SAFETY FIRST

Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων.

Η χρήση ακουστικών σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας, από το σπίτι μέχρι τον χώρο εργασίας ή τις διαδικασίες μελέτης, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ακόμη ένας τομέας όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση ακουστικών, είναι κατά τις μετακινήσεις στο δρόμο, είτε με όχημα είτε ως πεζοί.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνήθεια που μεταξύ άλλων έχει απαγορευτεί στη Γαλλία, ενώ μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί επικίνδυνη, αυξάνοντας το ρίσκο πρόκλησης ατυχήματος.

Μια βασική λειτουργία που επιτελούν τα ακουστικά, είναι πως αποκόβουν ήχους και πηγές απόσπασης προσοχής, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν αυξημένη αυτοσυγκέντρωση.

Σε άλλες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι θετικό, όχι όμως και κατά τη μετακίνηση στους δρόμους, όπως αποδεικνύεται μέσω πειράματος που πραγματοποίησε η Ford, στο πλαίσιο της εκστρατείας "Share The Road".

SF HeadphonesFord01

Μιας καμπάνιας που όπως δηλώνεται επισήμως από το Blue Oval, έχει αναπτυχθεί με στόχο "την προώθηση μεγαλύτερης αρμονίας και κατανόησης μεταξύ των χρηστών του οδικού δικτύου".

Στο πείραμα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι με καταγωγή από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μετακινούνται στους δρόμους ακούγοντας μουσική ακουστικά.

Από αυτούς, το 56% ανέφερε πως είχε βρεθεί κοντά σε οδικό ατύχημα, ενώ το 27% αυτού του ποσοστού, παραδέχθηκε πως εκείνη τη στιγμή, φορούσε ακουστικά.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα υποβλήθηκαν σε διαδικασία να τεθούν αντιμέτωποι με πιθανούς κινδύνους στο κέντρο μιας πόλης, σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας, έχοντας την αρωγή μιας ειδικής χωρικής εμπειρίας 8 διαστάσεων (8D).

Μετά από την ολοκλήρωσή της, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν πως θα σταματήσουν να φορούν ακουστικά όταν βρίσκονται σε κίνηση.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που φορούσαν ακουστικά καθυστερούσαν κατά 4,2 δευτερόλεπτα να αναγνωρίσουν και να αντιδράσουν σε έναν οδικό κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν φορούσαν.

Πριν από την διεξαγωγή της έρευνας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν σε ποσοστό 44%, πως δε θα φορούν ακουστικά κατά τη διάρκεια της μετακίνησης.

Μετά από αυτήν, το 58% δήλωσε πως δε θα φορέσει ποτέ ξανά ακουστικά.

SF HeadphonesFord03

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που επέμεινε πως θα φορά ακουστικά κατά την κίνηση στο δρόμο, μειώθηκε κατά 64%.

"Χρησιμοποιούμε διαρκώς ακουστικά, σαν έναν τρόπο διαχείρισης πιθανής απόσπασης προσοχής, αλλαγής διάθεσης ή αυτοσυγκέντρωσης", δήλωσε η Δρ Maria Chait, καθηγήτρια Ακουστικής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο University College London.

"Το αρνητικό κομμάτι των ακουστικών, είναι πως εμποδίζουν σημαντικές πληροφορίες στις οποίες βασίζεται το μυαλό μας για την επιβίωση στο περιβάλλον.

"Ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να κατανοούμε το περιβάλλον μας - πολύ συχνά ακούμε σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας πριν τα δούμε.

"Αν και τα ακουστικά μπορεί να μας ωφελήσουν σε πολλές περιπτώσεις, στο δρόμο μπορεί να αποκλείσουν σημαντικές ηχητικές ενδείξεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε κοντινά οχήματα ή χρήστες του δρόμου, θέτοντας ενδεχομένως αυτούς και εμάς σε κίνδυνο".

"Η πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε μια συναρπαστική εμπειρία που θα έδειχνε την αξία του θορύβου στην Οδική Ασφάλεια, δημιουργώντας πραγματική ενσυναίσθηση και αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ των συμμετεχόντων", πρόσθεσε ο Επιστήμονας στον τομέα της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς, Δρ. Adam Flitton.

Σύμφωνα με τον Flitton, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά από το πέρας του πειράματος, παρατηρήθηκε αύξηση σε ποσοστό 31%, των ανθρώπων που δήλωσαν πως δε θα χρησιμοποιήσουν ξανά ακουστικά στο δρόμο, καθώς και αύξηση κατά 20% στους ανθρώπους που θεωρούν πως η χρήση ακουστικών εμπεριέχει ρίσκο.

"Με την έρευνα αυτή αναδεικνύουμε ένα σημαντικό ζήτημα οδικής ασφάλειας που συχνά περνάει κάτω από το ραντάρ", ανέφερε ο επικεφαλής επικοινωνίας της καμπάνιας "Share the Road" για την Ford Ευρώπης, Emmanuel Lubrani. "Προσβάσιμη σε οποιονδήποτε διαθέτει smartphone, ελπίζουμε ότι η έρευνα Share The Road: Safe and Sound θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πραγματικότητα της χρήσης ακουστικών εν κινήσει".

Μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία, μέσω εφαρμογής σε smartphone, ακολουθώντας το παρακάτω link

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photos: Ford

Δείτε το σχετικό video

Περισσότερα Safety First

Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της τελευταίας πλήρους εβδομάδας του Ιουλίου
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τροχαίων παραβάσεων που σημειώθηκαν στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 23-29 Ιουλίου – Διαβάστε την «κατάταξη» ανά είδος και ανά περιο...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)

S5 Box