SAFETY FIRST

Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από το δρόμο).

 

Με βάση αυτό το ζήτημα, το γνωστό European Transport Safety Council παρουσίασε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο, σχεδόν 7.300 χρήστες των δρόμων έχασαν τη ζωή τους το 2015 σε συγκρούσεις μεμονωμένων οχημάτων (Single Vehicle Collision - SVC), ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί περί τους 100.000 συνανθρώπους μας. Επιπλέον, υπολογίζεται πως περισσότερο από το 60% των θανάτων αυτών συμβαίνει σε αγροτικούς δρόμους, γεγονός που κάνει ακόμη πιο απαραίτητη την σωστή σχεδίαση των δρόμων αλλά και τη σήμανση που αφορά στα κατάλληλα όρια ταχύτητας.

Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα που ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο εμπλοκής σε τέτοια θανατηφόρα ατυχήματα, οι νέοι οδηγοί ηλικίας 18-24 ετών είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όντας δύο φορές πιθανότερο να εμπλακούν σε θανατηφόρο ατύχημα τέτοιου είδους, από ότι οι οδηγοί ηλικίας 25-49 ετών.
Δυο χώρες με χαμηλά ποσοστά θανάτου από ατυχήματα μεμονωμένων αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών είναι η Ολλανδία και η Δανία, που δεν είναι τυχαίο πως έχουν λάβει μέτρα σε αυτόν τον τομέα. Οι Ολλανδοί έχουν βελτιώσει το οδικό τους δίκτυο, δίνοντας έμφαση στην αφαίρεση εμποδίων που βρίσκονται στα πλαϊνά σημεία του δρόμου, ενώ οι Δανοί έχουν μειώσει το όριο ταχύτητας σε αγροτικούς δρόμους από 100, σε 80 χιλιόμετρα/ώρα.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει το 2011 στην Ολλανδία, η απόσπαση προσοχής ήταν η κύρια αιτία των ατυχημάτων SVC, σε ποσοστό 31%, ενώ ακολουθούσαν η υπερβολική ταχύτητα (27%), η κατανάλωση αλκοόλ (19%) και η κούραση (17%). Οι νέοι οδηγοί εμπλέκονται περισσότερο καθώς είτε εξαιτίας απόσπασης προσοχής, προσπαθούσαν με λάθος χειρισμό να αποφύγουν άλλον χρήστη του δρόμου ή αντικείμενο, είτε έκαναν λάθος αξιολόγηση της κίνησης εμπρός τους και εντέλει αναγκάζονταν να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάποια άλλα οχήματα.

Συμπερασματικά με βάση τα παραπάνω, το ETSC κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμη μια φορά, να επιταχύνει τη διαδικασία αναθεώρησης των ελάχιστων στάνταρντ ασφαλείας για τα νέα αυτοκίνητα, που θα πρέπει όλα να διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά συστήματα όπως Intelligent Speed Assistance ή Autonomous Emergency Braking. Επιπλέον, η προτροπή προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά σε πολλές και διαφορετικές ενέργειες όπως αφαίρεση όλων των εμποδίων στις άκρες των δρόμων, διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών για τα αίτια των ατυχημάτων που οδηγούν σε θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς ή αναθεώρηση των κανόνων για την απόκτηση διπλώματος στους νέους οδηγούς.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι ποια από τα παραπάνω θα προχωρήσουν και πόσο σύντομα, καθώς το συγκεκριμένο είναι πρόβλημα που υφίσταται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box