SAFETY FIRST

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Όπως επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr, είναι πια διαθέσιμες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Έπειτα από διαπιστωτική πράξη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι πολίτες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών για αντικατάσταση και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής ή φθοράς.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η συγκεκριμένη διευκόλυνση αναμένεται να βάλει οριστικό τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούσαν αναμονή σε ουρές. Ακόμη, η ψηφιοποίηση βοηθά στην αποσυμφόρηση Διευθύνσεων Μεταφορών και Τμημάτων Αδειών Οδήγησης.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης, είναι συνέχεια Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ων Υπουργείων Υποδομών&Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η δράση υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ).

Η εφαρμογή τους ξεκίνησε πιλοτικά το Δεκέμβριο του 2020 στην Περιφέρεια Κρήτης και συνεχίστηκε τον Μάρτιο και Απρίλιο του τρέχοντος έτους, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μέσω του gov.gr, 7.071 αιτήσεις. Από αυτές, οι 3.408 αφορούν σε αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης, εκ των οποίων έχουν εκτυπωθεί περισσότερα από 2.600 διπλώματα, ενώ επιπλέον 3.663 αφορούν σε ενημέρωση στοιχείων.

Για να γίνει αυτό, οι πολίτες εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους κωδικούς Taxisnet. Έπειτα, καταχωρούν ψηφιακά την αίτηση, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η φωτογραφία, η υπογραφή και το αντίστοιχο παράβολο.

Εν συνεχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες αποστέλλουν ψηφιακά, όλα τα στοιχεία στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), όπου γίνεται αυθεντικοποίηση. Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί, οι πολίτες παραλαμβάνουν το νέο έντυπο οι ίδιοι, ή εξουσιοδοτώντας συγκεκριμένο πρόσωπο.

Σε ορισμένες Περιφέρειες, υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής μέσω courier.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)

S5 Box