SAFETY FIRST

Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετιστών και ποδηλατών.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) δημοσίευσε τα στοιχεία των τροχαίων δυστυχημάτων του 2020.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, 38.824 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2007, ενώ συνιστά και αύξηση κατά 6,8% σε σύγκριση με το 2019.

Δυστυχώς, το 2020 αποτελεί χρονιά "ιστορικού υψηλού" σε θανάτους μοτοσικλετιστών (από το 1975), ποδηλατών (από το 1987) και πεζών (από το 1989).

Ο δείκτης θανάτων ανά 100 εκατομμύρια διανυθέντα μίλια ήταν 1,34, αποτελώντας αύξηση κατά 21% σε σύγκριση με το 2019.
Αντίθετα, ο αριθμός των ατυχημάτων που τέθηκαν σε γνώση των Αρχών, καθώς και των τραυματισμών, παρουσίασε μείωση κατά 22% και 17% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της NHTSA, στο 45% των θανατηφόρων τροχαίων, παρατηρήθηκε πως η αιτία ήταν υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί σε αυτό το πρόβλημα, είναι η δήλωση του Υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg, πως η αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα αποτελεί εθνική κρίση.

"Η αύξηση των θανάτων στους δρόμους μας αποτελεί εθνική κρίση- δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτούς τους θανάτους ως αναπόφευκτους", δήλωσε ο Buttigieg. "Οι άνθρωποι θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι και να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια, και με τους πόρους από τον δικομματικό νόμο για τις υποδομές, καθώς και τις πολιτικές της NHTSA που εγκαινιάσαμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ζωές στους δρόμους της Αμερικής".

"Η τραγική απώλεια ζωής ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνει ότι έχουμε μια θανατηφόρα κρίση στους δρόμους της χώρας μας", πρόσθεσε ο Dr. Steven Cliff, Αναπληρωτής Διοικητής της NHTSA. "Παρόλο που τα συνολικά τροχαία δυστυχήματα και οι τραυματίες μειώθηκαν το 2020, τα θανατηφόρα δυστυχήματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να μετατραπεί σε status quo".

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας, δηλαδή έναν οδικό χάρτη για αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η στρατηγική θα διαθέτει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει στον τομέα στις ΗΠΑ και θα εστιάζει στη βελτίωση υποδομών και οχημάτων, την υιοθέτηση χαμηλότερων ταχυτήτων και την καλύτερη φροντίδα μετά από ατύχημα.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά στοιχεία από την έρευνα που παρουσίασε η NHTSA και το ποσοστό διαφοροποίησης μεταξύ 2020 και 2019.

6,8% αύξηση θανάτων μεταξύ 2019 και 2020

17% αύξηση θανάτων που σχετίζονται με υπερβολική ταχύτητα

14% αύξηση θανάτων σε ατυχήματα με οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

14% αύξηση θανάτων σε οχήματα χωρίς χρήση ζώνης

11% αύξηση θανάτων μοτοσικλετιστών

9,2% αύξηση θανάτων ποδηλατών

9% αύξηση θανάτων επιβατών επιβατικών αυτοκινήτων8,5% αύξηση θανάτων σε αστικές περιοχές

26% αύξηση θανάτων από τροχαία με εγκατάλειψη θύματος

1,3% μείωση θανάτων σε ατυχήματα με μεγάλα φορτηγά11% μείωση διανυθέντων μιλίων (2.903.622 από 3.261.772)

Photo: Unsplash-Karl Solano

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)

S5 Box