SAFETY FIRST

Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford.

Η νυχτερινή οδήγηση κρύβει πολλούς κινδύνους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον μεγάλο αριθμό ατυχημάτων στο σκοτάδι, που έρευνες έχουν δείξει πως αγγίζουν το 40% των συνολικών συγκρούσεων.

Με βάση αυτό, η Ford εξελίσσει μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες εντός του οπτικού πεδίου του οδηγού, σχετικά με όσα θα συναντήσει το αυτοκίνητο στην πορεία του.

Θυμίζοντας τη λειτουργία των συστημάτων head-up display, η νέα τεχνολογία προβολέων της Ford δύναται να επιφέρει προβολή κατευθύνσεων, ορίων ταχύτητας ή πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες με τέτοιον τρόπο, ώστε ο οδηγός να μη χρειάζεται να αποσπάσει το βλέμμα του από το δρόμο.

Ο συνδυασμός νυχτερινής οδήγησης και απόσπασης προσοχής μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως ένα όχημα που κινείται με 90 χλμ./ώρα, σημαίνει πως καλύπτει απόσταση 25 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που ο οδηγός στρέφει το βλέμμα του πέραν του δρόμου, το αυτοκίνητό του θα καλύψει τουλάχιστον 10-15 μέτρα στα... τυφλά, με όσα επικίνδυνα αυτό συνεπάγεται.

SF FordHeadlights01

Ιδιαίτερα τη νύχτα, μια τέτοια απόσταση μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμη, ώστε ο οδηγός να μην δει μια σημαντική πινακίδα ή και την έναρξη της επόμενης στροφής.

Πέραν των οδηγών, χρήστες του δρόμου που μπορούν να ωφεληθούν από την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι οι πεζοί και οι δικυκλιστές, αφού οι προβολείς υψηλής ανάλυσης μπορούν να προβάλλουν μια διάβαση, ή να αναδείξουν την ακριβή τροχιά που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός, ώστε να προβεί σε προσπέρασμα δικύκλου με ασφάλεια.

Επιπλέον, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για εναλλαγές των καιρικών συνθηκών όπως ύπαρξη χιονόπτωσης ή ομίχλης, καθώς και για πιθανή ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Εφόσον οι προβολείς διασυνδεθούν με το σύστημα πλοήγησης, θα υπάρχει δυνατότητα εμφάνισης των επερχόμενων στροφών ώστε ο οδηγός να είναι προετοιμασμένος, καθώς και του πλάτους του οχήματος, γεγονός που βοηθάει στον υπολογισμό του κενού χώρου για περιπτώσεις στάθμευσης.

«Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι με ένα φως προβολέα και ένα λευκό τοίχο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τεχνολογίες φωτισμού σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, καθώς δύνανται να κάνουν πολύ περισσότερα από το να φωτίζουν απλά το δρόμο μπροστά, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες κατά τη νυχτερινή οδήγηση», δήλωσε ο Lars Junker, εκ του τμήματος Advanced Driver Assistance Systems της Ford Ευρώπης. «Ο οδηγός μπορεί να λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται ποτέ να πάρει τα μάτια του από το δρόμο».

Φωτογραφίες: Ford

Δείτε το σχετικό βίντεο

Περισσότερα Safety First

Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)

S5 Box