SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Road Safety καλεί τις κυβερνήσεις σε τοπικό και Διεθνές Επίπεδο, να υιοθετήσουν το "Safe System Approach" των Ηνωμένων Εθνών.


Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, στόχος της σύμπραξης των Ηνωμένων Εθνών (Decade of Action for Road Safety 2011-2020) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA Action for Road Safety) είναι η μείωση των θανάτων κατά 5 εκατομμύρια και των τραυματισμών κατά 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, έως το 2020. Για να επιτευχθεί αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδώσει το "Safe System Approach", μια σειρά 5 δράσεων που αφορά στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, σε ασφαλέστερα αυτοκίνητα, ασφαλέστερες υποδομές και δημιουργία δομών για άμεση ανταπόκριση και δράση μετά από ένα ατύχημα.

Η FIA έχει ενεργοποιήσει το Δίκτυο Οργανισμών και Κυβερνήσεων που συνεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, προτρέποντας μάλιστα ώστε η Οδική Ασφάλεια να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα σε κάθε χώρα. Τελευταία τέτοια πρωτοβουλία είναι το FIA Road Safety Grant Programme, που υποστηρίζεται από το FIA Foundation ώστε να ενισχύει και να συντονίζει πρωτοβουλίες από την πλευρά των Χωρών-Μελών της, για συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με το "Safe System Approach". Από το 2012, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υποστηρίξει περί τις 200 πρωτοβουλίες σε περίπου 70 χώρες που αφορούν εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, προστασία των αδύναμων χρηστών του δρόμου, συνέδρια, εκδηλώσεις, εργαστήρια, πληροφορίες ασφάλειας για υποδομές δρόμων και προγράμματα επιθεώρησης αυτοκινήτου.

Οι 5 πυλώνες του Safe System Approach αναλυτικά:
1. Ανάπτυξη δυνατοτήτων: Στο πλαίσιο του ρόλου της ως παρατηρητής της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη από τα Ηνωμένα Έθνη, η FIA υποστηρίζει ενεργά την Ομάδα Εργασίας για την Οδική Ασφάλεια, που αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει μόνιμη θέση στα Ηνωμένα Έθνη και ασχολείται με τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται, πως η FIA είναι παράλληλα ενεργό μέλος του UNRSC (UN Road Safety Collaboration) ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στις εργασίες της Διεθνούς Βάσης Δεδομένων για Ατυχήματα, παρέχοντας δεδομένα για τα διεθνή ατυχήματα που συλλέγονται σε διαρκή βάση. Χάρη στην Παγκόσμια Καμπάνια της, η FIA διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση, αλλά και στην ευθύνη που προκύπτει στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, για τους χρήστες των δρόμων.
2. Ασφαλείς οδηγοί: Σε αυτό το πλαίσιο, η FIA ενθαρρύνει εκστρατείες βελτίωσης της οδηγικής ικανότητας και αντίληψης των οδηγών, καθώς επίσης και την δια βίου εκπαίδευση στον τομέα της οδήγησης.
3. Ασφαλή Αυτοκίνητα: Η FIA προωθεί σχεδιασμό αυτοκινήτων που προστατεύει οδηγούς, και επιβάτες αυτοκινήτων, καθώς επίσης και τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου όπως είναι οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές ή οι ποδηλάτες. Ταυτόχρονα, η FIA είναι Ιδρυτικό Μέλος του Euro NCAP, του πιο σημαντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αξιολόγησης της ασφάλειας που παρέχουν τα νέα αυτοκίνητα. Καθώς μάλιστα οι νέες τεχνολογίες παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας χάρη στα προηγμένα, "έξυπνα" συστήματα, η Διεθνής Ομοσπονδία ενθαρρύνει διαρκώς τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερες λύσεις ενεργητικής ασφάλειας στα οχήματα που κατασκευάζουν.
4. Ασφαλείς υποδομές: Οι καλύτερες δυνατές υποδομές σε οδικά δίκτυα, αποτελούν σημείο κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας για μείωση των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους. Η FIA και τα μέλη της υποστηρίζουν το πρόγραμμα iRAP, που λειτουργεί με την υποστήριξη Κυβερνήσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε περισσότερες από 70 χώρες, με σκοπό την επιθεώρηση των δρόμων μεγάλου κινδύνου και τη δημιουργία αστεριών αξιολόγησης (στα πρότυπα του Euro NCAP) για τους δρόμους.
5. Παρέμβαση μετά από ατύχημα: Η ανάγκη για ύπαρξη καλής ποιότητας Πρώτων Βοηθειών στην περίπτωση ατυχήματος είναι δεδομένη, αφού μπορεί υπό συνθήκες να σώσει τη ζωή ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σε τροχαία ατυχήματα. Έχοντας ως βάση την συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο, η FIA προάγει πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί η σημασία της γνώσης παροχής Πρώτων Βοηθειών σε θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα δεν είναι τυχαίο και είναι πολύ σημαντικό όλοι μας, να έχουμε υπ' όψιν μας βασικές τουλάχιστον παραμέτρους, αναφορικά με έναν από τους πιο σημαντικούς κινδύνους θανάτων και τραυματισμών των τελευταίων ετών, που είναι τα Τροχαία Ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Πιέσεις για περισσότερα όρια ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων
Η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από πρόσφατα αιτήματα σε Ιταλία και Αυστρία. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Αύξηση των εφήβων που κινούνται στο δρόμο χωρίς ασφάλιση
Ο αριθμός των νέων που χρησιμοποιούν ανασφάλιστα οχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει διαρκή αύξηση, με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στα ηλεκτρικά scooters. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)

S5 Box