SAFETY FIRST

Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι.

Το Ίδρυμα Vinci Autoroutes έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, έπειτα από την καθιερωμένη ετήσια έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-31 Μαρτίου 2022, σε 12.400 οδηγούς ηλικίας άνω των 16 ετών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 1.000 Έλληνες.

Σχετικά με τις κύριες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων, οι οδηγοί είχαν δικαίωμα δύο απαντήσεων.

Ως βασικότερη αιτία θεωρήθηκε η έλλειψη προσοχής (51%), ενώ από 47% έλαβαν η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, με την υπνηλία να ακολουθεί έχοντας 7%.

Οι Έλληνες οδηγοί θεωρούν ως κύρια αιτία την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα (61%) και δευτερευόντως την έλλειψη προσοχής (53%), την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (41%), ενώ η υπνηλία λαμβάνει μόλις το 4%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων οδηγών απάντησαν.

Έχοντας κληθεί να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους ως οδηγό, οι Έλληνες ανέφεραν τουλάχιστον ένα θετικά φορτισμένο επίθετο σε ποσοστό 96%, ενώ μόλις το 12% είπε κάτι αρνητικό.

Αντίθετα, οι συμπατριώτες μας είχαν μακράν την πρωτιά (91%) στην αναφορά τουλάχιστον ενός αρνητικού χαρακτηρισμού για την οδήγηση των υπόλοιπων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 79%.

Ταυτόχρονα, βρεθήκαμε "στον πάτο" της αναφοράς τουλάχιστον ενός θετικού επιθέτου (20%) για τους υπόλοιπους οδηγούς, φανερά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Δυστυχώς, τα παραπάνω δεν είναι τα χειρότερα στοιχεία που -ευτυχώς-παραδέχονται πως διαθέτουν οι Έλληνες οδηγοί.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ανάρμοστων (2,4/5) και επικίνδυνων συμπεριφορών (9,9/24) ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,9/5 και 8,3/24 περιπτώσεις αντίστοιχα.

Ακόμη, βρισκόμαστε στην κορυφή της "κατάταξης" όσον αφορά στο βρίσιμο άλλων οδηγών και στην υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο όχημα ενός οδηγού που μας εκνευρίζει.

SF VinciAutoroutesLogo

Ταυτόχρονα, μοιραζόμαστε το ψηλότερο σκαλί του "βάθρου" με τους επίσης θερμόαιμους Ισπανούς, στο άκαιρο κορνάρισμα προς οδηγούς που μας εκνευρίζουν, ενώ είμαστε τρίτοι στην προσπέραση από δεξιά σε αυτοκινητόδρομο και στον "τσαμπουκά", δηλαδή να κατέβουμε από το όχημά μας ώστε να τσακωθούμε με άλλον οδηγό.

Πιο αναλυτικά, οι Έλληνες βρίζουν άλλους οδηγούς σε ποσοστό 67% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 52%), κορνάρουν άκαιρα σε ποσοστό 63% (50% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και ακολουθούν υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο οδηγό που τους εκνευρίζει σε ποσοστό 50% (31% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Στην προσπέραση από δεξιά παραμένουμε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 34% (40%), ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που ένας οδηγός κατεβαίνει από το όχημά του για να "εξηγηθεί" με άλλον οδηγό (24% έναντι 22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Οι Έλληνες βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, ενώ διατηρούμε πολλές ακόμη άσχημες πρωτιές.

Συγκεκριμένα, το 77% (66% ο μέσος όρος) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί και το 83% (μέσος όρος 75%) χρησιμοποιεί άλλες λειτουργίες του κινητού του κατά την οδήγηση.

Το 50% των Ελλήνων (μέσος όρος Ευρώπης 32%) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί, έστω φορώντας ακουστικά και το 41% (μέσος όρος Ευρώπης 25%) χωρίς καν να χρησιμοποιεί βοηθητικά αξεσουάρ.

Το 71% (52% στην Ευρώπη) κινείται στη μεσαία λωρίδα ενός αυτοκινητοδρόμου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι κενή, το 48% (22% στην Ευρώπη) οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας και το 37% (20% στην Ευρώπη) κινείται σε λεωφορειόδρομους.
Εκτός από τις παραπάνω πολύ κακές συνήθειες, που ξεπερνάμε κάθε άλλον Ευρωπαίο, διατηρούμε τη θλιβερή πρωτιά της κίνησης κατά 37% (14%) στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).

Επιπλέον, οι Έλληνες παραδέχονται πως οδηγούν σε ποσοστό 43% (31% ο μέσος όρος) ενώ είναι πολύ κουρασμένοι.

Δυστυχώς, παρόλο που οι στατιστικές δείχνουν πως τα τροχαία ατυχήματα έχουν παρουσιάσει σχετική μείωση, η συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι παραμένει πολύ κακή, γεγονός που πιστοποιείται

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Dan Gold

Περισσότερα Safety First

Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)

S5 Box