SAFETY FIRST

Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα στατιστικά δεκαετιών έχουν δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Έχοντας αυτό ως βάση, οι ιθύνοντες των φορέων Οδικής Ασφάλειας και της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ευρύτερα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εφόσον αναπτυχθεί η αυτόνομη οδήγηση και κατά συνέπεια, οι άνθρωποι δεν οδηγούν τα οχήματα, τότε τα τροχαία ατυχήματα θα μειωθούν δραστικά, φτάνοντας έως και να εκμηδενιστούν.

Πάντως, αυτό δεν είναι απόλυτο αφού αναγκαία συνθήκη για κάτι τέτοιο, είναι όλα τα οχήματα, καθώς και οι υποδομές που τα περικλείουν (φωτεινοί σηματοδότες, διαμόρφωση οδικού δικτύου κλπ.) να βρίσκονται σε αντίστοιχο τεχνολογικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι την επίτευξη της 100% αυτόνομης μετακίνησης, τα αυτοκίνητα θα ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερες τέτοιες τεχνολογίες, παρέχοντας δυνατότητα εναλλαγής του ελέγχου μεταξύ των ιδίων και των οδηγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός IAM RoadSmart, που ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας και εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, θεωρεί πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης δε μπορεί από μόνη της να φέρει εκμηδενισμό τροχαίων, αφού και οι άνθρωποι χρειάζεται να εκπαιδευτούν αναλόγως.

Με αφορμή το γεγονός ότι οι Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν την πρόθεση να ξεκινήσουν την ενσωμάτωση των αυτόνομων οχημάτων στο κυκλοφοριακό οικοσύστημα από το 2025, ο IAM RoadSmart κάλεσε τους κατασκευαστές να πείσουν την κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των οδηγών.

Προς το παρόν, η συνύπαρξη αυτόνομων οχημάτων και οδηγών δεν κυλάει απολύτως ομαλά, αφού σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ατυχήματα, λόγω δυσκολίας στην «επικοινωνία» μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό συμβαίνει σε δύο βασικές περιπτώσεις. Η πρώτη, αφορά στην εναλλαγή του ελέγχου μεταξύ οχήματος και οδηγού, καθώς πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να υπάρξει ατύχημα, επειδή ένας οδηγός άφησε τον έλεγχο στο όχημα, χωρίς αυτό να είναι σωστή ενέργεια.

Επίσης, κυρίως στις Η.Π.Α. έχουν υπάρξει αρκετά ατυχήματα μεταξύ αυτόνομων οχημάτων και αυτοκινήτων με κανονικό οδηγό, λόγω έλλειψης σωστής "κατανόησης" των κινήσεων από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IAM RoadSmart, τα αυτόνομα οχήματα δε θα εξαλείψουν τα ατυχήματα στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η έλλειψη δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες και η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία, μπορεί να οδηγήσει σε οδηγικές συμπεριφορές οι οποίες θα καταστούν επικίνδυνες.

Πριν από την ευρεία εισαγωγή των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία από το 2025, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση εμφάνισής τους από την επόμενη χρονιά, καθώς και την δημιουργία του «Κλάδου Έρευνας για την Οδική Ασφάλεια» με στόχο την κατανόηση της επίδρασης που θα έχουν οι τεχνολογίες αυτόνομων μετακινήσεων στην Οδική Ασφάλεια.

Ο νέος αυτός κλάδος, θα έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση των επιδόσεων ασφαλείας από τα αυτόνομα οχήματα, αντλώντας δεδομένα από ατυχήματα και πραγματοποιώντας έρευνες αξιολόγησης των τάσεων ασφαλείας, με απώτερο τη διασφάλιση πως η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο IAM RoadSmart προέτρεψε την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσει ότι τα αυτόνομα οχήματα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την οδική ασφάλεια και δεν θα επιβάλουν περιορισμούς στους οδηγούς.

Η κύρια ανησυχία, προέρχεται από την έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας των αυτοκινητιστών, σχετικά με την τεχνολογία αυτόνομης μετακίνησης, αφού οι περισσότεροι χρήστες των δρόμων δεν έχουν βρεθεί σε άμεση επαφή με αυτόνομα οχήματα.
Έρευνα του IAM RoadSmart σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, πιστοποίησε πως οι οδηγοί δείχνουν υπερβολική εμπιστοσύνη στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εναλλαγής του ελέγχου, μεταξύ του οχήματος και του οδηγού.

Αυτό, επιφέρει αρκετά ατυχήματα, οπότε ο Οργανισμός κάλεσε την κυβέρνηση και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, να φροντίσουν ώστε οι χρήστες των δρόμων θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, κατανοώντας τον τρόπο λειτουργίας των αυτόνομων οχημάτων.

«Υποστηρίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία χωρίς οδηγό, αλλά υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να εκπαιδευτούν οι οδηγοί στις νέες δεξιότητες που θα χρειαστούν για τον ασφαλή έλεγχο των ολοένα και πιο αυτόνομων αυτοκινήτων", δήλωσε ο Neil Greig, Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας στο IAM RoadSmart. "Οι έρευνες δείχνουν σαφώς ότι οι οδηγοί που γνωρίζουν τι να περιμένουν αν ένα αυτόνομο αυτοκίνητο ξαφνικά επιστρέψει τον έλεγχο, είναι πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ηρεμία και ασφάλεια.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστεί η κυβέρνηση με την DVSA και τους παρόχους κατάρτισης, όπως η IAM RoadSmart, για την ανάπτυξη νέων πόρων για την εκπαίδευση των οδηγών.

«Ευτυχώς, οι άνθρωποι απομακρύνονται από την υπόθεση ότι τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα θα εξαλείψουν το 90% των συγκρούσεων που φέρεται να προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος. Με περαιτέρω έρευνα μπορούμε να κατανοήσουμε όλους τους παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο σε μελλοντικές συγκρούσεις».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM RoadSmart

Περισσότερα Safety First

Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)

S5 Box