SAFETY FIRST

Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντήρηση του οχήματός μας όσο αυτό είναι ακίνητο.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Μια από αυτές αφορά στις μετακινήσεις, οι οποίες είναι σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με ότι έχουμε συνηθίσει. Το αυτοκίνητό μας μένει σταθμευμένο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε χρειάζεται και ορισμένες επιπλέον ενέργειες, σε επίπεδο συντήρησης.

Ένα βασικό σκέλος αφορά στην προστασία του αμαξώματος. Καθώς το αυτοκίνητο μένει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να σκονιστεί ή να αποκτήσει κουτσουλιές και άλλων ειδών ρύπους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνίσταται η επιλογή σημείου στάθμευσης που να μην έχει κοντά δέντρα ή κολώνες, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ακόμη, προτείνεται η συχνή παρακολούθηση του οχήματος και εφόσον υπάρχουν λεκέδες, ο άμεσος καθαρισμός τους, αφού αν "στεγνώσουν" μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αμάξωμα. Ιδανικό θα ήταν, όσοι από εσάς μπορείτε, να πλένετε το αυτοκίνητο έστω μόνο με νερό, μια φορά την εβδομάδα. Βέβαια, οι πιθανότητες το αυτοκίνητο να μην επηρεαστεί από παράγοντες του περιβάλλοντος, αυξάνονται κατακόρυφα εφόσον διαθέτετε στεγασμένο χώρο στάθμευσης.

Ένα επιπλέον σημαντικό θέμα αφορά στη συντήρηση της μπαταρίας. Όσο τα αυτοκίνητα μένουν σταθμευμένα, η μπαταρία αποφορτίζεται, καθώς ο κινητήρας δε βρίσκεται σε λειτουργία. Συνίσταται, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να βάζετε εμπρός το αυτοκίνητο, ώστε να βεβαιωθείτε για την καλή κατάσταση της μπαταρίας, διατηρώντας για περίπου 10 λεπτά σε λειτουργία τον κινητήρα. Αν σκοπεύετε να διατηρήσετε ακίνητο το όχημα για πολύ καιρό, θα ήταν χρήσιμο οι πόλοι της μπαταρίας να αποσυνδεθούν.

Ακόμη, σημαντική είναι και η διατήρηση των ελαστικών σε καλή κατάσταση. Με την ακινησία, η πίεση των ελαστικών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ορίζουμε την πίεση που προτείνει ο κατασκευαστής και στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγράφεται με ειδική σήμανση στην πόρτα του οδηγού. Σε περίπτωση που διαθέτετε δικό σας πιεσόμετρο, θα ήταν χρήσιμο να μετράτε τακτικά την πίεση των ελαστικών, ειδάλλως αυτό μπορεί να γίνει σε ένα πρατήριο καυσίμων, εφόσον κατευθυνθείτε εκεί για ανεφοδιασμό.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ώστε τα αυτοκίνητα να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αφού ο εκάστοτε ιδιοκτήτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις συνθήκες συντήρησης του οχήματός του.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)

S5 Box