SAFETY FIRST

Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετιστών και ποδηλατών.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) δημοσίευσε τα στοιχεία των τροχαίων δυστυχημάτων του 2020.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, 38.824 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2007, ενώ συνιστά και αύξηση κατά 6,8% σε σύγκριση με το 2019.

Δυστυχώς, το 2020 αποτελεί χρονιά "ιστορικού υψηλού" σε θανάτους μοτοσικλετιστών (από το 1975), ποδηλατών (από το 1987) και πεζών (από το 1989).

Ο δείκτης θανάτων ανά 100 εκατομμύρια διανυθέντα μίλια ήταν 1,34, αποτελώντας αύξηση κατά 21% σε σύγκριση με το 2019.
Αντίθετα, ο αριθμός των ατυχημάτων που τέθηκαν σε γνώση των Αρχών, καθώς και των τραυματισμών, παρουσίασε μείωση κατά 22% και 17% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της NHTSA, στο 45% των θανατηφόρων τροχαίων, παρατηρήθηκε πως η αιτία ήταν υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί σε αυτό το πρόβλημα, είναι η δήλωση του Υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg, πως η αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα αποτελεί εθνική κρίση.

"Η αύξηση των θανάτων στους δρόμους μας αποτελεί εθνική κρίση- δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτούς τους θανάτους ως αναπόφευκτους", δήλωσε ο Buttigieg. "Οι άνθρωποι θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι και να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια, και με τους πόρους από τον δικομματικό νόμο για τις υποδομές, καθώς και τις πολιτικές της NHTSA που εγκαινιάσαμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ζωές στους δρόμους της Αμερικής".

"Η τραγική απώλεια ζωής ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνει ότι έχουμε μια θανατηφόρα κρίση στους δρόμους της χώρας μας", πρόσθεσε ο Dr. Steven Cliff, Αναπληρωτής Διοικητής της NHTSA. "Παρόλο που τα συνολικά τροχαία δυστυχήματα και οι τραυματίες μειώθηκαν το 2020, τα θανατηφόρα δυστυχήματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να μετατραπεί σε status quo".

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας, δηλαδή έναν οδικό χάρτη για αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η στρατηγική θα διαθέτει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει στον τομέα στις ΗΠΑ και θα εστιάζει στη βελτίωση υποδομών και οχημάτων, την υιοθέτηση χαμηλότερων ταχυτήτων και την καλύτερη φροντίδα μετά από ατύχημα.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά στοιχεία από την έρευνα που παρουσίασε η NHTSA και το ποσοστό διαφοροποίησης μεταξύ 2020 και 2019.

6,8% αύξηση θανάτων μεταξύ 2019 και 2020

17% αύξηση θανάτων που σχετίζονται με υπερβολική ταχύτητα

14% αύξηση θανάτων σε ατυχήματα με οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

14% αύξηση θανάτων σε οχήματα χωρίς χρήση ζώνης

11% αύξηση θανάτων μοτοσικλετιστών

9,2% αύξηση θανάτων ποδηλατών

9% αύξηση θανάτων επιβατών επιβατικών αυτοκινήτων8,5% αύξηση θανάτων σε αστικές περιοχές

26% αύξηση θανάτων από τροχαία με εγκατάλειψη θύματος

1,3% μείωση θανάτων σε ατυχήματα με μεγάλα φορτηγά11% μείωση διανυθέντων μιλίων (2.903.622 από 3.261.772)

Photo: Unsplash-Karl Solano

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)

S5 Box