SAFETY FIRST

Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford.

Η νυχτερινή οδήγηση κρύβει πολλούς κινδύνους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον μεγάλο αριθμό ατυχημάτων στο σκοτάδι, που έρευνες έχουν δείξει πως αγγίζουν το 40% των συνολικών συγκρούσεων.

Με βάση αυτό, η Ford εξελίσσει μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες εντός του οπτικού πεδίου του οδηγού, σχετικά με όσα θα συναντήσει το αυτοκίνητο στην πορεία του.

Θυμίζοντας τη λειτουργία των συστημάτων head-up display, η νέα τεχνολογία προβολέων της Ford δύναται να επιφέρει προβολή κατευθύνσεων, ορίων ταχύτητας ή πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες με τέτοιον τρόπο, ώστε ο οδηγός να μη χρειάζεται να αποσπάσει το βλέμμα του από το δρόμο.

Ο συνδυασμός νυχτερινής οδήγησης και απόσπασης προσοχής μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως ένα όχημα που κινείται με 90 χλμ./ώρα, σημαίνει πως καλύπτει απόσταση 25 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που ο οδηγός στρέφει το βλέμμα του πέραν του δρόμου, το αυτοκίνητό του θα καλύψει τουλάχιστον 10-15 μέτρα στα... τυφλά, με όσα επικίνδυνα αυτό συνεπάγεται.

SF FordHeadlights01

Ιδιαίτερα τη νύχτα, μια τέτοια απόσταση μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμη, ώστε ο οδηγός να μην δει μια σημαντική πινακίδα ή και την έναρξη της επόμενης στροφής.

Πέραν των οδηγών, χρήστες του δρόμου που μπορούν να ωφεληθούν από την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι οι πεζοί και οι δικυκλιστές, αφού οι προβολείς υψηλής ανάλυσης μπορούν να προβάλλουν μια διάβαση, ή να αναδείξουν την ακριβή τροχιά που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός, ώστε να προβεί σε προσπέρασμα δικύκλου με ασφάλεια.

Επιπλέον, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για εναλλαγές των καιρικών συνθηκών όπως ύπαρξη χιονόπτωσης ή ομίχλης, καθώς και για πιθανή ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Εφόσον οι προβολείς διασυνδεθούν με το σύστημα πλοήγησης, θα υπάρχει δυνατότητα εμφάνισης των επερχόμενων στροφών ώστε ο οδηγός να είναι προετοιμασμένος, καθώς και του πλάτους του οχήματος, γεγονός που βοηθάει στον υπολογισμό του κενού χώρου για περιπτώσεις στάθμευσης.

«Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι με ένα φως προβολέα και ένα λευκό τοίχο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τεχνολογίες φωτισμού σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, καθώς δύνανται να κάνουν πολύ περισσότερα από το να φωτίζουν απλά το δρόμο μπροστά, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες κατά τη νυχτερινή οδήγηση», δήλωσε ο Lars Junker, εκ του τμήματος Advanced Driver Assistance Systems της Ford Ευρώπης. «Ο οδηγός μπορεί να λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται ποτέ να πάρει τα μάτια του από το δρόμο».

Φωτογραφίες: Ford

Δείτε το σχετικό βίντεο

Περισσότερα Safety First

Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)

S5 Box