SAFETY FIRST

Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα.

Σε μια παλαιότερη έρευνα, που το αποτέλεσμά της ωστόσο παραμένει επίκαιρο, το δίκτυο NBC είχε δείξει γιατί η τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα το χειμώνα, ενώ αυτά φορούν το μπουφάν τους, είναι ένα επικίνδυνο λάθος.

Όταν ένα παιδί φοράει το μπουφάν του, τότε οι ζώνες σφίγγουν σε σημείο που δεν ακουμπά στο σώμα του παιδιού και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα, εφόσον του αφαιρέσουμε το μπουφάν και κάνουμε την ίδια διαδικασία.

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση βίαιου φρεναρίσματος ή τροχαίου ατυχήματος, το σώμα του παιδιού θα είναι μετέωρο, με τον τραυματισμό να ελλοχεύει, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου που θα προστατεύει η ζώνη, θα οφείλεται στο μπουφάν και όχι στο σώμα του παιδιού καθαυτό.

Για αυτό το λόγο, όσο κρύο και αν κάνει στο αυτοκίνητο, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά στο κάθισμα να μη φορούν μπουφάν και εφόσον κρυώνουν, είτε να τα καλύψουμε με τα μπουφάν, είτε να διαθέτουμε μικρές κουβέρτες ώστε να τα σκεπάσουμε. Με βασικό όμως γνώμονα, η ζώνη ασφαλείας να ακουμπά στο σώμα των παιδιών και να μην δημιουργεί μεγαλύτερο όγκο, όπως συμβαίνει εφόσον εκείνα συνεχίζουν να φορούν το μπουφάν τους.

Για τον ίδιο λόγο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μειώνεται η δυνατότητα κίνησης των χεριών, είναι σημαντικό τον ίδιο κανόνα να τηρεί ο οδηγός του αυτοκινήτου, καθώς και οι υπόλοιποι επιβάτες. Σε αυτή την περίπτωση, το "ελαφρυντικό" έγκειται στο γεγονός ότι οι ζώνες για τους ενήλικους επιβάτες διαθέτουν προενταντήρες, ωστόσο και πάλι είναι ιδανικό, κατά τη διάρκεια της διαδρομής κανένας από τους επιβάτες να μη φοράει το μπουφάν του.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Φεβρουάριος: Οι παραβάσεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο στην Αττική
Η Τροχαία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν στην Αττική, κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)

S5 Box