SAFETY FIRST

Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων.

Η χρήση ακουστικών σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας, από το σπίτι μέχρι τον χώρο εργασίας ή τις διαδικασίες μελέτης, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ακόμη ένας τομέας όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση ακουστικών, είναι κατά τις μετακινήσεις στο δρόμο, είτε με όχημα είτε ως πεζοί.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνήθεια που μεταξύ άλλων έχει απαγορευτεί στη Γαλλία, ενώ μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί επικίνδυνη, αυξάνοντας το ρίσκο πρόκλησης ατυχήματος.

Μια βασική λειτουργία που επιτελούν τα ακουστικά, είναι πως αποκόβουν ήχους και πηγές απόσπασης προσοχής, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν αυξημένη αυτοσυγκέντρωση.

Σε άλλες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι θετικό, όχι όμως και κατά τη μετακίνηση στους δρόμους, όπως αποδεικνύεται μέσω πειράματος που πραγματοποίησε η Ford, στο πλαίσιο της εκστρατείας "Share The Road".

SF HeadphonesFord01

Μιας καμπάνιας που όπως δηλώνεται επισήμως από το Blue Oval, έχει αναπτυχθεί με στόχο "την προώθηση μεγαλύτερης αρμονίας και κατανόησης μεταξύ των χρηστών του οδικού δικτύου".

Στο πείραμα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι με καταγωγή από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μετακινούνται στους δρόμους ακούγοντας μουσική ακουστικά.

Από αυτούς, το 56% ανέφερε πως είχε βρεθεί κοντά σε οδικό ατύχημα, ενώ το 27% αυτού του ποσοστού, παραδέχθηκε πως εκείνη τη στιγμή, φορούσε ακουστικά.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα υποβλήθηκαν σε διαδικασία να τεθούν αντιμέτωποι με πιθανούς κινδύνους στο κέντρο μιας πόλης, σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας, έχοντας την αρωγή μιας ειδικής χωρικής εμπειρίας 8 διαστάσεων (8D).

Μετά από την ολοκλήρωσή της, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν πως θα σταματήσουν να φορούν ακουστικά όταν βρίσκονται σε κίνηση.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που φορούσαν ακουστικά καθυστερούσαν κατά 4,2 δευτερόλεπτα να αναγνωρίσουν και να αντιδράσουν σε έναν οδικό κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν φορούσαν.

Πριν από την διεξαγωγή της έρευνας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν σε ποσοστό 44%, πως δε θα φορούν ακουστικά κατά τη διάρκεια της μετακίνησης.

Μετά από αυτήν, το 58% δήλωσε πως δε θα φορέσει ποτέ ξανά ακουστικά.

SF HeadphonesFord03

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που επέμεινε πως θα φορά ακουστικά κατά την κίνηση στο δρόμο, μειώθηκε κατά 64%.

"Χρησιμοποιούμε διαρκώς ακουστικά, σαν έναν τρόπο διαχείρισης πιθανής απόσπασης προσοχής, αλλαγής διάθεσης ή αυτοσυγκέντρωσης", δήλωσε η Δρ Maria Chait, καθηγήτρια Ακουστικής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο University College London.

"Το αρνητικό κομμάτι των ακουστικών, είναι πως εμποδίζουν σημαντικές πληροφορίες στις οποίες βασίζεται το μυαλό μας για την επιβίωση στο περιβάλλον.

"Ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να κατανοούμε το περιβάλλον μας - πολύ συχνά ακούμε σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας πριν τα δούμε.

"Αν και τα ακουστικά μπορεί να μας ωφελήσουν σε πολλές περιπτώσεις, στο δρόμο μπορεί να αποκλείσουν σημαντικές ηχητικές ενδείξεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε κοντινά οχήματα ή χρήστες του δρόμου, θέτοντας ενδεχομένως αυτούς και εμάς σε κίνδυνο".

"Η πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε μια συναρπαστική εμπειρία που θα έδειχνε την αξία του θορύβου στην Οδική Ασφάλεια, δημιουργώντας πραγματική ενσυναίσθηση και αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ των συμμετεχόντων", πρόσθεσε ο Επιστήμονας στον τομέα της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς, Δρ. Adam Flitton.

Σύμφωνα με τον Flitton, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά από το πέρας του πειράματος, παρατηρήθηκε αύξηση σε ποσοστό 31%, των ανθρώπων που δήλωσαν πως δε θα χρησιμοποιήσουν ξανά ακουστικά στο δρόμο, καθώς και αύξηση κατά 20% στους ανθρώπους που θεωρούν πως η χρήση ακουστικών εμπεριέχει ρίσκο.

"Με την έρευνα αυτή αναδεικνύουμε ένα σημαντικό ζήτημα οδικής ασφάλειας που συχνά περνάει κάτω από το ραντάρ", ανέφερε ο επικεφαλής επικοινωνίας της καμπάνιας "Share the Road" για την Ford Ευρώπης, Emmanuel Lubrani. "Προσβάσιμη σε οποιονδήποτε διαθέτει smartphone, ελπίζουμε ότι η έρευνα Share The Road: Safe and Sound θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πραγματικότητα της χρήσης ακουστικών εν κινήσει".

Μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία, μέσω εφαρμογής σε smartphone, ακολουθώντας το παρακάτω link

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photos: Ford

Δείτε το σχετικό video

Περισσότερα Safety First

Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)

S5 Box