SAFETY FIRST

Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετιστών και ποδηλατών.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) δημοσίευσε τα στοιχεία των τροχαίων δυστυχημάτων του 2020.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, 38.824 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2007, ενώ συνιστά και αύξηση κατά 6,8% σε σύγκριση με το 2019.

Δυστυχώς, το 2020 αποτελεί χρονιά "ιστορικού υψηλού" σε θανάτους μοτοσικλετιστών (από το 1975), ποδηλατών (από το 1987) και πεζών (από το 1989).

Ο δείκτης θανάτων ανά 100 εκατομμύρια διανυθέντα μίλια ήταν 1,34, αποτελώντας αύξηση κατά 21% σε σύγκριση με το 2019.
Αντίθετα, ο αριθμός των ατυχημάτων που τέθηκαν σε γνώση των Αρχών, καθώς και των τραυματισμών, παρουσίασε μείωση κατά 22% και 17% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της NHTSA, στο 45% των θανατηφόρων τροχαίων, παρατηρήθηκε πως η αιτία ήταν υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί σε αυτό το πρόβλημα, είναι η δήλωση του Υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg, πως η αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα αποτελεί εθνική κρίση.

"Η αύξηση των θανάτων στους δρόμους μας αποτελεί εθνική κρίση- δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτούς τους θανάτους ως αναπόφευκτους", δήλωσε ο Buttigieg. "Οι άνθρωποι θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι και να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια, και με τους πόρους από τον δικομματικό νόμο για τις υποδομές, καθώς και τις πολιτικές της NHTSA που εγκαινιάσαμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ζωές στους δρόμους της Αμερικής".

"Η τραγική απώλεια ζωής ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνει ότι έχουμε μια θανατηφόρα κρίση στους δρόμους της χώρας μας", πρόσθεσε ο Dr. Steven Cliff, Αναπληρωτής Διοικητής της NHTSA. "Παρόλο που τα συνολικά τροχαία δυστυχήματα και οι τραυματίες μειώθηκαν το 2020, τα θανατηφόρα δυστυχήματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να μετατραπεί σε status quo".

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας, δηλαδή έναν οδικό χάρτη για αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η στρατηγική θα διαθέτει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει στον τομέα στις ΗΠΑ και θα εστιάζει στη βελτίωση υποδομών και οχημάτων, την υιοθέτηση χαμηλότερων ταχυτήτων και την καλύτερη φροντίδα μετά από ατύχημα.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά στοιχεία από την έρευνα που παρουσίασε η NHTSA και το ποσοστό διαφοροποίησης μεταξύ 2020 και 2019.

6,8% αύξηση θανάτων μεταξύ 2019 και 2020

17% αύξηση θανάτων που σχετίζονται με υπερβολική ταχύτητα

14% αύξηση θανάτων σε ατυχήματα με οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

14% αύξηση θανάτων σε οχήματα χωρίς χρήση ζώνης

11% αύξηση θανάτων μοτοσικλετιστών

9,2% αύξηση θανάτων ποδηλατών

9% αύξηση θανάτων επιβατών επιβατικών αυτοκινήτων8,5% αύξηση θανάτων σε αστικές περιοχές

26% αύξηση θανάτων από τροχαία με εγκατάλειψη θύματος

1,3% μείωση θανάτων σε ατυχήματα με μεγάλα φορτηγά11% μείωση διανυθέντων μιλίων (2.903.622 από 3.261.772)

Photo: Unsplash-Karl Solano

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)

S5 Box