SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Road Safety καλεί τις κυβερνήσεις σε τοπικό και Διεθνές Επίπεδο, να υιοθετήσουν το "Safe System Approach" των Ηνωμένων Εθνών.


Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, στόχος της σύμπραξης των Ηνωμένων Εθνών (Decade of Action for Road Safety 2011-2020) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA Action for Road Safety) είναι η μείωση των θανάτων κατά 5 εκατομμύρια και των τραυματισμών κατά 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, έως το 2020. Για να επιτευχθεί αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδώσει το "Safe System Approach", μια σειρά 5 δράσεων που αφορά στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, σε ασφαλέστερα αυτοκίνητα, ασφαλέστερες υποδομές και δημιουργία δομών για άμεση ανταπόκριση και δράση μετά από ένα ατύχημα.

Η FIA έχει ενεργοποιήσει το Δίκτυο Οργανισμών και Κυβερνήσεων που συνεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, προτρέποντας μάλιστα ώστε η Οδική Ασφάλεια να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα σε κάθε χώρα. Τελευταία τέτοια πρωτοβουλία είναι το FIA Road Safety Grant Programme, που υποστηρίζεται από το FIA Foundation ώστε να ενισχύει και να συντονίζει πρωτοβουλίες από την πλευρά των Χωρών-Μελών της, για συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με το "Safe System Approach". Από το 2012, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υποστηρίξει περί τις 200 πρωτοβουλίες σε περίπου 70 χώρες που αφορούν εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, προστασία των αδύναμων χρηστών του δρόμου, συνέδρια, εκδηλώσεις, εργαστήρια, πληροφορίες ασφάλειας για υποδομές δρόμων και προγράμματα επιθεώρησης αυτοκινήτου.

Οι 5 πυλώνες του Safe System Approach αναλυτικά:
1. Ανάπτυξη δυνατοτήτων: Στο πλαίσιο του ρόλου της ως παρατηρητής της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη από τα Ηνωμένα Έθνη, η FIA υποστηρίζει ενεργά την Ομάδα Εργασίας για την Οδική Ασφάλεια, που αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει μόνιμη θέση στα Ηνωμένα Έθνη και ασχολείται με τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται, πως η FIA είναι παράλληλα ενεργό μέλος του UNRSC (UN Road Safety Collaboration) ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στις εργασίες της Διεθνούς Βάσης Δεδομένων για Ατυχήματα, παρέχοντας δεδομένα για τα διεθνή ατυχήματα που συλλέγονται σε διαρκή βάση. Χάρη στην Παγκόσμια Καμπάνια της, η FIA διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση, αλλά και στην ευθύνη που προκύπτει στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, για τους χρήστες των δρόμων.
2. Ασφαλείς οδηγοί: Σε αυτό το πλαίσιο, η FIA ενθαρρύνει εκστρατείες βελτίωσης της οδηγικής ικανότητας και αντίληψης των οδηγών, καθώς επίσης και την δια βίου εκπαίδευση στον τομέα της οδήγησης.
3. Ασφαλή Αυτοκίνητα: Η FIA προωθεί σχεδιασμό αυτοκινήτων που προστατεύει οδηγούς, και επιβάτες αυτοκινήτων, καθώς επίσης και τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου όπως είναι οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές ή οι ποδηλάτες. Ταυτόχρονα, η FIA είναι Ιδρυτικό Μέλος του Euro NCAP, του πιο σημαντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αξιολόγησης της ασφάλειας που παρέχουν τα νέα αυτοκίνητα. Καθώς μάλιστα οι νέες τεχνολογίες παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας χάρη στα προηγμένα, "έξυπνα" συστήματα, η Διεθνής Ομοσπονδία ενθαρρύνει διαρκώς τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερες λύσεις ενεργητικής ασφάλειας στα οχήματα που κατασκευάζουν.
4. Ασφαλείς υποδομές: Οι καλύτερες δυνατές υποδομές σε οδικά δίκτυα, αποτελούν σημείο κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας για μείωση των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους. Η FIA και τα μέλη της υποστηρίζουν το πρόγραμμα iRAP, που λειτουργεί με την υποστήριξη Κυβερνήσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε περισσότερες από 70 χώρες, με σκοπό την επιθεώρηση των δρόμων μεγάλου κινδύνου και τη δημιουργία αστεριών αξιολόγησης (στα πρότυπα του Euro NCAP) για τους δρόμους.
5. Παρέμβαση μετά από ατύχημα: Η ανάγκη για ύπαρξη καλής ποιότητας Πρώτων Βοηθειών στην περίπτωση ατυχήματος είναι δεδομένη, αφού μπορεί υπό συνθήκες να σώσει τη ζωή ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σε τροχαία ατυχήματα. Έχοντας ως βάση την συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο, η FIA προάγει πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί η σημασία της γνώσης παροχής Πρώτων Βοηθειών σε θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα δεν είναι τυχαίο και είναι πολύ σημαντικό όλοι μας, να έχουμε υπ' όψιν μας βασικές τουλάχιστον παραμέτρους, αναφορικά με έναν από τους πιο σημαντικούς κινδύνους θανάτων και τραυματισμών των τελευταίων ετών, που είναι τα Τροχαία Ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)

S5 Box