SAFETY FIRST

Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι.

Το Ίδρυμα Vinci Autoroutes έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, έπειτα από την καθιερωμένη ετήσια έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-31 Μαρτίου 2022, σε 12.400 οδηγούς ηλικίας άνω των 16 ετών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 1.000 Έλληνες.

Σχετικά με τις κύριες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων, οι οδηγοί είχαν δικαίωμα δύο απαντήσεων.

Ως βασικότερη αιτία θεωρήθηκε η έλλειψη προσοχής (51%), ενώ από 47% έλαβαν η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, με την υπνηλία να ακολουθεί έχοντας 7%.

Οι Έλληνες οδηγοί θεωρούν ως κύρια αιτία την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα (61%) και δευτερευόντως την έλλειψη προσοχής (53%), την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (41%), ενώ η υπνηλία λαμβάνει μόλις το 4%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων οδηγών απάντησαν.

Έχοντας κληθεί να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους ως οδηγό, οι Έλληνες ανέφεραν τουλάχιστον ένα θετικά φορτισμένο επίθετο σε ποσοστό 96%, ενώ μόλις το 12% είπε κάτι αρνητικό.

Αντίθετα, οι συμπατριώτες μας είχαν μακράν την πρωτιά (91%) στην αναφορά τουλάχιστον ενός αρνητικού χαρακτηρισμού για την οδήγηση των υπόλοιπων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 79%.

Ταυτόχρονα, βρεθήκαμε "στον πάτο" της αναφοράς τουλάχιστον ενός θετικού επιθέτου (20%) για τους υπόλοιπους οδηγούς, φανερά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Δυστυχώς, τα παραπάνω δεν είναι τα χειρότερα στοιχεία που -ευτυχώς-παραδέχονται πως διαθέτουν οι Έλληνες οδηγοί.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ανάρμοστων (2,4/5) και επικίνδυνων συμπεριφορών (9,9/24) ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,9/5 και 8,3/24 περιπτώσεις αντίστοιχα.

Ακόμη, βρισκόμαστε στην κορυφή της "κατάταξης" όσον αφορά στο βρίσιμο άλλων οδηγών και στην υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο όχημα ενός οδηγού που μας εκνευρίζει.

SF VinciAutoroutesLogo

Ταυτόχρονα, μοιραζόμαστε το ψηλότερο σκαλί του "βάθρου" με τους επίσης θερμόαιμους Ισπανούς, στο άκαιρο κορνάρισμα προς οδηγούς που μας εκνευρίζουν, ενώ είμαστε τρίτοι στην προσπέραση από δεξιά σε αυτοκινητόδρομο και στον "τσαμπουκά", δηλαδή να κατέβουμε από το όχημά μας ώστε να τσακωθούμε με άλλον οδηγό.

Πιο αναλυτικά, οι Έλληνες βρίζουν άλλους οδηγούς σε ποσοστό 67% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 52%), κορνάρουν άκαιρα σε ποσοστό 63% (50% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και ακολουθούν υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο οδηγό που τους εκνευρίζει σε ποσοστό 50% (31% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Στην προσπέραση από δεξιά παραμένουμε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 34% (40%), ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που ένας οδηγός κατεβαίνει από το όχημά του για να "εξηγηθεί" με άλλον οδηγό (24% έναντι 22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Οι Έλληνες βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, ενώ διατηρούμε πολλές ακόμη άσχημες πρωτιές.

Συγκεκριμένα, το 77% (66% ο μέσος όρος) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί και το 83% (μέσος όρος 75%) χρησιμοποιεί άλλες λειτουργίες του κινητού του κατά την οδήγηση.

Το 50% των Ελλήνων (μέσος όρος Ευρώπης 32%) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί, έστω φορώντας ακουστικά και το 41% (μέσος όρος Ευρώπης 25%) χωρίς καν να χρησιμοποιεί βοηθητικά αξεσουάρ.

Το 71% (52% στην Ευρώπη) κινείται στη μεσαία λωρίδα ενός αυτοκινητοδρόμου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι κενή, το 48% (22% στην Ευρώπη) οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας και το 37% (20% στην Ευρώπη) κινείται σε λεωφορειόδρομους.
Εκτός από τις παραπάνω πολύ κακές συνήθειες, που ξεπερνάμε κάθε άλλον Ευρωπαίο, διατηρούμε τη θλιβερή πρωτιά της κίνησης κατά 37% (14%) στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).

Επιπλέον, οι Έλληνες παραδέχονται πως οδηγούν σε ποσοστό 43% (31% ο μέσος όρος) ενώ είναι πολύ κουρασμένοι.

Δυστυχώς, παρόλο που οι στατιστικές δείχνουν πως τα τροχαία ατυχήματα έχουν παρουσιάσει σχετική μείωση, η συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι παραμένει πολύ κακή, γεγονός που πιστοποιείται

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Dan Gold

Περισσότερα Safety First

Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ανάγκη βελτίωσης των οδικών υποδομών
Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης επιβάλλει την περαιτέρω βελτίωση των οδικών υποδομών, αφού μελέτες στις ΗΠΑ έχει δείξει πως οι προστατευτικές μπαριέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα, αυξημένου βάρους, η...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)

S5 Box