SAFETY FIRST

Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντήρηση του οχήματός μας όσο αυτό είναι ακίνητο.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Μια από αυτές αφορά στις μετακινήσεις, οι οποίες είναι σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με ότι έχουμε συνηθίσει. Το αυτοκίνητό μας μένει σταθμευμένο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε χρειάζεται και ορισμένες επιπλέον ενέργειες, σε επίπεδο συντήρησης.

Ένα βασικό σκέλος αφορά στην προστασία του αμαξώματος. Καθώς το αυτοκίνητο μένει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να σκονιστεί ή να αποκτήσει κουτσουλιές και άλλων ειδών ρύπους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνίσταται η επιλογή σημείου στάθμευσης που να μην έχει κοντά δέντρα ή κολώνες, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ακόμη, προτείνεται η συχνή παρακολούθηση του οχήματος και εφόσον υπάρχουν λεκέδες, ο άμεσος καθαρισμός τους, αφού αν "στεγνώσουν" μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αμάξωμα. Ιδανικό θα ήταν, όσοι από εσάς μπορείτε, να πλένετε το αυτοκίνητο έστω μόνο με νερό, μια φορά την εβδομάδα. Βέβαια, οι πιθανότητες το αυτοκίνητο να μην επηρεαστεί από παράγοντες του περιβάλλοντος, αυξάνονται κατακόρυφα εφόσον διαθέτετε στεγασμένο χώρο στάθμευσης.

Ένα επιπλέον σημαντικό θέμα αφορά στη συντήρηση της μπαταρίας. Όσο τα αυτοκίνητα μένουν σταθμευμένα, η μπαταρία αποφορτίζεται, καθώς ο κινητήρας δε βρίσκεται σε λειτουργία. Συνίσταται, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να βάζετε εμπρός το αυτοκίνητο, ώστε να βεβαιωθείτε για την καλή κατάσταση της μπαταρίας, διατηρώντας για περίπου 10 λεπτά σε λειτουργία τον κινητήρα. Αν σκοπεύετε να διατηρήσετε ακίνητο το όχημα για πολύ καιρό, θα ήταν χρήσιμο οι πόλοι της μπαταρίας να αποσυνδεθούν.

Ακόμη, σημαντική είναι και η διατήρηση των ελαστικών σε καλή κατάσταση. Με την ακινησία, η πίεση των ελαστικών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ορίζουμε την πίεση που προτείνει ο κατασκευαστής και στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγράφεται με ειδική σήμανση στην πόρτα του οδηγού. Σε περίπτωση που διαθέτετε δικό σας πιεσόμετρο, θα ήταν χρήσιμο να μετράτε τακτικά την πίεση των ελαστικών, ειδάλλως αυτό μπορεί να γίνει σε ένα πρατήριο καυσίμων, εφόσον κατευθυνθείτε εκεί για ανεφοδιασμό.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ώστε τα αυτοκίνητα να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αφού ο εκάστοτε ιδιοκτήτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις συνθήκες συντήρησης του οχήματός του.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Στη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ελληνική έρευνα δείχνει πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)

S5 Box