SAFETY FIRST

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε δανειακή σύμβαση 450 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Εγνατίας Οδού ΑΕ, με φόντο το "Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας".

Το συγκεκριμένο, που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας", έχει ως βάση το αποτέλεσμα μελετών που διενεργήθηκαν από την Εγνατία Οδό. Όπως έγινε γνωστό, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 60 μελέτες, για όλες τις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Αυτές αφορούσαν σε οδικά τμήματα μήκους 15.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4.200 σε εθνική οδό και τα 10.800, σε περιφερειακές οδούς. Από τις μελέτες, προέκυψαν 7.000 επικίνδυνες θέσεις, κατά μήκος 2.500 χιλιομέτρων σε 80 οδικούς άξονες της χώρας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, θα γίνουν μικρές κατασκευαστικές παρεμβάσεις, όπως αναβάθμιση ή αντικατάσταση εξοπλισμού (διαγράμμιση, σήμανση, μονάδες για απόσβεση ενέργειας κ.α.), βελτιώσεις υποδομών (νέοι ασφαλτοτάπητες, έργα αποχέτευσης, διαπλάτυνση οδών κ.α.), ενώ θα δημιουργηθούν και νέοι ισόπεδοι κόμβοι.

Ακόμη, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Παραλιακή λεωφόρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα υπάρξουν εργασίες άρσης επικινδυνότητας σε 100 σιδηροϊστούς ηλεκτρικού φωτισμού στην περιοχή της Βουλιαγμένης, στις οδούς Αθηνάς (κατεύθυνση προς Αθήνα) και Αλκυονιδών (κατεύθυνση προς Βάρκιζα).

Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν πως λόγω επιχώσεων στις νησίδες μεταξύ των δύο λωρίδων, τμήματα από τις κολώνες φωτισμού έχουν θαφτεί στο έδαφος, γεγονός που προκαλεί συσσώρευση υδάτων και διάβρωση των ιστών στη βάση της εκάστοτε κολώνας. Το παραπάνω, επηρεάζει την ευστάθεια που έχουν οι κολώνες, οπότε αυξάνεται η πιθανότητα να πέσουν στο έδαφος σε περίπτωση ισχυρών ανέμων. Η ανακατασκευή των βάσεων των ιστών και εν συνεχεία αντικατάστασή τους έχει ξεκινήσει, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως με έργο προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα λάβει σύντομα μορφή σύμβασης, θα υπάρξει και επιπλέον τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)

S5 Box