SAFETY FIRST

Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων.

Η χρήση ακουστικών σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας, από το σπίτι μέχρι τον χώρο εργασίας ή τις διαδικασίες μελέτης, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ακόμη ένας τομέας όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση ακουστικών, είναι κατά τις μετακινήσεις στο δρόμο, είτε με όχημα είτε ως πεζοί.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνήθεια που μεταξύ άλλων έχει απαγορευτεί στη Γαλλία, ενώ μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί επικίνδυνη, αυξάνοντας το ρίσκο πρόκλησης ατυχήματος.

Μια βασική λειτουργία που επιτελούν τα ακουστικά, είναι πως αποκόβουν ήχους και πηγές απόσπασης προσοχής, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν αυξημένη αυτοσυγκέντρωση.

Σε άλλες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι θετικό, όχι όμως και κατά τη μετακίνηση στους δρόμους, όπως αποδεικνύεται μέσω πειράματος που πραγματοποίησε η Ford, στο πλαίσιο της εκστρατείας "Share The Road".

SF HeadphonesFord01

Μιας καμπάνιας που όπως δηλώνεται επισήμως από το Blue Oval, έχει αναπτυχθεί με στόχο "την προώθηση μεγαλύτερης αρμονίας και κατανόησης μεταξύ των χρηστών του οδικού δικτύου".

Στο πείραμα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι με καταγωγή από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μετακινούνται στους δρόμους ακούγοντας μουσική ακουστικά.

Από αυτούς, το 56% ανέφερε πως είχε βρεθεί κοντά σε οδικό ατύχημα, ενώ το 27% αυτού του ποσοστού, παραδέχθηκε πως εκείνη τη στιγμή, φορούσε ακουστικά.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα υποβλήθηκαν σε διαδικασία να τεθούν αντιμέτωποι με πιθανούς κινδύνους στο κέντρο μιας πόλης, σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας, έχοντας την αρωγή μιας ειδικής χωρικής εμπειρίας 8 διαστάσεων (8D).

Μετά από την ολοκλήρωσή της, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν πως θα σταματήσουν να φορούν ακουστικά όταν βρίσκονται σε κίνηση.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που φορούσαν ακουστικά καθυστερούσαν κατά 4,2 δευτερόλεπτα να αναγνωρίσουν και να αντιδράσουν σε έναν οδικό κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν φορούσαν.

Πριν από την διεξαγωγή της έρευνας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν σε ποσοστό 44%, πως δε θα φορούν ακουστικά κατά τη διάρκεια της μετακίνησης.

Μετά από αυτήν, το 58% δήλωσε πως δε θα φορέσει ποτέ ξανά ακουστικά.

SF HeadphonesFord03

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που επέμεινε πως θα φορά ακουστικά κατά την κίνηση στο δρόμο, μειώθηκε κατά 64%.

"Χρησιμοποιούμε διαρκώς ακουστικά, σαν έναν τρόπο διαχείρισης πιθανής απόσπασης προσοχής, αλλαγής διάθεσης ή αυτοσυγκέντρωσης", δήλωσε η Δρ Maria Chait, καθηγήτρια Ακουστικής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο University College London.

"Το αρνητικό κομμάτι των ακουστικών, είναι πως εμποδίζουν σημαντικές πληροφορίες στις οποίες βασίζεται το μυαλό μας για την επιβίωση στο περιβάλλον.

"Ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να κατανοούμε το περιβάλλον μας - πολύ συχνά ακούμε σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας πριν τα δούμε.

"Αν και τα ακουστικά μπορεί να μας ωφελήσουν σε πολλές περιπτώσεις, στο δρόμο μπορεί να αποκλείσουν σημαντικές ηχητικές ενδείξεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε κοντινά οχήματα ή χρήστες του δρόμου, θέτοντας ενδεχομένως αυτούς και εμάς σε κίνδυνο".

"Η πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε μια συναρπαστική εμπειρία που θα έδειχνε την αξία του θορύβου στην Οδική Ασφάλεια, δημιουργώντας πραγματική ενσυναίσθηση και αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ των συμμετεχόντων", πρόσθεσε ο Επιστήμονας στον τομέα της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς, Δρ. Adam Flitton.

Σύμφωνα με τον Flitton, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά από το πέρας του πειράματος, παρατηρήθηκε αύξηση σε ποσοστό 31%, των ανθρώπων που δήλωσαν πως δε θα χρησιμοποιήσουν ξανά ακουστικά στο δρόμο, καθώς και αύξηση κατά 20% στους ανθρώπους που θεωρούν πως η χρήση ακουστικών εμπεριέχει ρίσκο.

"Με την έρευνα αυτή αναδεικνύουμε ένα σημαντικό ζήτημα οδικής ασφάλειας που συχνά περνάει κάτω από το ραντάρ", ανέφερε ο επικεφαλής επικοινωνίας της καμπάνιας "Share the Road" για την Ford Ευρώπης, Emmanuel Lubrani. "Προσβάσιμη σε οποιονδήποτε διαθέτει smartphone, ελπίζουμε ότι η έρευνα Share The Road: Safe and Sound θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πραγματικότητα της χρήσης ακουστικών εν κινήσει".

Μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία, μέσω εφαρμογής σε smartphone, ακολουθώντας το παρακάτω link

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photos: Ford

Δείτε το σχετικό video

Περισσότερα Safety First

Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)

S5 Box