SAFETY FIRST

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε δανειακή σύμβαση 450 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Εγνατίας Οδού ΑΕ, με φόντο το "Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας".

Το συγκεκριμένο, που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας", έχει ως βάση το αποτέλεσμα μελετών που διενεργήθηκαν από την Εγνατία Οδό. Όπως έγινε γνωστό, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 60 μελέτες, για όλες τις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Αυτές αφορούσαν σε οδικά τμήματα μήκους 15.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4.200 σε εθνική οδό και τα 10.800, σε περιφερειακές οδούς. Από τις μελέτες, προέκυψαν 7.000 επικίνδυνες θέσεις, κατά μήκος 2.500 χιλιομέτρων σε 80 οδικούς άξονες της χώρας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, θα γίνουν μικρές κατασκευαστικές παρεμβάσεις, όπως αναβάθμιση ή αντικατάσταση εξοπλισμού (διαγράμμιση, σήμανση, μονάδες για απόσβεση ενέργειας κ.α.), βελτιώσεις υποδομών (νέοι ασφαλτοτάπητες, έργα αποχέτευσης, διαπλάτυνση οδών κ.α.), ενώ θα δημιουργηθούν και νέοι ισόπεδοι κόμβοι.

Ακόμη, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Παραλιακή λεωφόρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα υπάρξουν εργασίες άρσης επικινδυνότητας σε 100 σιδηροϊστούς ηλεκτρικού φωτισμού στην περιοχή της Βουλιαγμένης, στις οδούς Αθηνάς (κατεύθυνση προς Αθήνα) και Αλκυονιδών (κατεύθυνση προς Βάρκιζα).

Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν πως λόγω επιχώσεων στις νησίδες μεταξύ των δύο λωρίδων, τμήματα από τις κολώνες φωτισμού έχουν θαφτεί στο έδαφος, γεγονός που προκαλεί συσσώρευση υδάτων και διάβρωση των ιστών στη βάση της εκάστοτε κολώνας. Το παραπάνω, επηρεάζει την ευστάθεια που έχουν οι κολώνες, οπότε αυξάνεται η πιθανότητα να πέσουν στο έδαφος σε περίπτωση ισχυρών ανέμων. Η ανακατασκευή των βάσεων των ιστών και εν συνεχεία αντικατάστασή τους έχει ξεκινήσει, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως με έργο προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα λάβει σύντομα μορφή σύμβασης, θα υπάρξει και επιπλέον τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)

S5 Box