SAFETY FIRST

Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από το δρόμο).

 

Με βάση αυτό το ζήτημα, το γνωστό European Transport Safety Council παρουσίασε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο, σχεδόν 7.300 χρήστες των δρόμων έχασαν τη ζωή τους το 2015 σε συγκρούσεις μεμονωμένων οχημάτων (Single Vehicle Collision - SVC), ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί περί τους 100.000 συνανθρώπους μας. Επιπλέον, υπολογίζεται πως περισσότερο από το 60% των θανάτων αυτών συμβαίνει σε αγροτικούς δρόμους, γεγονός που κάνει ακόμη πιο απαραίτητη την σωστή σχεδίαση των δρόμων αλλά και τη σήμανση που αφορά στα κατάλληλα όρια ταχύτητας.

Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα που ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο εμπλοκής σε τέτοια θανατηφόρα ατυχήματα, οι νέοι οδηγοί ηλικίας 18-24 ετών είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όντας δύο φορές πιθανότερο να εμπλακούν σε θανατηφόρο ατύχημα τέτοιου είδους, από ότι οι οδηγοί ηλικίας 25-49 ετών.
Δυο χώρες με χαμηλά ποσοστά θανάτου από ατυχήματα μεμονωμένων αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών είναι η Ολλανδία και η Δανία, που δεν είναι τυχαίο πως έχουν λάβει μέτρα σε αυτόν τον τομέα. Οι Ολλανδοί έχουν βελτιώσει το οδικό τους δίκτυο, δίνοντας έμφαση στην αφαίρεση εμποδίων που βρίσκονται στα πλαϊνά σημεία του δρόμου, ενώ οι Δανοί έχουν μειώσει το όριο ταχύτητας σε αγροτικούς δρόμους από 100, σε 80 χιλιόμετρα/ώρα.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει το 2011 στην Ολλανδία, η απόσπαση προσοχής ήταν η κύρια αιτία των ατυχημάτων SVC, σε ποσοστό 31%, ενώ ακολουθούσαν η υπερβολική ταχύτητα (27%), η κατανάλωση αλκοόλ (19%) και η κούραση (17%). Οι νέοι οδηγοί εμπλέκονται περισσότερο καθώς είτε εξαιτίας απόσπασης προσοχής, προσπαθούσαν με λάθος χειρισμό να αποφύγουν άλλον χρήστη του δρόμου ή αντικείμενο, είτε έκαναν λάθος αξιολόγηση της κίνησης εμπρός τους και εντέλει αναγκάζονταν να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάποια άλλα οχήματα.

Συμπερασματικά με βάση τα παραπάνω, το ETSC κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμη μια φορά, να επιταχύνει τη διαδικασία αναθεώρησης των ελάχιστων στάνταρντ ασφαλείας για τα νέα αυτοκίνητα, που θα πρέπει όλα να διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά συστήματα όπως Intelligent Speed Assistance ή Autonomous Emergency Braking. Επιπλέον, η προτροπή προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά σε πολλές και διαφορετικές ενέργειες όπως αφαίρεση όλων των εμποδίων στις άκρες των δρόμων, διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών για τα αίτια των ατυχημάτων που οδηγούν σε θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς ή αναθεώρηση των κανόνων για την απόκτηση διπλώματος στους νέους οδηγούς.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι ποια από τα παραπάνω θα προχωρήσουν και πόσο σύντομα, καθώς το συγκεκριμένο είναι πρόβλημα που υφίσταται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)

S5 Box