SAFETY FIRST

Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα.

Σε μια παλαιότερη έρευνα, που το αποτέλεσμά της ωστόσο παραμένει επίκαιρο, το δίκτυο NBC είχε δείξει γιατί η τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα το χειμώνα, ενώ αυτά φορούν το μπουφάν τους, είναι ένα επικίνδυνο λάθος.

Όταν ένα παιδί φοράει το μπουφάν του, τότε οι ζώνες σφίγγουν σε σημείο που δεν ακουμπά στο σώμα του παιδιού και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα, εφόσον του αφαιρέσουμε το μπουφάν και κάνουμε την ίδια διαδικασία.

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση βίαιου φρεναρίσματος ή τροχαίου ατυχήματος, το σώμα του παιδιού θα είναι μετέωρο, με τον τραυματισμό να ελλοχεύει, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου που θα προστατεύει η ζώνη, θα οφείλεται στο μπουφάν και όχι στο σώμα του παιδιού καθαυτό.

Για αυτό το λόγο, όσο κρύο και αν κάνει στο αυτοκίνητο, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά στο κάθισμα να μη φορούν μπουφάν και εφόσον κρυώνουν, είτε να τα καλύψουμε με τα μπουφάν, είτε να διαθέτουμε μικρές κουβέρτες ώστε να τα σκεπάσουμε. Με βασικό όμως γνώμονα, η ζώνη ασφαλείας να ακουμπά στο σώμα των παιδιών και να μην δημιουργεί μεγαλύτερο όγκο, όπως συμβαίνει εφόσον εκείνα συνεχίζουν να φορούν το μπουφάν τους.

Για τον ίδιο λόγο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μειώνεται η δυνατότητα κίνησης των χεριών, είναι σημαντικό τον ίδιο κανόνα να τηρεί ο οδηγός του αυτοκινήτου, καθώς και οι υπόλοιποι επιβάτες. Σε αυτή την περίπτωση, το "ελαφρυντικό" έγκειται στο γεγονός ότι οι ζώνες για τους ενήλικους επιβάτες διαθέτουν προενταντήρες, ωστόσο και πάλι είναι ιδανικό, κατά τη διάρκεια της διαδρομής κανένας από τους επιβάτες να μη φοράει το μπουφάν του.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)

S5 Box