SAFETY FIRST

Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετιστών και ποδηλατών.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) δημοσίευσε τα στοιχεία των τροχαίων δυστυχημάτων του 2020.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, 38.824 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2007, ενώ συνιστά και αύξηση κατά 6,8% σε σύγκριση με το 2019.

Δυστυχώς, το 2020 αποτελεί χρονιά "ιστορικού υψηλού" σε θανάτους μοτοσικλετιστών (από το 1975), ποδηλατών (από το 1987) και πεζών (από το 1989).

Ο δείκτης θανάτων ανά 100 εκατομμύρια διανυθέντα μίλια ήταν 1,34, αποτελώντας αύξηση κατά 21% σε σύγκριση με το 2019.
Αντίθετα, ο αριθμός των ατυχημάτων που τέθηκαν σε γνώση των Αρχών, καθώς και των τραυματισμών, παρουσίασε μείωση κατά 22% και 17% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της NHTSA, στο 45% των θανατηφόρων τροχαίων, παρατηρήθηκε πως η αιτία ήταν υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί σε αυτό το πρόβλημα, είναι η δήλωση του Υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg, πως η αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα αποτελεί εθνική κρίση.

"Η αύξηση των θανάτων στους δρόμους μας αποτελεί εθνική κρίση- δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτούς τους θανάτους ως αναπόφευκτους", δήλωσε ο Buttigieg. "Οι άνθρωποι θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι και να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια, και με τους πόρους από τον δικομματικό νόμο για τις υποδομές, καθώς και τις πολιτικές της NHTSA που εγκαινιάσαμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ζωές στους δρόμους της Αμερικής".

"Η τραγική απώλεια ζωής ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνει ότι έχουμε μια θανατηφόρα κρίση στους δρόμους της χώρας μας", πρόσθεσε ο Dr. Steven Cliff, Αναπληρωτής Διοικητής της NHTSA. "Παρόλο που τα συνολικά τροχαία δυστυχήματα και οι τραυματίες μειώθηκαν το 2020, τα θανατηφόρα δυστυχήματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να μετατραπεί σε status quo".

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας, δηλαδή έναν οδικό χάρτη για αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η στρατηγική θα διαθέτει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει στον τομέα στις ΗΠΑ και θα εστιάζει στη βελτίωση υποδομών και οχημάτων, την υιοθέτηση χαμηλότερων ταχυτήτων και την καλύτερη φροντίδα μετά από ατύχημα.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά στοιχεία από την έρευνα που παρουσίασε η NHTSA και το ποσοστό διαφοροποίησης μεταξύ 2020 και 2019.

6,8% αύξηση θανάτων μεταξύ 2019 και 2020

17% αύξηση θανάτων που σχετίζονται με υπερβολική ταχύτητα

14% αύξηση θανάτων σε ατυχήματα με οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

14% αύξηση θανάτων σε οχήματα χωρίς χρήση ζώνης

11% αύξηση θανάτων μοτοσικλετιστών

9,2% αύξηση θανάτων ποδηλατών

9% αύξηση θανάτων επιβατών επιβατικών αυτοκινήτων8,5% αύξηση θανάτων σε αστικές περιοχές

26% αύξηση θανάτων από τροχαία με εγκατάλειψη θύματος

1,3% μείωση θανάτων σε ατυχήματα με μεγάλα φορτηγά11% μείωση διανυθέντων μιλίων (2.903.622 από 3.261.772)

Photo: Unsplash-Karl Solano

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)

S5 Box