SAFETY FIRST

Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι.

Το Ίδρυμα Vinci Autoroutes έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, έπειτα από την καθιερωμένη ετήσια έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-31 Μαρτίου 2022, σε 12.400 οδηγούς ηλικίας άνω των 16 ετών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 1.000 Έλληνες.

Σχετικά με τις κύριες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων, οι οδηγοί είχαν δικαίωμα δύο απαντήσεων.

Ως βασικότερη αιτία θεωρήθηκε η έλλειψη προσοχής (51%), ενώ από 47% έλαβαν η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, με την υπνηλία να ακολουθεί έχοντας 7%.

Οι Έλληνες οδηγοί θεωρούν ως κύρια αιτία την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα (61%) και δευτερευόντως την έλλειψη προσοχής (53%), την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (41%), ενώ η υπνηλία λαμβάνει μόλις το 4%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων οδηγών απάντησαν.

Έχοντας κληθεί να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους ως οδηγό, οι Έλληνες ανέφεραν τουλάχιστον ένα θετικά φορτισμένο επίθετο σε ποσοστό 96%, ενώ μόλις το 12% είπε κάτι αρνητικό.

Αντίθετα, οι συμπατριώτες μας είχαν μακράν την πρωτιά (91%) στην αναφορά τουλάχιστον ενός αρνητικού χαρακτηρισμού για την οδήγηση των υπόλοιπων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 79%.

Ταυτόχρονα, βρεθήκαμε "στον πάτο" της αναφοράς τουλάχιστον ενός θετικού επιθέτου (20%) για τους υπόλοιπους οδηγούς, φανερά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Δυστυχώς, τα παραπάνω δεν είναι τα χειρότερα στοιχεία που -ευτυχώς-παραδέχονται πως διαθέτουν οι Έλληνες οδηγοί.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ανάρμοστων (2,4/5) και επικίνδυνων συμπεριφορών (9,9/24) ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,9/5 και 8,3/24 περιπτώσεις αντίστοιχα.

Ακόμη, βρισκόμαστε στην κορυφή της "κατάταξης" όσον αφορά στο βρίσιμο άλλων οδηγών και στην υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο όχημα ενός οδηγού που μας εκνευρίζει.

SF VinciAutoroutesLogo

Ταυτόχρονα, μοιραζόμαστε το ψηλότερο σκαλί του "βάθρου" με τους επίσης θερμόαιμους Ισπανούς, στο άκαιρο κορνάρισμα προς οδηγούς που μας εκνευρίζουν, ενώ είμαστε τρίτοι στην προσπέραση από δεξιά σε αυτοκινητόδρομο και στον "τσαμπουκά", δηλαδή να κατέβουμε από το όχημά μας ώστε να τσακωθούμε με άλλον οδηγό.

Πιο αναλυτικά, οι Έλληνες βρίζουν άλλους οδηγούς σε ποσοστό 67% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 52%), κορνάρουν άκαιρα σε ποσοστό 63% (50% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και ακολουθούν υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο οδηγό που τους εκνευρίζει σε ποσοστό 50% (31% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Στην προσπέραση από δεξιά παραμένουμε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 34% (40%), ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που ένας οδηγός κατεβαίνει από το όχημά του για να "εξηγηθεί" με άλλον οδηγό (24% έναντι 22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Οι Έλληνες βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, ενώ διατηρούμε πολλές ακόμη άσχημες πρωτιές.

Συγκεκριμένα, το 77% (66% ο μέσος όρος) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί και το 83% (μέσος όρος 75%) χρησιμοποιεί άλλες λειτουργίες του κινητού του κατά την οδήγηση.

Το 50% των Ελλήνων (μέσος όρος Ευρώπης 32%) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί, έστω φορώντας ακουστικά και το 41% (μέσος όρος Ευρώπης 25%) χωρίς καν να χρησιμοποιεί βοηθητικά αξεσουάρ.

Το 71% (52% στην Ευρώπη) κινείται στη μεσαία λωρίδα ενός αυτοκινητοδρόμου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι κενή, το 48% (22% στην Ευρώπη) οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας και το 37% (20% στην Ευρώπη) κινείται σε λεωφορειόδρομους.
Εκτός από τις παραπάνω πολύ κακές συνήθειες, που ξεπερνάμε κάθε άλλον Ευρωπαίο, διατηρούμε τη θλιβερή πρωτιά της κίνησης κατά 37% (14%) στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).

Επιπλέον, οι Έλληνες παραδέχονται πως οδηγούν σε ποσοστό 43% (31% ο μέσος όρος) ενώ είναι πολύ κουρασμένοι.

Δυστυχώς, παρόλο που οι στατιστικές δείχνουν πως τα τροχαία ατυχήματα έχουν παρουσιάσει σχετική μείωση, η συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι παραμένει πολύ κακή, γεγονός που πιστοποιείται

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Dan Gold

Περισσότερα Safety First

Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)

S5 Box