SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Road Safety καλεί τις κυβερνήσεις σε τοπικό και Διεθνές Επίπεδο, να υιοθετήσουν το "Safe System Approach" των Ηνωμένων Εθνών.


Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, στόχος της σύμπραξης των Ηνωμένων Εθνών (Decade of Action for Road Safety 2011-2020) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA Action for Road Safety) είναι η μείωση των θανάτων κατά 5 εκατομμύρια και των τραυματισμών κατά 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, έως το 2020. Για να επιτευχθεί αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδώσει το "Safe System Approach", μια σειρά 5 δράσεων που αφορά στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, σε ασφαλέστερα αυτοκίνητα, ασφαλέστερες υποδομές και δημιουργία δομών για άμεση ανταπόκριση και δράση μετά από ένα ατύχημα.

Η FIA έχει ενεργοποιήσει το Δίκτυο Οργανισμών και Κυβερνήσεων που συνεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, προτρέποντας μάλιστα ώστε η Οδική Ασφάλεια να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα σε κάθε χώρα. Τελευταία τέτοια πρωτοβουλία είναι το FIA Road Safety Grant Programme, που υποστηρίζεται από το FIA Foundation ώστε να ενισχύει και να συντονίζει πρωτοβουλίες από την πλευρά των Χωρών-Μελών της, για συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με το "Safe System Approach". Από το 2012, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υποστηρίξει περί τις 200 πρωτοβουλίες σε περίπου 70 χώρες που αφορούν εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, προστασία των αδύναμων χρηστών του δρόμου, συνέδρια, εκδηλώσεις, εργαστήρια, πληροφορίες ασφάλειας για υποδομές δρόμων και προγράμματα επιθεώρησης αυτοκινήτου.

Οι 5 πυλώνες του Safe System Approach αναλυτικά:
1. Ανάπτυξη δυνατοτήτων: Στο πλαίσιο του ρόλου της ως παρατηρητής της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη από τα Ηνωμένα Έθνη, η FIA υποστηρίζει ενεργά την Ομάδα Εργασίας για την Οδική Ασφάλεια, που αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει μόνιμη θέση στα Ηνωμένα Έθνη και ασχολείται με τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται, πως η FIA είναι παράλληλα ενεργό μέλος του UNRSC (UN Road Safety Collaboration) ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στις εργασίες της Διεθνούς Βάσης Δεδομένων για Ατυχήματα, παρέχοντας δεδομένα για τα διεθνή ατυχήματα που συλλέγονται σε διαρκή βάση. Χάρη στην Παγκόσμια Καμπάνια της, η FIA διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση, αλλά και στην ευθύνη που προκύπτει στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, για τους χρήστες των δρόμων.
2. Ασφαλείς οδηγοί: Σε αυτό το πλαίσιο, η FIA ενθαρρύνει εκστρατείες βελτίωσης της οδηγικής ικανότητας και αντίληψης των οδηγών, καθώς επίσης και την δια βίου εκπαίδευση στον τομέα της οδήγησης.
3. Ασφαλή Αυτοκίνητα: Η FIA προωθεί σχεδιασμό αυτοκινήτων που προστατεύει οδηγούς, και επιβάτες αυτοκινήτων, καθώς επίσης και τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου όπως είναι οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές ή οι ποδηλάτες. Ταυτόχρονα, η FIA είναι Ιδρυτικό Μέλος του Euro NCAP, του πιο σημαντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αξιολόγησης της ασφάλειας που παρέχουν τα νέα αυτοκίνητα. Καθώς μάλιστα οι νέες τεχνολογίες παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας χάρη στα προηγμένα, "έξυπνα" συστήματα, η Διεθνής Ομοσπονδία ενθαρρύνει διαρκώς τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερες λύσεις ενεργητικής ασφάλειας στα οχήματα που κατασκευάζουν.
4. Ασφαλείς υποδομές: Οι καλύτερες δυνατές υποδομές σε οδικά δίκτυα, αποτελούν σημείο κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας για μείωση των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους. Η FIA και τα μέλη της υποστηρίζουν το πρόγραμμα iRAP, που λειτουργεί με την υποστήριξη Κυβερνήσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε περισσότερες από 70 χώρες, με σκοπό την επιθεώρηση των δρόμων μεγάλου κινδύνου και τη δημιουργία αστεριών αξιολόγησης (στα πρότυπα του Euro NCAP) για τους δρόμους.
5. Παρέμβαση μετά από ατύχημα: Η ανάγκη για ύπαρξη καλής ποιότητας Πρώτων Βοηθειών στην περίπτωση ατυχήματος είναι δεδομένη, αφού μπορεί υπό συνθήκες να σώσει τη ζωή ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σε τροχαία ατυχήματα. Έχοντας ως βάση την συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο, η FIA προάγει πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί η σημασία της γνώσης παροχής Πρώτων Βοηθειών σε θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα δεν είναι τυχαίο και είναι πολύ σημαντικό όλοι μας, να έχουμε υπ' όψιν μας βασικές τουλάχιστον παραμέτρους, αναφορικά με έναν από τους πιο σημαντικούς κινδύνους θανάτων και τραυματισμών των τελευταίων ετών, που είναι τα Τροχαία Ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)

S5 Box