμα υπογράφεται από τον James O' Malley, για λογαριασμό της δημοφιλούς ιστοσελίδας City Metric. Ο O' Malley μπαίνει στο χορό της ερμηνείας των θανάτων στους δρόμους, με αφορμή μια επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, όπου σύμφωνα με δήλωσή του αισθάνθηκε πως οι οδηγοί που μοιράζονταν το δρόμο μαζί του οδηγούσαν σαν να έπαιζαν το γνωστό παιχνίδι "Grand Theft Auto". Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η παρουσία της αστυνομίας ήταν φανερή σε κεντρικά σημεία της πόλης, οι οδηγοί παρανομούσαν χωρίς πρόβλημα, ουσιαστικά αδιαφορώντας για εκείνην.
Μελετώντας λοιπόν μια σειρά από στατιστικές, όπως τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα που δημοσιεύονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ή τους πόντους που συγκεντρώνει κάθε χώρα στο "World Justice Project" του Rule of Law, ενός ανεξάρτητου οργανισμού που μελετά και βαθμολογεί, με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, τις χώρες του κόσμου ανάλογα με το βαθμό λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Ολοκληρώνοντας αυτή την έρευνα, ο O' Malley διαπίστωσε πως τα δύο γραφήματα, δηλαδή η απεικόνιση του World Justice Project και των θανάτων στους δρόμους, συναντιούνται εκεί που η διαφθορά στις χώρες είναι μεγάλη. Ένα άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι η Ταϊλάνδη, που έχει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και που η διαφθορά βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα, που υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες διεθνείς συμφωνίες δεν έχουν επιτευχθεί, εξαιτίας της διαφθοράς.

Αν μελετήσουμε στατιστικές με τον αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων ανά χώρα και το μέσο εισόδημα, οι χώρες με πολύ χαμηλό μέσο εισόδημα παρουσιάζουν μειωμένη θνησιμότητα στους δρόμους, ενώ όσο ανεβαίνει το εισόδημα, ανεβαίνει και ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων. Όταν η άνοδος φτάσει ένα επίπεδο των 10.000-11.000 δολαρίων, τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώνονται ξανά. Στα παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επίπεδα διαφθοράς. Μπορεί μια φτωχή χώρα με μεγάλη διαφθορά να μην είναι τόσο επικίνδυνη για τους οδηγούς, όμως όσο αυξάνεται το μέσο εισόδημα και η διαφθορά δε μειώνεται, οι θάνατοι από τροχαία αυξάνονται.

Η αυξημένη διαφθορά μπορεί να προκαλέσει χειρότερες οδικές υποδομές, ή λιγότερη επιβολή του νόμου προς τους οδηγούς. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που η αστυνομία είτε δε θέλει, είτε δε μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στους οδηγούς για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα εντέλει οι τελευταίοι να την αγνοούν. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος θεσμικής λειτουργίας μιας χώρας, καθώς όσο πιο ισχυροί είναι οι θεσμοί και η ιεραρχία, τόσο λιγότερη είναι η διαφθορά και συνήθως, μειώνονται τα ατυχήματα.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως παρά τις εκτεταμένες έρευνες στον τομέα αυτό ανά τον κόσμο, δεν έχει καταστεί εφικτό να ερμηνευτεί ολοκληρωτικά η σχέση μεταξύ των εννοιών "διαφθορά" και "τροχαία ατυχήματα", παρόλο που έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες με ορθολογικά επιχειρήματα, ενώ παράλληλα οι στατιστικές συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή όμως μια από τις θεμελιώδεις παραμέτρους για την ανάπτυξη της επιστήμης είναι το πείραμα, μπορούμε και εμείς να κάνουμε ένα με το μυαλό μας...

Μήπως γνωρίζουμε κάποια χώρα που πολλοί οδηγοί παραβιάζουν διαρκώς το STOP, τον κόκκινο σηματοδότη ή οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ; Η διαφθορά σε αυτή τη χώρα είναι υψηλή ή χαμηλή; Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις, ας θεωρηθεί συμπτωματική...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)

S5 Box