SAFETY FIRST

Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου οδικής ασφάλειας με τίτλο "Vision Zero", που έχει καταστρωθεί με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Λονδίνου, Shadiq Khan και έχει ως απώτερο στόχο την εκμηδένιση των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 2000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε ατυχήματα που συμβαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου, με το 80% εξ αυτών να είναι πεζοί ή δικυκλιστές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς όσων προωθούν την εκστρατεία, αν ένα άτομο χτυπηθεί από όχημα με ταχύτητα 30 μιλίων/ώρα, έχει 5 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίπτωση σύγκρουσης με 20 μίλια/ώρα.

Ο Khan δήλωσε: "Δε δέχομαι πως οι θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους του Λονδίνου, είναι κάτι που απλά πρέπει να ανεχθούμε ως αναπόφευκτο. Κάθε θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός οδηγεί σε μεγάλο πόνο και τραγωδία τόσο τους άμεσα εμπλεκόμενους, όσο και τις οικογένειές τους."

Ο σχεδιασμός για μείωση των ορίων ταχύτητας είναι προϊόν συνεργασίας του Δημάρχου Λονδίνου, της TfL (Transport for London) στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν οι δρόμοι στο κεντρικό Λονδίνο και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ενώ εκτός από τη μείωση των θανάτων, στόχος είναι ακόμη η βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας για λεωφορεία ή φορτηγάκια, καθώς και η ενθάρρυνση στην ασφαλή ποδηλασία ή πεζοπορία στο κέντρο της πόλης.

SafetyFirst London01

 

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε πως όλα τα νέα λεωφορεία στο Λονδίνο θα επανασχεδιαστούν προσφέροντας καλύτερη ορατότητα στους οδηγούς, ενώ θα διαθέτουν το σύστημα αναγνώρισης και προσαρμογής ταχύτητας "Intelligent Speed Assistance". Επιπλέον, θα δοκιμαστεί το "Automated Emergency Braking" για φρενάρισμα εκτάκτου ανάγκης.

Αρχικός στόχος είναι έως το 2022, οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους του Λονδίνου να μειωθούν κατά 65%. Επιπλέον, έως το 2030 ο σκοπός είναι να μηδενιστούν οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί κοντά σε λεωφορεία του Λονδίνου, ενώ το 2041 ορίζει τον τελικό στόχο της εκστρατείας, που είναι η εξάλειψη κάθε θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού στο οδικό δίκτυο της πόλης.

Εκτός από το κέντρο της πόλης, ο Khan θέλει να προχωρήσει στο ίδιο μέτρο και για δρόμους υψηλής επικινδυνότητας στα προάστια του Λονδίνου, ωστόσο αυτό το σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση με τα εκάστοτε τοπικά συμβούλια.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)

S5 Box