SAFETY FIRST

Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου οδικής ασφάλειας με τίτλο "Vision Zero", που έχει καταστρωθεί με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Λονδίνου, Shadiq Khan και έχει ως απώτερο στόχο την εκμηδένιση των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 2000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε ατυχήματα που συμβαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου, με το 80% εξ αυτών να είναι πεζοί ή δικυκλιστές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς όσων προωθούν την εκστρατεία, αν ένα άτομο χτυπηθεί από όχημα με ταχύτητα 30 μιλίων/ώρα, έχει 5 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίπτωση σύγκρουσης με 20 μίλια/ώρα.

Ο Khan δήλωσε: "Δε δέχομαι πως οι θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους του Λονδίνου, είναι κάτι που απλά πρέπει να ανεχθούμε ως αναπόφευκτο. Κάθε θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός οδηγεί σε μεγάλο πόνο και τραγωδία τόσο τους άμεσα εμπλεκόμενους, όσο και τις οικογένειές τους."

Ο σχεδιασμός για μείωση των ορίων ταχύτητας είναι προϊόν συνεργασίας του Δημάρχου Λονδίνου, της TfL (Transport for London) στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν οι δρόμοι στο κεντρικό Λονδίνο και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ενώ εκτός από τη μείωση των θανάτων, στόχος είναι ακόμη η βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας για λεωφορεία ή φορτηγάκια, καθώς και η ενθάρρυνση στην ασφαλή ποδηλασία ή πεζοπορία στο κέντρο της πόλης.

SafetyFirst London01

 

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε πως όλα τα νέα λεωφορεία στο Λονδίνο θα επανασχεδιαστούν προσφέροντας καλύτερη ορατότητα στους οδηγούς, ενώ θα διαθέτουν το σύστημα αναγνώρισης και προσαρμογής ταχύτητας "Intelligent Speed Assistance". Επιπλέον, θα δοκιμαστεί το "Automated Emergency Braking" για φρενάρισμα εκτάκτου ανάγκης.

Αρχικός στόχος είναι έως το 2022, οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους του Λονδίνου να μειωθούν κατά 65%. Επιπλέον, έως το 2030 ο σκοπός είναι να μηδενιστούν οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί κοντά σε λεωφορεία του Λονδίνου, ενώ το 2041 ορίζει τον τελικό στόχο της εκστρατείας, που είναι η εξάλειψη κάθε θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού στο οδικό δίκτυο της πόλης.

Εκτός από το κέντρο της πόλης, ο Khan θέλει να προχωρήσει στο ίδιο μέτρο και για δρόμους υψηλής επικινδυνότητας στα προάστια του Λονδίνου, ωστόσο αυτό το σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση με τα εκάστοτε τοπικά συμβούλια.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)

S5 Box