SAFETY FIRST

Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντήρηση του οχήματός μας όσο αυτό είναι ακίνητο.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Μια από αυτές αφορά στις μετακινήσεις, οι οποίες είναι σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με ότι έχουμε συνηθίσει. Το αυτοκίνητό μας μένει σταθμευμένο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε χρειάζεται και ορισμένες επιπλέον ενέργειες, σε επίπεδο συντήρησης.

Ένα βασικό σκέλος αφορά στην προστασία του αμαξώματος. Καθώς το αυτοκίνητο μένει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να σκονιστεί ή να αποκτήσει κουτσουλιές και άλλων ειδών ρύπους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνίσταται η επιλογή σημείου στάθμευσης που να μην έχει κοντά δέντρα ή κολώνες, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ακόμη, προτείνεται η συχνή παρακολούθηση του οχήματος και εφόσον υπάρχουν λεκέδες, ο άμεσος καθαρισμός τους, αφού αν "στεγνώσουν" μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αμάξωμα. Ιδανικό θα ήταν, όσοι από εσάς μπορείτε, να πλένετε το αυτοκίνητο έστω μόνο με νερό, μια φορά την εβδομάδα. Βέβαια, οι πιθανότητες το αυτοκίνητο να μην επηρεαστεί από παράγοντες του περιβάλλοντος, αυξάνονται κατακόρυφα εφόσον διαθέτετε στεγασμένο χώρο στάθμευσης.

Ένα επιπλέον σημαντικό θέμα αφορά στη συντήρηση της μπαταρίας. Όσο τα αυτοκίνητα μένουν σταθμευμένα, η μπαταρία αποφορτίζεται, καθώς ο κινητήρας δε βρίσκεται σε λειτουργία. Συνίσταται, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να βάζετε εμπρός το αυτοκίνητο, ώστε να βεβαιωθείτε για την καλή κατάσταση της μπαταρίας, διατηρώντας για περίπου 10 λεπτά σε λειτουργία τον κινητήρα. Αν σκοπεύετε να διατηρήσετε ακίνητο το όχημα για πολύ καιρό, θα ήταν χρήσιμο οι πόλοι της μπαταρίας να αποσυνδεθούν.

Ακόμη, σημαντική είναι και η διατήρηση των ελαστικών σε καλή κατάσταση. Με την ακινησία, η πίεση των ελαστικών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ορίζουμε την πίεση που προτείνει ο κατασκευαστής και στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγράφεται με ειδική σήμανση στην πόρτα του οδηγού. Σε περίπτωση που διαθέτετε δικό σας πιεσόμετρο, θα ήταν χρήσιμο να μετράτε τακτικά την πίεση των ελαστικών, ειδάλλως αυτό μπορεί να γίνει σε ένα πρατήριο καυσίμων, εφόσον κατευθυνθείτε εκεί για ανεφοδιασμό.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ώστε τα αυτοκίνητα να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αφού ο εκάστοτε ιδιοκτήτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις συνθήκες συντήρησης του οχήματός του.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές θα ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα
Νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πως η ευθύνη για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα δε θα ανήκει στους ιδιοκτήτες, αλλά στους κατασκευαστές. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)

S5 Box